Met deze week o.a. een verplicht nummer voor échte chocoladeliefhebbers, een meesterwerk in een kerk en een andere werkelijkheid in Limburg.

Festival

Alle chocoholics verzamelen

Ook zo dol op chocolade? En dan heb ik het niet over een Mars of zo’n reep die je voor een prikkie bij de supermarkt of voordeeldrogist kunt krijgen, maar over écht goede chocolade, gemaakt van duurzame cacao. En vooral dat laatste is belangrijk, want er komt misschien wel een tijd waarin chocolade niet meer zo gemakkelijk te verkrijgen zal zijn. Een tijd waarin wellicht, net zoals vroeger, alleen de allerrijksten zich deze lekkernij kunnen veroorloven. Geregeld worden we in de media bang gemaakt met dit soort berichten. Natuurlijk zal het (hopelijk) zo’n vaart niet lopen, maar het is dan wel van belang dat het publiek zich wat bewuster gaat worden van de herkomst van chocolade en de redenen dat de chocoladeproductie gevaar loopt. Denk daarbij aan klimaatverandering, schommelingen in de prijs van cacao, de stijgende vraag naar cacao in Azië (ja, daar hebben ze het bruine goedje ook ontdekt) en de hoge leeftijd van de cacaoboeren in West-Afrika. Daar komt namelijk zo’n 75% van alle cacao vandaan, maar de boeren daar lijken een uitstervend ras; hun kinderen, die het bedrijf over zouden moeten nemen, steken hun energie liever in een wat lucratievere business. En ja, geef ze eens ongelijk… Wat u hieraan kunt doen? Wel, in ieder geval een bezoekje brengen aan de Beurs van Berlage in Amsterdam, waar het aanstaande weekend (op zaterdag en zondag 25 februari) weer het Chocoa Festival wordt gehouden. Hier komen bezoekers alles te weten over de magische wereld van chocolade; leer over het proces van cacaoboon naar chocoladereep, proef (bij de 75 stands of bij één van de vele proeverijen & lezingen) de enorme verscheidenheid aan smaken van goede cacao, ontmoet beroemde chocolademakers en experts en kom meer te weten over de ontwikkelingen van de duurzame cacao-industrie. En investeer vooral in een lekkere reep! Het kost misschien iets meer, maar dan heb je ook wat -en je draagt je steentje bij aan de toekomst van chocolade.

Meer info? Klik hier http://www.chocoa.nl/chocoa-festival/?lang=nl.

sleeping beauty

Theater

Sprookje op het ijs

We konden al genieten van ‘Swan Lake on Ice’ en ‘Notenkraker on Ice’, dus het is niet heel verrassend dat ook het derde Tsjaikovski-ballet een ijskoude make-over heeft gekregen. Van 20 februari t/m 4 maart kunnen ballet- en/of schaatsliefhebbers in het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam genieten van ‘Sleeping Beauty on Ice’, een productie van de Imperial Ice Stars met grootse decors, kleurrijke projecties, weelderige kostuums, indrukwekkende special effects en een cast met niet minder dan 23 Olympische kunstschaatsers. Er wordt geschaatst op een échte ijsvloer en uiteraard mag de prachtige muziek van Tsjaikovski niet ontbreken. Het verhaal? Ach, wie kent het niet: het draait allemaal om de lieflijke prinses Aurora, die door een vloek honderd jaar zal moeten slapen. Gelukkig komt dan die prins langs…. Aanrader voor het hele gezin, dit ijssprookje!

Meer info? Klik hier https://www.luxortheater.nl/voorstellingen/3832/Magisch_ballet_op_echt_ijs/Sleeping_Beauty_on_Ice/.

Musea & exposities

Dolfje & co

Nog zo’n leuk uitje voor het hele gezin -vooral als u (klein)kinderen heeft die helemaal gek zijn van Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks, Meester Kikker of de Griezelbus- is de spannende tentoonstelling in het Limburgs Museum over de immens populaire kinderboeken van Paul van Loon (geb. 1955). Hier krijgen bezoekers een kijkje in het hoofd van de schrijver, waar een fantasiewereld huist die Van Loon zelf zijn ‘Andere Werkelijkheid’ noemt -en dat werd dus meteen de titel van de expo. Die andere werkelijkheid, die zit vol ‘grumor’ (oftewel griezelige humor) en kinderen zijn er dol op. Alle bekende figuren uit de boeken zijn uiteraard van de partij: bezoek -als je durft- bij volle maan de kamer van Dolfje Weerwolfje, ontmoet Foeksia in het Heksenbos en tref Meester Kikker bij de sloot. Hoogtepunt is misschien wel de échte Griezelbus, inclusief chauffeur. Daarnaast krijgen bezoekers ook een beeld van Paul van Loon zelf; hoe ziet zijn werkkamer er bijvoorbeeld uit? En waar haalt de beste man zijn inspiratie eigenlijk vandaan? Te zien zijn originele tekeningen en kladblaadjes met de allereerste opzetjes voor de uiteindelijke boeken. Ook leuk: de opdrachten en spelletjes die door de hele tentoonstelling verstopt zitten. Nog te zien t/m 21 mei.

Meer info? Klik hier https://www.limburgsmuseum.nl/nl/tentoonstelling/paul-van-loon/.

Meesterwerk

Sinds gisteren is in onze hoofdstad weer een nieuw pareltje te zien in de serie Het Meesterwerk in De Nieuwe Kerk. Het is alweer de zevende editie van de serie, waarin kunstwerken schitteren die zó bijzonder zijn dat ze bijna nooit worden uitgeleend; bijvoorbeeld omdat ze zo kwetsbaar zijn of de publiekslieveling van een museum. Vaak gaat het om werken met een -soms onverwachte- religieuze of spirituele lading; kortom, een kunstwerk dat prima tot zijn recht komt in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk. Dit jaar is er gekozen voor ‘Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints)’ een schilderij uit de ‘Gazing Ball’-serie van Jeff Koons (geb. 1955). En eigenlijk gaat het hier om een dubbel meesterwerk, omdat het originele doek van Pietro Perugino (1450-1523) waarop Koons zich baseerde óók als een meesterwerk geldt. Twee voor de prijs van een dus, deze keer. Wat Koons ermee heeft gedaan? Niet alleen brengt hij het ruim 500 jaar oude kunstwerk met geavanceerde digitale beeldverwerking en kleuranalyses naar de 21e eeuw, maar tevens heeft hij de met de hand opnieuw geschilderde versie van ‘Madonna en kind met vier heiligen’ voorzien van een ‘gazing ball’, oftwel een gladde kobaltblauwe glazen bol. Hierdoor zien kijkers zichzelf, weerspiegeld in de bol, en worden ze als het ware onderdeel van het kunstwerk. Ook zien? Dat kan nog t/m 8 april.

Meer info? Klik hier https://www.nieuwekerk.nl/agenda/.  

shape

Film

Wat is er nieuw in de bioscoop deze week? Een van harte aanbevolen keuze uit het aanbod:

-‘The Shape of Water’, de nieuwste film van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro (bekend van o.a. ‘Hellboy’, ‘Pan’s Labyrinth’ en ‘Pacific Rim’) is een liefdevolle ode aan de beroemde monsterfilms zoals die ooit in het oude Hollywood werden gemaakt. U kent ze wel, die zwart-wit films waarin creaturen als Dracula, het Monster van Frankenstein, Het Spook van de Opera en de Mummie iedereen de stuipen op het lijf joegen. En meestal één bevallige jonge dame in het bijzonder, de spreekwoordelijke ‘damsel in distress’. Del Toro liet zich met name inspireren door ‘The Creature from the Black Lagoon’ (1954), maar draaide de rollen wel mooi om: in plaats van een monster dat op een meisje loert, zien we in ‘The Shape of Water’ een weinig spraakzame schoonmaakster (Sally Hawkins) die zich aangetrokken voelt tot een ‘monster’ dat in het diepste geheim wordt vastgehouden en onderzocht in een militair laboratorium. En monster staat tussen aanhalingstekens omdat het amfibisch schepsel (een onherkenbare Doug Jones) natuurlijk helemaal niet zo eng is als het eruit ziet. En ja, net zoals in ‘Beauty and the Beast’ ontluikt er een mooie romance tussen de twee buitenbeentjes, al gaat deze een stuk verder dan je ooit in een Disney-film zult zien… Absoluut de moeite waard, deze visueel prachtige en ontroerende film. Zo zie je ze niet vaak meer.

.