Met deze week o.a. gedichten voor eenzame doden, een songwriter met een dubbelleven en verrassende manieren om van lezen te genieten.

Musea & exposities

Lezen is ook een kunst

Onder de naam Huis van het Boek presenteert Museum Meermanno te Den Haag in samenwerking met de KB, nationale bibliotheek van Nederland momenteel de interactieve tentoonstelling ‘De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’. Stap midden in een proeflokaal vol intrigerende installaties van internationale kunstenaars, waaronder werk van (zoals de titel van de expo al doet vermoeden) de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge, Carina Hesper en Michael Mandiberg. Zij laten je kennis maken met verrassende manieren van lezen, waarbij alle zintuigen worden ingezet. Immers, lezen is veel meer dan alleen maar kijken; het is ook bladeren, aanraken, concentreren en reageren. Op de tentoonstelling maken bezoekers kennis met een verrassende manier van lezen; wat dacht u bijvoorbeeld van een speciale bril die teksten voorleest die u op dat moment aanwijst? Of foto’s die alleen door de warmte van je hand zichtbaar worden? Ervaar het zelf in Museum Meermanno! Dat kan nog t/m 4 maart.

Meer info? Klik hier https://www.meermanno.nl/kunst-van-lezen.

hier-besta-ik-2

Eenzame dood

In Nederland en België sterven jaarlijks tientallen mensen in volstrekte eenzaamheid. Een groep dichters trekt zich het lot van deze mensen aan en schrijft speciaal voor deze overledenen een gedicht dat zij voordragen tijdens de uitvaart. Aan iedere eenzame uitvaart kleeft immers een verhaal; de dichters gaan aan de slag met het kleine beetje informatie dat ze hebben en dat een aanknopingspunt vormt voor het gedicht. Fotograaf Bianca Sistermans en schrijver Hester van Hasselt werden geraakt door het humane karakter van deze uitvaarten en zo ontstond de tentoonstelling ‘Hier besta ik. In eenzaamheid gestorven’, waarin poëzie en fotografie centraal staan. Bovenal wordt echter zichtbaar gemaakt hoe kunst in het algemeen de pijnlijke plekken in ons bestaan weet aan te raken. Het dichtersinitiatief reikt dan ook verder dan de individuele dode; het gaat er uiteindelijk om hoe je als maatschappij met deze problematiek omgaat en zorg draagt voor elkaar. De expositie is nog t/m 11 februari te zien in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam. Misschien niet het gezelligste uitje, maar wel een dat je raakt en aan het denken zet. En dat kan ook geen kwaad.

Meer info? Klik hier http://www.totzover.nl/ontdek-de-dood/exposities/hier-besta-ik/.

Beurs

Bella Italia

Bellavita is de grootste ambachtelijke Italiaanse voedsel- en drankenbeurs buiten Italië. Hij reist de hele wereld over en is te vinden in o.a. Londen, Warschau, Chicago, Toronto, Mexico City en… jawel, Amsterdam. Ook onze hoofdstad mag dit evenement inmiddels elk jaar verwelkomen. Locatie is de RAI, waar de expo van Italiaanse specialiteiten deze keer plaatsvindt tijdens de eerste drie dagen van de Horecava. Van 8 t/m 10 januari zullen daar -in een apart toegankelijke hal- zo’n 130 exposanten zowel vakmensen als particuliere bezoekers proberen te verleiden met authentieke lekkernijen uit bella Italia, waarbij de nadruk ligt op organische en biodynamische producten. Een aanrader voor horecaprofessionals, maar geschikt voor iedereen die wil genieten van het beste (en nieuwste) dat Italië te bieden heeft op culinair gebied.

Meer info? Klik hier https://www.horecava.nl/programma/bellavita-expo/.

Waarheen, waarvoor

De vakantiebeurs bezoeken, dat is vandaag de dag zóveel meer dan langs wat kraampjes sjokken en foldertjes verzamelen van reisbestemmingen die je wel wat lijken; deze beurs is inmiddels uitgegroeid tot een heus evenement waar je anno 2018 je uithoudingsvermogen kunt testen, een rotswand kunt beklimmen, een e-bike kunt uitproberen of de vloer onveilig kunt maken door mee te doen met traditionele dansen. Bezoekers wanen zich in Zuid-Afrika, in de jungle van Oeganda en Azië of wandelen van Frankrijk naar Portugal en Italië. Ook enthousiast geworden? Dan kunt u van 10 t/m 14 januari terecht in de Jaarbeurs te Utrecht, waar honderden reisaanbieders vier dagen lang zullen proberen om u naar een bepaalde bestemming te krijgen. Ook leuk: dit jaar zijn ze voor het eerst op zaterdag langer open. De complete beurs met alle stands is tot 20.00 te bezoeken en daarna gaat het feest door in de nieuwe Experience Hal, waar men dan nog tot 22.00 kan genieten van live entertainment, een hippiemarkt en uiteraard vele culinaire versnaperingen. Voor de liefhebbers! En voor mensen die werkelijk nog geen flauw idee hebben waar ze dit jaar nou weer heen moeten en wel de broodnodige inspiratie kunnen gebruiken.

Meer info? Klik hier https://www.vakantiebeurs.nl/nl-NL/Bezoeker.aspx?gclid=CjwKCAiAhMLSBRBJEiwAlFrsTjeluuU5t-GY0cuH0b_5WBpVXWFav_PHFhbr-mgkAwbEAv3NNGyLhRoCLGMQAvD_BwE.

youre-the-top-affiche-theater-voorstelling-american-songbook-724x1024

Theater

Eenzaam aan de top

De Amerikaanse componist en songwriter Cole Porter (1891-1964) combineerde zijn buitengewone talent met een zeer opvallende levensstijl. De man die we kennen van liedjes als ‘I’ve Got You Under My Skin’, ‘Night And Day’, ‘Ev’ry Time We Say Goodbye’ en de musicals ‘Anything Goes’, ‘High Society’ en Kiss Me, Kate’ kon vanwege zijn homoseksualiteit nooit zichzelf zijn in het openbaar en leidde daarom een dubbelleven; om de schijn op te houden sloot hij in 1919 zelfs een verstandshuwelijk met Linda Lee Thomas, met wie hij tot haar dood in 1954 een goed (doch seksloos) huwelijk gehad schijnt te hebben. In de musical ‘You’re the Top’ zien we Cole Porter (gespeeld door Paul Groot) in zijn laatste levensfase, waarin zijn zowel zijn succes als zijn eenzaamheid grote hoogten hebben bereikt. Hij verblijft in zijn buitenhuis waar hij elk weekend gasten uitnodigt –alleen deze avond komt er niemand… ‘You’re the Top’ (in de jaren 90 opgevoerd met Willem Nijholt in de hoofdrol) schetst een wervelend beeld van de muziek en het levensverhaal van Cole Porter. De productie wordt op de planken gebracht door Impact Entertainment en reist nog t/m 12 mei door het land.

Meer info? Klik hier http://www.american-songbook.com/youre-the-top/.

 

 

.