Met deze week o.a. Michelangelo op de grond, Chinees nieuwjaar en een ode aan de amateurfotografie.

MUSEA & EXPOSITIES

Neerkijken op Michelangelo
Wie wel eens in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad is geweest, die weet dat het best een opgave is om daar te genieten van de prachtige plafondfresco’s van Michelangelo di Lodovico Buonarotti Simoni (1475-1564), beter bekend onder slechts zijn voornaam: Michelangelo. Ten eerste word je verdrongen door de vele andere toeristen die de Sixtijnse Kapel bezoeken (vier miljoen per jaar!) en ten tweede verrek je bijkans je nek omdat je de hele tijd omhoog moet kijken. De tentoonstelling ‘Michelangelo – A Different View’, nog t/m 12 mei te zien in de Beurs van Berlage te Amsterdam, biedt nu de mogelijkheid om op een andere manier te kijken naar het werk van de Italiaanse kunstenaar; er worden fotomechanisch gereproduceerde kopieën in (bijna) originele grootte getoond, op een manier die de bezoekers uitnodigt om ernaar te kijken op een contemplatieve en tegelijkertijd enthousiaste manier. Gigantische meesterwerken liggen gewoon op de grond; men kan eromheen lopen, waardoor er dus letterlijk een ‘andere kijk’ mogelijk is. Zo zag je Michelangelo nog nooit!
Meer info? Kijk hier https://beursvanberlage.com/nl/tentoonstelling/michelangelo-a-different-view/

Hoe het allemaal begon
Tegenwoordig fotografeert natuurlijk iedereen; elke telefoon heeft wel een camera, dus elk gewenst moment kunnen we kiekjes maken. Maar er was uiteraard een tijd dat fotograferen niet voor iedereen was weggelegd. Daar kwam, enige tijd na de uitvinding van de fotografie, verandering in door de uitvinding van kleine, handzame camera’s -zo werd het voor mensen voor het eerst mogelijk om zelf bijzondere momenten vast te leggen. ‘Iedereen fotografeert’, zo luidde in 1900 de slogan waarmee de Amsterdamse fotohandelaar Joan Guy de Coral zijn tijdgenoten aanmoedigde om toch vooral zelf die camera ter hand te nemen. En laat die leuze nu ook de titel zijn van de tentoonstelling in het Rijksmuseum die ons aan de hand van zo’n 130 foto’s, fotoalbums en camera’s terugbrengt naar het einde van de 19e eeuw, toen de amateurfotografie zo’n hoge vlucht nam. Getoond wordt hoe deze erop los fotograferende amateurs een ingrijpende verandering teweegbrachten in de beeldcultuur. Nog te zien t/m 10 juni.
Meer info? Kijk hier https://www.rijksmuseum.nl/nl/iedereen-fotografeert

Rotterdam meets China
In Museum Rotterdam kunt u nog twee weken terecht bij de expositie ‘Chinese Rotterdammers’, die extra aandacht besteedt aan -u raadt het al- de Chinese gemeenschap in Rotterdam. Immers, Rotterdammers hebben allerlei achtergronden en culturen en er wordt van alles gevierd en herdacht; van Sinterklaas tot Holi Phagua, Sâo Joâo en Suikerfeest, van Keti Koti en de bevrijding tot Koningsdag en een landskampioenschap van Feyenoord. (Als zal dat laatste niet elk jaar het geval zijn…) De viering van het Chinees Nieuwjaar -anno 2019 het begin van het jaar van het Varken- is de aanleiding voor de tentoonstelling, die nog te zien is t/m 24 maart. De Rotterdams Chinese kunstenaar Fenmei belicht de thema’s Sport, Vernieuwing, Culturen, Zorg, Werk en Groen, bezien vanuit de Chinese gemeenschap. Hoogtepunt is een 20 meter lang Chinees drakenkostuum, dat in de tentoonstelling van thema naar thema kronkelt.
Meer info? Kijk hier https://museumrotterdam.nl/tentoonstellingen/chinees-nieuwjaar

FILM

Wat is er nieuw in de bioscoop deze week? Een van harte aanbevolen keuze uit het aanbod:

-We beginnen met ‘Captain Marvel’, het nieuwste superhelden-vehikel. Om precies te zijn: nummer 21 in het Marvel Cinematic Universe. Voor het eerste draait het allemaal om een vrouwelijke superheld, namelijk Carol Danvers -oftewel Captain Marvel, gespeeld door Oscar-winnares Brie Larson. (Die andere van twee jaar geleden, de onweerstaanbare Wonder Woman, die was van DC Comics – en speelt daarom geen rol in het Marvel Universe) Zoals in elke superheldenfilm is er weer een slechterik die de aarde wil veroveren (Talos) en hij wordt daarbij geholpen door een heel legertje gemene Skrulls. Gelukkig is daar Captain Marvel, die eigenlijk haar aardse bestaan al achter zich had gelaten om ergens anders in het universum een oorlog uit te vechten, maar die terugkeert op onze planeet om aldaar de strijd voort te zetten. Leuk detail: ze komt ergens in de jaren 90 terecht, dus verwacht veel nostalgie en knipoogjes. Ook leuk: Samuel L. Jackson als de jongere versie van zijn personage Nick Fury. Regie is van Anna Boden en Ryan Fleck.
-Een andere powervrouw, maar dan eentje die echt bestaat, komen we tegen in ‘On The Basis of Sex’ van regisseur Mimi Leder. Anders dan de titel doet vermoeden heeft deze film heeft weinig met seks te maken, maar alles met sekse. Het gaat om een heuse biopic met in de hoofdrol Felicity Jones, die gestalte geeft aan niemand minder dan Ruth Bader Ginsburg (geb. 1933), een van de negen rechters van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. De film laat zien hoe zij op die positie terecht is gekomen en maakt bovenal duidelijk hoe moeilijk dat voor haar was, als vrouw in een mannenwereld.
-We sluiten af met Hugh Jackman, die in de film ‘The Front Runner’ ook in de huid kruipt van een bestaand persoon: Gary Hart. Wat, die kent u niet? Dat is niet zo heel verwonderlijk, want Hart (geb. 1936) is een van die vele Amerikaanse politici die ooit een gooi deden naar het presidentschap en uiteindelijk roemloos ten onder gingen. In het geval van Hart, die in 1988 de nominatie van de Democratische partij probeerde te veroveren, was het een privékwestie die roet in het eten gooide. Of liever gezegd: het naar buiten brengen door de pers van deze kwestie. ‘The Front Runner’, geregisseerd door Jason Reitman, focust op de relatie tussen pers en politiek en werpt de vraag op of er al dan niet een groots president verloren is gegaan aan Gary Hart, die al werd onthaald als de nieuwe John F. Kennedy. (Een rake vergelijking, zo blijkt nu, wat betreft de echtelijke trouw…)