1.Koninklijk genieten in winterse sferen

Dat hele Sinterklaasfeest lekker laten voor wat het is en alvast in de kerststemming komen? Op naar Apeldoorn dan maar. Van 19 t/m 23 november kunt u op het terrein bij Paleis Het Loo rondscharrelen op een heuse winterfair die luistert naar de sprookjesachtige naam Spirit of Winter. Een soort trendy kerstmarkt waar de bezoeker kan genieten van een breed aanbod op het gebied van winterse mode, culinaire hoogstandjes en –uiteraard- kerstdecoratie. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in het paleis; zeker even doen als u de mooie uitgebreide tentoonstelling over Grace Kelly, die wegens succes is verlengd t/m 4 januari, nog niet heeft gezien. Betaalt u een kleine toeslag voor, maar dat mag de pret niet drukken.

Meer info? Klik hier.

2.Docu’s kijken op het IDFA

Dit is ook de maand waarin traditiegetrouw in Amsterdam het IDFA plaatsvindt, het toonaangevende filmfestival dat ruim 300 internationale documentaires op het programma heeft staan. In Pathé Tuschinski, Pathé De Munt, De Brakke Grond, filmmuseum EYE en op diverse andere locaties kan de filmfan van 19 t/m 30 november een keuze maken uit een gevarieerd aanbod. Denk hierbij aan fascinerende documentaires over ‘grote’ en bekende onderwerpen, zoals de voetballegende Lionel Messi, de godfather of soul James Brown, het gouden ijshockeyteam van de Sovjetunie en het Koninklijk Concertgebouworkest, maar ook aan kleine, onbekende verhalen, zoals de trieste levensloop van Robert Groder, een man die geobsedeerd is door de moord op John F. Kennedy, en het schrijnende verhaal van een Russisch meisje dat met haar moeder op een vuilnisbelt nabij Moskou woont. Liever naar meer mainstream popcornvermaak? In de ‘gewone’ bios draait vanaf deze week The Hunger Games: Mocking Jay- Part 1.

Meer info? Klik hier.

3.Fatale schoten

Door alle aandacht zal het niemand zijn ontgaan dat het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Nog steeds wordt er gediscussieerd over het hoe en waarom de wereld zich liet meeslepen in deze waanzin, maar één ding staat vast: de gebeurtenis die alles in beweging zette was de moord op Frans Ferdinand, de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije. De schoten die op 28 juni 1914 in Sarajevo een eind maakten aan zijn leven (en aan dat van zijn vrouw) werden gelost door Gavrilo Princip. Over deze moordenaar en zijn –letterlijk- wereldschokkende daad gaat de voorstelling van theatergroep De Warme Winkel, simpelweg Gavrilo Princip genaamd, die –na een succesvolle start op het Holland Festival eerder dit jaar- dit najaar nog in enkele schouwburgen te zien is. Op maandag 24 november staan ze in de Stadsschouwburg in Amsterdam, daarna nog in Utrecht (29-11) en Alkmaar (3-12). Een originele voorstelling die door de makers zelf wordt omschreven als een ‘maniakale theatrale reconstructie’ van die noodlottige dag in 1914.

Meer info? Klik hier.

4. Borrelen met 007

In de Rotterdamse Kunsthal is nog t/m 8 februari de expositie Designing 007: Fifty Years of Bond Style te zien. Wie de vele gadgets, kostuums, auto’s en andere items van ’s werelds beroemdste spion in stijl wil bekijken die gaat naar de zgn. Cocktail Evenings; deze worden georganiseerd in combinatie met een speciale avondopenstelling van de tentoonstelling. Tot 20.00 kunt u zich verdiepen in de wereld van 007, daarna nog tot 22.00 onder muzikale begeleiding cocktails drinken in het Kunsthalcafé. Volgende week vrijdag 28 november is de eerste Cocktail Evening, daarna is er volgend jaar nog een herkansing op 30 januari.

Meer info? Klik hier.

5. Een fotograferende nanny

Onlangs opende in FOAM, het fotografiemuseum te Amsterdam, de overzichtstentoonstelling Vivian Maier – Street Photographer. Hier maakt u kennis met het werk van de Amerikaanse Maier (1926-2009), die bijna haar hele leven als nanny werkte en in haar vrije tijd de straten van o.a. New York en Chicago afstruinde, op zoek naar die ene foto. Die vond ze vrij vaak, want er was inspiratie genoeg. Zo bouwde ze een indrukwekkend fotografisch archief op, bestaande uit maar liefst 100.000 negatieven, dat een perfecte indruk geeft van het (straat)leven in de grote Amerikaanse steden. Pas tegen het eind van haar leven werd haar werk ontdekt en bleek de zeldzame kwaliteit van de kiekjes van de oppas, die zich kunnen meten met het oeuvre van de grote fotografen van de 20e eeuw. De tentoonstelling in FOAM bevat werk vanaf de jaren 50 tot en met 80. Nog te zien t/m 28 januari 2015.

Meer info? Klik hier.