Culturele tips voor de komende zeven dagen, voor u samengesteld door Jalta.

Televisie

Trix laat haar tanden zien

Door alle media-aandacht van de afgelopen tijd kan het haast niemand ontgaan zijn: er is een heuse Tyrannosaurus Rex gearriveerd in ons land! Onder begeleiding van de politie en een immer enthousiaste Freek Vonk vond het skelet van het prehistorische gevaarte zijn weg naar museum Naturalis in Leiden waar de T. rex te bewonderen zal zijn. En reken maar dat er door de gecreëerde dinohype lange rijen voor de deur zullen staan! Een slimme zet van Naturalis, dat een slordige vijf miljoen euro investeerde in het opgraven, restaureren en transporteren (vanuit Amerika) van het vijf meter hoge en twaalf meter lange geraamte van de Tyrannosaurus Rex. Het gaat om de overblijfselen van een vrouwtje, dat voor de gelegenheid de naam ‘Trix’ heeft gekregen. De tentoonstelling T. rex in Town is vanaf vandaag geopend.
Meer info? Klik hier

lindberghZonder opsmuk
Ook vanaf vandaag te zien: de tentoonstelling Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography. In de Kunsthal Rotterdam kunnen bezoekers genieten van een spectaculair overzicht van het oeuvre van Peter Lindbergh, een van de invloedrijkste modefotografen van de afgelopen veertig jaar. Gisteravond was de 71-jarige Lindbergh persoonlijk aanwezig bij de feestelijke opening, met in zijn kielzog een klein legertje fotomodellen -en Tina Turner, die bevriend is met de fotograaf en even over kwam voor de opening van de expositie. Sinds de jaren 80 is Lindberghs pure zwart-fitfotografie beeldbepalend voor de ontwikkeling van de modefotografie; met name de kiekjes die hij maakte van de supermodellen van de jaren 90 zijn wereldberoemd geworden. Naast de hoogtepunten zal in de Kunsthal veel exclusief materiaal getoond worden; denk aan niet eerder gepubliceerde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, rekwisieten, polaroidfoto’s en films. Nog te zien t/m 12 februari; daarna reist de expositie door naar het buitenland.
Meer info? Klik hier

Sexy keramiek
Kan keramiek opwindend zijn? Reken maar, zo meent men in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. De nieuwste expositie aldaar heeft de veelbelovende titel Sexy Ceramics gekregen -blijkbaar vond men dat het in het Engels nét even een stukje geiler klonk- en u wordt van harte uitgenodigd om een (keramische) wereld vol verleiding te ontdekken. Klassieke Griekse vazen, verfijnd Aziatisch porselein en moderne kunst prikkelen nog t/m 9 juli 2017 de zintuigen; afbeeldingen van femmes fatales en ondeugende herders loodsen de bezoeker door alle fasen van het liefdesspel -van voorzichtige hofmakerij tot expliciete seks. Hoe expliciet? Nou, behoorlijk, aangezien voor de peepshow -het ‘hoogtepunt’ (haha) van de tentoonstelling- een leeftijdsgrens van 16 jaar wordt gehanteerd. Ook zin in een middagje erotische afbeeldingen, geboetseerde dildo’s en pornografisch porselein dat (ik citeer) ‘binnen de kortste keren de blosjes op uw wangen doet verschijnen’? Dan weet u nu waar u moet zijn.
Meer info? Klik hier

voorlindenKunst in de natuur
Nee, Wim Pijbes ging niet naar een toonaangevend museum in het buitenland; na zijn vertrek bij het Rijksmuseum, waar hij sinds 2008 de scepter zwaaide, besloot hij om per 1 juli 2016 de algemeen directeur van Museum Voorlinden te worden; het particuliere museum voor moderne en hedendaagse kunst in Wassenaar dat vanaf morgen voor het grote publiek toegankelijk zal zijn. Een aparte keuze misschien, maar laat het maar aan Wim over om van dit museum net zo’n groot succes te maken als van het Rijks. Het rechthoekige en strakke paviljoen ter grootte van een voetbalveld herbergt de kunstcollectie van zakenman Joop van Caldenborgh en zal vandaag officieel worden geopend door onze koning. Ook voor wie niet zo van moderne kunst houdt is het er aangenaam verpozen, want alleen al het fraaie Landgoed Voorlinden is zeker een bezoekje waard.
Meer info? Klik hier

Film

Brokkenpiloot?
Voor zijn nieuwe speelfilm koos Clint Eastwood ervoor om een gebeurtenis te verfilmen die velen van ons nog helder voor de geest zal staan: de noodlanding van US Airways-vlucht 1549 op de rivier de Hudson in New York. Centraal in Sully, sinds deze week bij ons in de bioscoop, staat de rol die gezagvoerder Chesley Sullenberger (vertolkt door Tom Hanks) speelde in dit incident. Hij redde met zijn spectaculaire manoeuvre de levens van alle passagiers en bemanningsleden en werd al snel gebombardeerd tot nationale held, maar dan volgt er een onderzoek dat zijn carrière en reputatie dreigt te vernietigen… Eastwood biedt met Sully een interessant kijkje achter de schermen van deze tot de verbeelding sprekende gebeurtenis. Ook leuk: de échte Sully was nauw betrokken bij de totstandkoming van de film.
Meer info? Klik hier

sausagepartyp2Om op te vreten
Er zijn al animatiefilms gemaakt waarin mensen géén idee hebben wat hun speelgoed of huisdier uitspookt op het moment dat ze de voordeur achter zich dicht trekken, maar nu is er dan Sausage Party: de absoluut-niet-familievriendelijke film waarin etenswaar uit de supermarkt erachter komt wat er met ze gebeurt nadat ze in een winkelwagentje belanden en met de mensen mee naar huis mogen. Dat ze daar in de keuken aan allerhande martelprocessen worden onderworpen -schillen, snijden, koken- om vervolgens opgegeten te worden, dát heeft niemand ze ooit verteld. Tijd om in actie te komen; onder leiding van knakworstje Frank pikt het voedsel het niet meer! Regisseurs Greg Tiernan en Conrad Vernon gaan niet één maar tien stappen verder dan Pixar en Disney ooit zouden durven, te oordelen naar de soms behoorlijk bloederige toestanden, maar tegelijkertijd is Sausage Party (met stemmen van o.a. Seth Rogen, Jonah Hill en Kristen Wiig) uitermate humoristisch en onderhoudend. Voor wie wel houdt van een over-de-top verrassende animatiefilm.
Meer info? Klik hier

Theater

Jubileumspektakel
Scapino Ballet bestaat 70 jaar en viert dat met TING!, een bijzondere voorstelling die dans, muziek en circus combineert. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen Scapino Ballet Rotterdam, popband NITS en Codarts Circus Arts: meer dan dertig artiesten en performers zullen in TING! samenkomen op een unieke locatie in de havens van Rotterdam (de Ferro Dome, een voormalige gashouder) om de toeschouwers mee te nemen in een tijdloze fantasiewereld -eentje die van heel dichtbij bekeken kan worden en die soms grotesk en gevaarlijk is, maar het volgende moment ontroerend en poëtisch. Choreograaf Ed Wubbe heeft zijn best gedaan om van deze voorstelling een opzienbarende jubileumeditie te maken, vol met reuzen die kunnen dansen en mensen die kunnen vliegen, die van 15 september t/m 9 oktober te bewonderen zal zijn.
Meer info? Klik hier