1. Ogen zo groot als schoteltjes

Vanaf deze week draait Big Eyes in de bioscoop, de nieuwste film van regisseur Tim Burton. Geen excentrieke Johnny Depp of bovennatuurlijke elementen deze keer, want Big Eyes speelt zich af in de ‘echte’ wereld en draait om doodnormale mensen. Nou ja, zó gewoon zijn ze nou ook weer niet, want hoofdpersonage Margaret Keane blijkt een kei te zijn in het schilderen van kinderen met hele grote ogen. Dat levert mooie, raadselachtige schilderijen op, die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw een commercieel succes zijn. Het enige minpuntje is dat iedereen denkt dat haar echtgenoot, Walter Keane, de artiest is die verantwoordelijk is voor deze kunstwerken; een bedrog waar Margaret zelf aan meewerkt, maar waar ze steeds meer moeite mee heeft… Met Big Eyes vertelt Burton het dramatische verhaal van één van de grootste kunstfraudes van de 20e eeuw.

Meer info? Klik hier.

2. Creatief met voedsel

Afgelopen donderdag werd in museum Boerhaave te Leiden de tentoonstelling Foodtopia geopend, waarin een overzicht wordt gepresenteerd van voedselinnovaties in Nederland vanaf 1900. De mondiale voedselcrisis is natuurlijk niet een exclusief probleem van deze tijd en mensen die met innovatieve oplossingen voor deze problematiek voor de dag komen bestaan al langer dan vandaag. Denk bijvoorbeeld aan de populaire mutatietheorie van Hugo de Vries (begin 20e eeuw), de ontwikkeling van margarine (jaren 30) en recenter het kweekvlees, dat onlangs nog volop in het nieuws kwam; dit aantrekkelijke alternatief voor de huidige vleesproductie wordt serieus beschouwd als een mogelijke oplossing van het wereldvoedseltekort. Benieuwd wat er op dit gebied nog meer gepresteerd is? Daar heeft u dan alle tijd voor, want Foodtopia is nog te bezoeken t/m 1 november.

Meer info? Klik hier.

3. De sterren van de toekomst

Vroeger was het zo dat je als talentvol jong balletdansertje, vers van de Nationale Balletacademie, met een beetje geluk door kon stromen naar Het Nationale Ballet, waar je dan eigenlijk als het ware in het diepe werd gegooid; je moest maar hopen dat je tegen de harde beroepspraktijk bestand was. Gelukkig is er dan nu, sinds 2013, de Junior Company; een soort brugklas voor aanstormend talent, waar ze kunnen wennen aan het leven dat ze als professionele dansers te wachten staat. De Junior Company maakt deel uit van Het Nationale Ballet en geeft 12 jonge dansers, afkomstig van over de hele wereld, de kans om ervaring op te doen in een unieke omgeving; ze doen mee aan de grote voorstellingen van Het Nationale Ballet, maar hebben ook hun eigen optredens waarmee ze het hele land doorreizen. De vorige tournee was alvast een groot succes en nu komen ze met een nieuwe productie, die gisteren in Amsterdam in première is gegaan. Nog t/m 19 mei zal de Junior Company in verschillende steden optreden, met een avondvullend programma dat hoogtepunten uit het romantisch-klassieke repertoire combineert met nieuw werk dat speciaal is gecreëerd voor het gezelschap.

Meer info? Klik hier.

4. Als je maar gezond bent

Dit weekend kunt u in de Jaarbeurs te Utrecht nog een bezoekje brengen aan de Nationale Gezondheidsbeurs. Dit vierdaagse evenement is donderdag van start gegaan en mag zich verheugen op een flinke toeloop; met name de donderdag en vrijdag waren erg populair, wat betekent dat het vandaag en morgen wat rustiger is. Tenzij u nu allemaal massaal online die laatste kaarten gaat bestellen natuurlijk, want wie wil er nu niet naar de grootste consumentenbeurs op het gebied van gezondheid en een gezonde leefstijl? Krijgen al die goede voornemens, die inmiddels op sterven na dood zijn, misschien nog een kans. Ruim 250 exposanten zullen er in elk geval alles aan doen om u weer op het juiste pad te krijgen (lees: hun producten aan te smeren). De beurs is opgedeeld in zes thema’s: Medisch & Zorg, Sport & Avontuur, Beauty & verzorging, Eten & Drinken, Body & Mind en eHealth & Technologie. Voor elk wat wils dus. Ook leuk: elke bezoeker gaat met een goodiebag naar huis. Een hele gezonde, schat ik zo in.

Meer info? Klik hier.

5. Het beste van Rembrandt

Misschien heb ik het beste wel voor het laatst bewaard, alhoewel er al zóveel media-aandacht voor is geweest dat waarschijnlijk bijna niemand het heeft kunnen missen: de tentoonstelling Late Rembrandt, die van 12 februari t/m 17 mei te zien zal zijn in het Rijksmuseum. Ik ontkwam er niet aan om deze toch nog even onder uw aandacht te brengen, aangezien dit typisch zo’n once-in-a-lifetime opportunity is om zóveel werk uit Rembrandts latere leven onder één dak te bewonderen. Het Rijksmuseum heeft zijn best gedaan om ruim 100 werken (schilderijen, tekeningen en prenten) uit diverse musea en privé-verzamelingen van over de hele wereld bij elkaar te brengen in een unieke overzichtstentoonstelling die misschien wel het beste werk van Rembrandt laat zien. In een periode in zijn leven die bepaald niet de gemakkelijkste was -persoonlijke verliezen, financiële sores- produceerde de kunstenaar schilderijen die volgens kenners tot zijn meest gewaagde en intieme werk behoren. Gaat dat zien dus en boek snel een kaartje!

Meer info? Klik hier.