1.Tussen kunst en kitsch

In Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is nog t/m 31 mei de tentoonstelling ‘Op de thee’ te zien, waarin de bezoeker kennismaakt met verschillende theeculturen; van Japan tot en met Engeland, overal heeft men zo zijn eigen gewoonten en rituelen als het op thee aankomt. Ook wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis van de warme drank en de lange reis die thee in de loop van de eeuwen heeft afgelegd. In het kader van deze tentoonstelling organiseert het museum op vrijdag 6 februari een speciale taxatiedag à la Tussen Kunst en Kitsch, maar let wel: alleen bedoeld voor serviesgoed, dus voor mensen die wel eens willen weten of die geërfde theepot van oma wat waard is. Ervaren taxateurs staan klaar om hun oordeel te vellen en weten ongetwijfeld wat leuke anekdotes over de achtergrond van de voorwerpen uit hun mouw te schudden, dus grijp uw kans, zou ik zeggen. Wel even aanmelden van tevoren.

Meer info? Klik hier.

2. Winterse gekte

Nog geen plannen voor vandaag maar zin in een leuk feestje? En een liefhebber van house en techno? Op naar het Sneeuwbal Winterfestival 2015, dat om 14.00 van start gaat in het Utrechtse park Transwijk. Tot in de late uurtjes kan men daar genieten van muziek en gezelligheid. Uit je dak gaan -bij voorkeur in een maffe winterse outfit- kan in grote tenten die luisteren naar veelzeggende namen als De Ruige Piste, de Behaaglijke Hut en ’t Opgetogen Woud, maar vlak de beruchte Dolle Iglo (voetjes van de vloer verplicht!) en Schirmbar De Scheve Schaats (een soort après-ski lounge) niet uit. Natuurlijk is een winters feest niet compleet zonder kampvuren en stevige kost, dus ook daar wordt voor gezorgd.

Meer info? Klik hier.

3. Terug naar de schoolbanken

Het Historisch Nieuwsblad is meer dan alleen een tijdschrift. Regelmatig worden er interessante activiteiten georganiseerd; zo werken de makers elk jaar mee aan de Grote Geschiedenis Quiz, maar interessanter zijn misschien wel de collegedagen die regelmatig worden aangeboden en die altijd plaatsvinden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, beter bekend als het Tropenmuseum, op steenworpafstand van Artis. Van 9.00 tot 17.00 bent u dan onder de pannen; u wordt voorzien van koffie/thee en een lunch, terwijl maar liefst vier gerenommeerde historici een college zullen geven waarin de nieuwste inzichten omtrent een historisch onderwerp aan bod zullen komen. Op vrijdag 7 februari is de volgende collegedag en deze zal geheel in het teken staan van de totalitaire regimes die in de twintigste eeuw aan de macht kwamen in Europa en de dramatische gevolgen die dit had voor het continent – en de rest van de wereld.

Meer info? Klik hier.

4.Opkomend talent

De Franse krant Le Monde meldde het vorig jaar al: ART Rotterdam is één van de beste kunstbeurzen van het moment. Het evenement trekt dan ook niet voor niets steeds meer bezoekers en dit jaar vindt van 5 t/m 8 februari alweer de 16e editie plaats. De sfeer is vrij informeel, iets wat ART Rotterdam onderscheidt van andere grote internationale beurzen; de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de beeldende kunst worden in uiteenlopende concepten gepresenteerd aan het publiek, dat in de voormalige Van Nellefabriek (uitgeroepen tot werelderfgoed) op een toegankelijke manier kennis kan maken met het werk van jonge kunstenaars. Ook op andere plekken in Rotterdam zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd, zoals tentoonstellingen, open ateliers en pop-up shows. Handig: pendelbussen zullen worden ingezet om bezoekers snel en gemakkelijk van de ene locatie naar de andere te vervoeren.

Meer info? Klik hier.

5. Het mooie van de (dansende) mens

Modern choreograaf Isabelle Beernaert, bij het grote publiek bekend door haar deelname aan verschillende dansprogramma’s op tv, won met haar succesvolle theaterproducties al tweemaal de Dans Publieksprijs en is momenteel op tournee met haar vierde avondvullende voorstelling die de naam Glass heeft gekregen. In deze productie staat de mens centraal, in al zijn schoonheid en met al zijn gebreken; hoe kwetsbaar we zijn komt tot uiting in een fascinerende show die het publiek meeneemt in de denk- en gevoelswereld van de Belgische choreograaf. Er zijn slechts een paar voorstellingen in ons land voordat het gezelschap weer zuidwaarts trekt; na Utrecht en Zwolle eerder deze week staan ze vanavond nog in het Scheldetheater in Terneuzen, morgen in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam en woensdag 4 februari valt het doek voor de Nederlandse tour van Glass in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Meer info? Klik hier.