1.Laatste kans: verlichte panda’s en draken

Twee jaar geleden nog in Rotterdam, maar nu in Utrecht te bezoeken: het China Light Festival. Al eeuwenlang vieren de Chinezen Yuan Xiao, oftewel het Festival van het Licht; er worden dan talloze lantaarns ontstoken om de god van de hemel te eren en gunstig te stemmen. Deze traditie beperkt zich inmiddels allang niet meer tot China en de van oorsprong eenvoudige lantaarns zijn bovendien uitgegroeid tot levensgrote en bewegende beelden, wat van het festival een grote publiekstrekker maakt. In de Botanische Tuinen in Utrecht maakt de bezoeker een wandeling langs prachtig verlichte tempels, draken en andere (Chinese) figuren.  Let wel: dit weekend voor het laatst te zien, dus haast u als u nog een kijkje wilt nemen.

Meer info? Klik hier.

2.Sprookjesachtig lijdensverhaal

Wat hebben de evangelist Mattheus en het Meisje met de Zwavelstokjes met elkaar gemeen? Aan hen beiden is een heuse Passie gewijd. Okee, de creatie van Bach is wat ouder en bekender, maar de lijdensweg van het door Hans Christian Andersen bedachte meisje, dat op een ijzige oudejaarsavond doodvriest, verdient toch zeker ook een eigen oratorium. Dat moet de Amerikaanse componist David Lang in elk geval hebben gedacht, want hij was het die in 2007 met The Little Matchgirl Passion op de proppen kwam. Niet zonder succes overigens; het eenvoudige, ontroerende oratorium voor vier stemmen sleepte een Pulitzerprijs in de wacht. Van 7 t/m 11 januari is de uitvoering die de groep Silbersee ervan maakte, door henzelf omschreven als ‘mystiek muziektheater’, nog te zien op verschillende locaties door het land, o.a. in Leiden, Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Meer info? Klik hier.

3. De natuur als inspiratiebron

In dierentuin Artis (officiële naam Natura Artis Magistra) kun je meer dan alleen naar beestjes kijken; het instituut streeft er ook naar om zoveel mogelijk kennis over de natuur toegankelijk te maken voor het grote publiek en met dit doel is de Artis Academie opgericht. Regelmatig organiseert men speciale activiteiten, zoals lezingen en colleges, waar getracht wordt om de samenhang tussen natuur, cultuur en wetenschap inzichtelijk te maken. Zo staat er elke eerste dinsdagavond van de maand een lezing op het programma en op 6 januari zal deze gaan over duurzame techniek; onder de titel ‘Beter goed gejat dan slecht verzonnen’ wordt uitgelegd hoe wij op dat gebied nog heel wat kunnen leren van de natuur, die immers vol zit met techniek en bovendien ruim vier miljard jaar de tijd heeft gehad om te experimenteren met wat wel en niet werkt. De lezing wordt gehouden in het Planetarium te Artis.

Meer info? Klik hier.

4. Meesterwerken uit Dresden

Afgelopen maand opende niemand minder dan koningin Máxima in het Groninger Museum de nieuwe tentoonstelling Het Geheim van Dresden – Van Rembrandt tot Canaletto. Nog t/m 25 mei kunt u naar het noorden van het land afreizen om te genieten van deze kunstexpositie, die tot stand kwam in samenwerking met de Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Het gaat om geselecteerde schilderijen afkomstig uit de Gemäldegalerie Alte Meister. Daar is één van de indrukwekkendste kunstcollecties van Europa te vinden, namelijk de verzameling van de Saksische vorsten August de Sterke en zijn zoon August de Derde, die in de achttiende eeuw het belang inzagen van een hoogstaand cultureel (hof)leven en eens flink in de buidel tastten om op een artistieke shopping spree te gaan. En het waren niet de minste kunstenaars die ze in huis wisten te halen; werken van o.a. Rembrandt, Titiaan, Velasquez en Canaletto vonden hun weg naar Dresden en nu dus naar Groningen, waar ze tijdelijk te bewonderen zijn.

Meer info? Klik hier.

5. Rollebollen in het hooi

Het kan niet op deze week: eerst begon afgelopen donderdag een nieuw seizoen van Wie is de Mol? en vanaf aanstaande zondag 4 januari kunnen we op NPO 1 weer gaan kijken naar Boer zoekt Vrouw. Ein-de-lijk komen we erachter hoe het de tien boeren is vergaan die zich afgelopen september voorstelden aan het Nederlandse volk; wie kregen er genoeg brieven om ‘door’ te gaan in de serie? Boer Tom, de hunk van dit seizoen, is natuurlijk verzekerd van zijn plekje in het programma, want als we Yvon Jaspers mogen geloven paste de post (lees: fanmail) voor dit lekkere ding niet eens in één auto. Dat belooft wat, al die smachtende vrouwtjes die zich aan zijn voeten zullen werpen. Nu maar hopen dat die lesbische boerin en de olijke bejaarde Geert (‘een aardbei moet glimmen als een vrouw’) ook genoeg aanbidsters naar de pen hebben doen grijpen, want dan kan dit achtste seizoen bij voorbaat al niet meer stuk. Lucky TV, leef je uit, zou ik zeggen.

Meer info? Klik hier.