1.Monumentaal weekend

Het is het tweede weekend van september en dat betekent dat het vandaag en morgen weer Open Monumentendag is. Hartstikke leuk, want dan heeft u de kans om bijzondere plekken te bezoeken. Ruim 4000 monumenten, waarvan vele normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk zijn, openen hun deuren en organiseren speciale rondleidingen en activiteiten. Bijzondere aandacht is er dit jaar voor het thema Kunst & Ambacht. Bezienswaardigheden die meedoen zijn te herkennen aan de Open Monumentendag-vlag, maar natuurlijk kan men ook online terecht voor de diverse bestemmingen. En het aanbod liegt er niet om, want ‘monument’ is een veelomvattend begrip; zo kunnen o.a. woonhuizen, verdedigingswerken, religieus erfgoed, kastelen, buitenplaatsen, molens, boerderijen, industriële gebouwen, kantoren en straatmeubilair (om er maar een paar te noemen) de monumentenstatus verkrijgen. In ons land vallen ze in één van de volgende categorieën: rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten of beschermde stads- of dorpsgezichten. En hoewel de eisen en regels per categorie verschillen, hebben alle monumenten gemeen dat ze van belang worden geacht vanwege ofwel hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarde. Ook benieuwd wat voor bijzonders er in uw eigen stad of omgeving te ontdekken valt dit weekend? Check dan snel de website en ga op pad!

Meer info? Klik hier.

2.Laatste kans: koninklijke kiekjes

Het Hof van Nederland (dit weekend gratis te bezoeken i.v.m. Open Monumentendag!) is een complex in Dordrecht waar ooit in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden; een belangrijke gebeurtenis die aan de basis stond van de oprichting van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden –de voorloper van ons moderne Nederland. Tegenwoordig is het eeuwenoude gebouw een museum, dat dit jaar op Koningsdag officieel werd geopend door onze vorst en vorstin. Behalve de nodige aandacht voor de Eerste Vrije Statenvergadering, waar zelfs een heuse film over is gemaakt die ter plekke wordt vertoond, valt er in Het Hof van Nederland nog veel meer te beleven op het gebied van de vaderlandse geschiedenis. Ook de tijdelijke tentoonstelling Koninklijke foto’s – Vincent Mentzel in Het Hof, die een beeld schetst van de Oranjes door de jaren heen, sluit naadloos aan bij het thema van het museum. Mentzel was jarenlang dé fotograaf van de Haagse politiek en is befaamd om zijn portretfotografie; ook de leden van het Koninklijk Huis namen graag plaats voor zijn lens, wat honderden intieme en persoonlijke foto’s opleverde. De expositie toont een selectie van 94 toonaangevende portretten die Mentzel in de loop der jaren maakte van Juliana, Beatrix, Claus, Willem-Alexander & co. Let op: nog maar één week (t/m 20 september) te zien.

Meer info? Klik hier.

3.Chansonnier op tournee

Meestal raken deelnemers aan talentenjachten op tv na afloop van het programma weer even snel in de vergetelheid als dat ze eruit waren gekomen. Ook de winnaars, ja. Sterker nog: vaak zijn het juist de winnaars, waar (te)veel van verwacht wordt, die zich niet staande weten te houden na afloop van de competitie. Dat geldt zeker voor The Voice of Holland, het zangspektakel met de draaiende stoelen dat binnenkort weer van start gaat. Gelukkig dan maar dat Sjors van der Panne, die het vorige seizoen meedeed, uiteindelijk nét niet won; hij legde het in de finale af tegen de formatie O’G3NE, de drie zingende zusjes met de verschillende haarkleuren (hallo SBS6, volgens mij hebben we de nieuwe K3 al gevonden hoor!) die geschiedenis schreven door als eerste groep The Voice te winnen. Het geeft Sjors de gelegenheid om rustig aan de weg te timmeren en dat doet hij goed; nadat hij eerder dit jaar al zeven keer voor een uitverkochte zaal stond in Het Concertgebouw (vooruit, het was de kleine zaal, maar toch) en hoge ogen gooide met het live-album van dit concert, begint hij volgende week op 17 september aan zijn eerste echte theatertournee. Wie de warme en intense stem van Sjors nog nooit live heeft gehoord en, net zoals hij, een voorliefde heeft voor het Franse chanson en het Nederlandstalige lied (of een fraaie mix van deze twee); gaat dat zien! Eindelijk iemand die écht wat kan en die dankzij zijn deelname aan een tv-show aan het doorbreken is. Oh, en begin 2016 staat meneer ook weer in Het Concertgebouw!

Meer info? Klik hier.

4.Nederlanders willen weg

Met al die vluchtelingen die momenteel massaal naar Europa komen zou je bijna vergeten dat er ook nog mensen zijn die hier weg willen. Wat? Jazeker; elk jaar vertrekken er duizenden Nederlanders naar het buitenland met de intentie om daar voorgoed te blijven. Dat het ook wel eens mis gaat zien we (met groot genoegen) regelmatig in programma’s als Ik vertrek of Grenzeloos verliefd, maar meestal vergaat het de emigranten, op zoek naar werk, rust, ruimte of avontuur, redelijk goed in den vreemde. Mits ze bereid zijn om hard te werken en zich weten aan te passen aan de cultuur van hun nieuwe vaderland. Maar toch, vroeg of laat wordt elke emigrant wel een keer overvallen door een gevoel van heimwee. In museum Flehite, het (kunst)historisch museum voor Amersfoort en Eemland, is nog t/m 25 oktober de tentoonstelling Thuis in twee werelden: de mooiste emigratieverhalen te zien, waarin goed duidelijk wordt gemaakt hoe emigranten eigenlijk altijd in twee culturen leven. De bezoeker gaat de wereld rond aan de hand van de boeiende verhalen van zestien emigranten; denk bijvoorbeeld aan Wolfert van Kouwenhoven, die in 1625 van Amersfoort naar Amerika reisde en daar Nieuw-Amersfoort stichtte. De vier windrichtingen staan elk symbool voor een ander type emigrant: in het westen vinden we de pionier, in het noorden de nieuwe emigrant, in het oosten de expat en in het zuiden de semigrant. Verhalen die, zeker in deze roerige tijden, de moeite waard zijn.

Meer info? Klik hier.

5.Tijdelijk modemekka

In ons land worden regelmatig de mooiste modetentoonstellingen georganiseerd (met name het Gemeentemuseum in Den Haag kan er wat van; dit najaar pakken ze weer uit met een ode aan de Nederlandse mode), maar van een echt modemuseum, dat geheel en al gewijd is aan fashion, is het nooit gekomen. Tenminste, tot nu dan: als een soort experiment kunnen liefhebbers van 13 september t/m 8 mei 2016 terecht in het Nieuwe Instituut te Rotterdam, dat dan voor een paar maanden het Tijdelijk Modemuseum zal heten. Van de foyer tot de garderobe en van de studiezaal tot het auditorium en de verschillende tentoonstellingsruimtes; alle onderdelen worden ingezet om dit tijdelijke modemuseum, dat je zou kunnen vergelijken met een pop-up museum, tot leven te wekken. Het Nieuwe Instituut wordt dus letterlijk in een modieus jasje gestoken. Niet alleen de kleding zelf, maar ook de gedachte erachter zal een grote rol gaan spelen. Tevens zullen een overzicht van de huidige situatie in het modelandschap en een blik op de mode van de toekomst niet ontbreken. Kortom, het Tijdelijk Modemuseum zal nader ingaan op het fenomeen mode in al haar verschijningsvormen en fashionaddicts heel blij maken met een uitgebreid programma van exposities, installaties, performances en evenementen. Vanaf morgen te bezoeken!

Meer info? Klik hier.