1.Boze negers laten van zich horen

Of de film Straight Outta Compton het in Nederland net zo goed zal doen als in Amerika valt nog te bezien, maar het verhaal van de hiphop-groep N.W.A. (Niggaz With Attitude), die in de jaren 80 voor nogal wat opschudding zorgde, zal hier ongetwijfeld ook wel het nodige publiek naar de bios weten te lokken. De titel van de film verwijst naar het succesvolle debuutalbum van de formatie, waartoe o.a. Ice Cube, Dr. Dre en Eazy-E behoorden, en dat boordevol boze raps stond over de ellende waar zij (en met hen zo ongeveer de rest van de zwarte bevolking) in hun dagelijks leven regelmatig mee geconfronteerd werden; denk aan zaken als armoede, geweld, drugsbendes en het brute optreden van racistische politieagenten. Inderdaad, eigenlijk nog behoorlijk actueel allemaal; geen wonder dat Straight Outta Compton, mede dankzij een zeer slimme marketingstrategie, in Amerika inmiddels al de meest lucratieve muzikale bio-pic ooit is. De film is met ruim 2,5 uur misschien wat aan de lange kant, maar de ontstaansgeschiedenis van N.W.A, de eerste rapgroep die scoorde met behoorlijk expliciete teksten en dankzij nummers als Fuck da Police zelfs de FBI op hun dak kregen, verveelt geen moment. Straight Outta Compton (regie: F. Gary Gray), met o.a. O’Shea Jackson Jr. als Ice Cube, Corey Hawkins als Dr. Dre en Jason Mitchell als Eazy-E, draait sinds deze week in de bioscoop.

Meer info? Klik hier.

2.Drie, twee, één, bakken maar!

Van de achterstandswijken in Amerika naar een compleet andere omgeving: de heerlijk truttige, vrijwel altijd zonnige wereld van Heel Holland Bakt. Net als bijvoorbeeld Wie is de Mol? en Boer Zoekt Vrouw is het bakfestijn (de Hollandse versie van de populaire tv-show The Great British Bake Off) typisch zo’n programma waar liefhebbers al maanden voordat het begint reikhalzend naar uitkijken. En eindelijk is het dan zover; vanaf morgenavond kunnen we wederom acht weken lang op NPO 1 genieten van tien fanatieke kandidaten die in een tent op een luxueus landgoed gaan strijden om de titel van Nederlands Meest Getalenteerde Thuisbakker. Of zoiets. Wij kijkers verheugen ons in elk geval al op veel stressvolle momenten en baksels die op het laatste moment als een kaartenhuis in elkaar storten; immers, geen beter vermaak dan leedvermaak. Al kunnen de betere creaties van de bakfanaten, die getest worden op alle disciplines binnen de bakkerswereld, dan toch ook wel weer op onze bewondering rekenen. Het blijft alleen jammer dat we al dat lekkers niet zelf kunnen proeven…. Enfin, onder de bezielende begeleiding van Martine Bijl, die met haar droge commentaar het programma van de nodige humor voorziet, en het kritische oog van de deskundige jury, bestaande uit meester patissier Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden, wordt dit vast weer een seizoen om van te smullen.

Meer info? Klik hier.

3.The King geeft een feestje

Als Elvis Presley nog had geleefd dan was hij dit jaar 80 geworden. Dat wordt natuurlijk niet alleen herdacht maar tevens gevierd met een knallend spektakel in Ahoy op 12 en 13 september, waar ELVIS – The Show oude én nieuwe fans weg zal blazen. Het blijft natuurlijk altijd een beetje lastig, shows die draaien om overleden artiesten, maar, zoals de betere tribute bands van o.a. The Beatles en Queen al hebben laten zien, zo’n concert kan toch behoorlijk dicht in de buurt van the real thing komen. Ook Grahame Patrick, die onlangs nog als The King te zien was in Elvis the musical show in de Amsterdamse RAI en het Haagse World Forum Theater, is -naar verluidt- bijna niet van de echte Elvis Presley te onderscheiden. Ik laat het aan de kenners over om daarover te oordelen, maar publiek en pers waren in elk geval zeer te spreken over deze imitator. En nu is Grahame Patrick alias The King terug; bijgestaan door een live band (The Stamps Quartet) en groot show ballet schittert hij twee dagen in Rotterdam in een opzwepende show die draait om de muziek én moves van The King of Rock’n Roll. Yes, Elvis lives! Of in elk geval het komende weekend dan…

Meer info? Klik hier.

4.Oosters drama

Madama Butterfy (1904) van componist Giacomo Puccini (1858-1924) is één van ’s werelds beroemdste en geliefdste opera’s. Goede beslissing dus van de Nederlandse Reisopera om met deze klassieker het nieuwe seizoen te openen; van 3 september t/m 10 oktober zal de productie door het land trekken en in verschillende theaters te zien zijn. Voor wie het niet weet: in Madama Butterfly draait het om de Japanse Cio-Cio San, bijgenaamd Butterfly, die trouwt met de Amerikaanse luitenant Pinkerton. Echte liefde? Tja, wie zal het zeggen. Pinkerton neemt het allemaal niet zo heel serieus in elk geval, in tegenstelling tot de jonge, naïeve Butterfly. Wanneer haar echtgenoot naar zee vertrekt blijft ze dan ook vol goede moed wachten op zijn terugkeer, terwijl ze intussen hun liefdesbaby grootbrengt. Na jaren komt Pinkerton dan eindelijk weer eens opdagen, maar tot grote schrik van zijn Japanse liefje heeft hij zijn Amerikaanse vrouw meegenomen. En dan willen ze ook nog eens haar kind van haar afnemen… U begrijpt, dramatiek ten top in deze Puccini-tearjerker. Een absolute aanrader voor wie dit pareltje nog nooit heeft gezien –of voor mensen die überhaupt nog nooit naar een opera zijn geweest. Madama Butterfly is een toegankelijk en ontroerend werk, wat het tot een perfecte ‘instap-opera’ maakt. De in het buitenland furore makende Nederlandse sopraan Annemarie Kremer debuteert bij de Reisopera in de titelrol en Laurence Dale tekent voor de regie. Muzikale begeleiding is van Het Gelders Orkest/HET Symfonieorkest.

Meer info? Klik hier.

5.Laatste kans: Wat van ver komt…

Nog precies één week kunt u in het Noordbrabants Museum in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch terecht voor de familietentoonstelling Uit verre landen, waarin het cultuur- en kunsthistorische verhaal rondom geïmporteerde voedings- en genotsmiddelen centraal staat. Denk aan koffie, thee, tabak, suiker, kaneel en chocolade; we kunnen ons een leven zonder deze producten nauwelijks meer voorstellen, maar het gaat hier veelal om goederen die van ver moeten komen en die pas vanaf de 16e of 17e eeuw in ons land verkrijgbaar waren. Met dank aan de ontdekking van Amerika en het Verre Oosten. Uit verre landen vertelt aan de hand van bijzondere objecten over de diverse exotische producten, het gebruik ervan en de invloed die ze hadden op ons leven. Ga op ontdekkingsreis langs spannende vergezichten, antieke meubelstukken, zeldzame koffiekannen en Goudse pijpen. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is er een speciaal ingerichte zaal waar ze zich uit kunnen leven in winkels vol koloniale goederen, die ze mogen voelen en ruiken, en waar ze kunnen spelen met bijvoorbeeld een ouderwetse kassa of authentieke weegschaal. Nog t/m 13 september!

Meer info? Klik hier.