1.Vader en dochter in Venetië

Meet me in Venice is de nieuwste creatie van de eigenzinnige filmmaker Eddy Terstall, bekend van o.a. Hufters & Hofdames (1997), Rent a Friend (2000) en natuurlijk het uiterst succesvolle Simon (2004). In Meet me in Venice -de titel zegt het al- laten we Nederland voor wat het is en reizen we met de dertiger Liza (Roberta Petzoldt) naar Venetië, waar ze na 28 jaar voor het eerst weer oog in oog zal komen te staan met haar vader. Deze Mauro (Beppe Costa), die haar en haar moeder verliet toen ze drie jaar oud was, heeft Liza verzocht om hem op te komen zoeken. Maar waarom nu opeens? Vanwaar de plotselinge interesse in zijn Nederlandse dochter, die praktisch een vreemde voor hem is? Mauro en Liza beginnen na hun ontmoeting in de Italiaanse havenstad aan een treinreis die hen dwars door de Balkan voert, op weg naar het mysterieuze einddoel, al kan ook hier weer het cliché worden aangevoerd dat het niet om de bestemming gaat maar om de reis; want hoe zal de verstandhouding tussen vader en dochter zich ontwikkelen? En, belangrijker nog, heeft Liza al die jaren deze man nou echt gemist in haar leven of was ze beter af zonder hem? Terstall boort zonder meer een interessant thema aan in deze roadmovie, die sinds afgelopen donderdag in de bioscoop te zien is.

Meer info? Klik hier.

2.He’s back

Van een heel ander kaliber is de film Terminator: Genisys, die op 9 juli in première zal gaan en één van de grote kaskrakers van deze zomer moet worden. En ja, nadat hij schitterde door afwezigheid in Terminator Salvation (2009) is Arnie wederom van de partij in wat alweer het vijfde deel van de Terminator-filmreeks is. In Genisys wordt de hele serie als het ware zelfs gereset, want we keren terug naar het prille begin; verzetsheld John Connor (Jason Clarke), die al jaren de strijd tegen de machines leidt, stuurt zijn maatje Kyle Reese (Jai Courtney) terug naar 1984 om daar zijn moeder Sarah Connor te beschermen en zodoende de toekomst zeker te stellen. Ja, dat klinkt wel heel erg als de allereerste Terminator-film van ruim dertig jaar geleden hè. Toch is dit geen remake, want de Sarah Connor in deze versie (gespeeld door Emilia Clarke, beter bekend als de hoogblonde Khaleesi uit Game of Thrones en nu haast onherkenbaar als de brunette die ze van nature is) is niet bepaald het bange vogeltje dat Linda Hamilton in het origineel was. Kyle Reese is in Genisys namelijk in een soort alternatieve versie van het verleden terecht gekomen waarin de zaken er compleet anders voor staan. Arnold Schwarzenegger is hier dan ook niet de moordlustige machine van weleer maar juist een Guardian die zich voor de goede zaak inzet. Tja, we zullen zien of dit een compleet overbodig vervolg zal blijken te zijn of eigenlijk best een lekkere film, zoals bijvoorbeeld ook Jurassic World –die andere blockbuster van deze zomer- onlangs aangenaam verraste.

Meer info? Klik hier.

3.Vertier in de tent

Na de grand opening in Rotterdam is ie sinds gisteren in Den Haag neergestreken in het Westbroekpark; we hebben het natuurlijk over De Parade, het rondreizende theaterfestival. Nog t/m 12 juli kan men daar genieten van ruim 100 theater-, dans-, mime- en muziekvoorstellingen van zeer uiteenlopende artiesten en gezelschappen, zoals Het Nationale Toneel, Groots en Meeslepend, Loes Luca, het Volksoperahuis, het Internationaal Danstheater, Ellen ten Damme, Toneelgroep Oostpool en Harry Piekema (die meneer van de Albert Heijn-reclames). Behalve vermaak voor volwassenen biedt De Parade ook een speciaal programma aan voor kinderen, de zgn. KinderParade, dat voorziet in een uitgebreid scala aan theateroptredens, workshops en muzikaal vertier voor de kleintjes. Na Den Haag zal het festival, dat dit jaar zijn 25e verjaardag viert, nog zijn tenten opslaan in Utrecht (17 juli t/m 2 augustus) en Amsterdam (7 t/m 23 augustus), waar de feestelijke afsluiting plaats zal vinden.

Meer info? Klik hier.

4.Jazz bij de hoeren

Een vrij nieuw evenement is het Red Light Jazz Festival, dat vorig jaar zijn kick-off beleefde. En ja, Red Light betekent in dit geval precies wat u denkt: het gaat hier om een Jazz Festival op de Wallen in Amsterdam, dat elk eerste weekend van juli georganiseerd zal worden. Sinds gisteren kunnen bezoekers van het wereldberoemde/beruchte Red Light District dus niet alleen genieten van schaars geklede dames achter ramen die tegen betaling seksuele handelingen verrichten, maar ook van concerten van bekende en (nog) onbekende jazzartiesten die op verschillende locaties, zowel binnen als buiten, voor muzikaal entertainment zullen zorgen. Zo zal Hans Dulfer morgen in de Casa Rosso optreden. Het idee achter dit toch wel opmerkelijke initiatief is om Amsterdam weer op de kaart te zetten als een échte jazz-stad met een rijke traditie, terwijl tegelijkertijd wordt getracht om het niet al te beste imago van de Wallen een beetje op te leuken. Door dit soort festivals te organiseren hoopt men dat er een fis windje door het gebied zal gaan waaien. Dus, wie zin heeft in seks & muziek, of in elk geval één van de twee, weet waar hij dit weekend moet wezen.

Meer info? Klik hier.

5.Romeinse zomer

Een ander leuk initiatief is de Romeinse Limes Zomer, die dit jaar voor het eerst wordt gehouden. Vijf weekenden lang is er speciale aandacht voor de Romeinse Limes in ons land; twee hebben we al achter de rug, maar de volgende editie zal de komende week plaatsvinden op 11 & 12 juli. Daarna volgen nog 8 & 9 augustus en 12 & 13 september. Het evenement komt tot stand door een samenwerking tussen RomeinenNU, Stichting Romeinse Limes Nederland en de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij, maar iedereen die een relevante activiteit organiseert kan zich in principe aanmelden via de site. Nog even voor degenen die het niet weten: de Limes was in de Romeinse tijd de term waarmee de versterkte noordgrens van het Romeinse Rijk werd aangeduid. In ons land valt die grens ruwweg samen met de huidige loop van de Rijn en in een brede strook rondom deze rivier organiseren musea, parken, horecagelegenheden, jachthavens, forten en nog veel meer instellingen leuke en leerzame activiteiten die op de één of andere manier iets met de Limes te maken hebben. Denk hierbij aan kleine tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen. Check het programma en maak er een Romeinse zomer van!

Meer info? Klik hier.