1.Bella Italia

Nederlanders zijn dol op Italië. Geef maar toe, ook u droomt wel eens van la dolce vita, of het nou in de groene heuvels van Toscane is of in de drukke straatjes van Rome, rondscheurend op een Vespa. Feit is in ieder geval dat de Italiaanse keuken het ruimst vertegenwoordigd is bij ons als het op buitenlandse restaurants aankomt en dat in de reisboekhandel A La Carte in Amsterdam geen enkel ander land zóveel planken in beslag neemt als Italië. Met zoveel animo is het niet vreemd dat er elk jaar flink wordt uitgepakt met het Italië Evenement; een vrolijk festijn met ruim 220 exposanten & andere deelnemers die het beste, mooiste en lekkerste dat Italië te bieden heeft onder de aandacht brengen van de bezoekers. Op 29, 30 en 31 mei wordt het dus genieten in Haarzuilens, waar in de tuin van kasteel De Haar het evenement plaats zal vinden –met op zaterdagavond een speciaal Grande Festa. Verder staan er ook vele proeverijen, modeshows, workshops en optredens van (circus)artiesten op het programma. Nieuw dit jaar is de gelegenheid om in een echte Venetiaanse gondel een vaartocht rondom het kasteel te maken. Nu alleen nog maar hopen op Italiaanse temperaturen om het feest compleet te maken…

Meer info? Klik hier.

2.Mode met een (vis)luchtje

Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is eigenlijk een soort tijdreis; je komt terecht in een wereld die al een tijdje verdwenen is, namelijk een authentiek vissersdorp zoals er ooit vele waren rond de Zuiderzee –totdat de Afsluitdijk hier in 1932 verandering in bracht. Voortaan zou de Zuiderzee door het leven gaan als het IJsselmeer, wat natuurlijk een enorme impact had op de levenswijze van de vissers. In het openluchtgedeelte met de historische gebouwen en het binnenmuseum met thematische tentoonstellingen wordt deze geschiedenis zichtbaar gemaakt. De nieuwste expositie die vorige week werd geopend, Mode en De Zee, laat zien hoe studenten van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem zich lieten inspireren door het culturele erfgoed van de voormalige Zuiderzee. Ambachten of klederdrachten werden als basis voor nieuwe ontwerpen gebruikt, die in een ‘flagship store’ laten zien welke weg je als student op de modeafdeling van ArtEZ aflegt om in vier jaar tijd ontwerper te worden. Bij de ontwerpen werden heuse ballades geschreven, die de zeemansverhalen van het oude vissersdorp verbinden met de ervaringen van de studenten. Nog te zien t/m 25 oktober.

Meer info?

3.Voedsel op wielen

Met de zomer in aantocht is het weer tijd voor het Food Truck Festival, dat inmiddels van start is gegaan. Na het grote succes in Utrecht en Den Haag zal het rondtrekkende, gratis toegankelijke festival dit jaar maar liefst acht keer te bezoeken zijn in verschillende steden. Na de kick-off in Rotterdam vorige week maakt de voedselkaravaan nog t/m 13 september zijn opwachting in de stadsparken van Utrecht (dit Pinksterweekend in het Griftpark), Maastricht, Enschede, Nijmegen, ‘s -Hertogenbosch, Amsterdam en Den Haag. Tientallen mobiele keukentjes zullen het park veranderen in een gezellig openluchtrestaurant waar lekker eten uiteraard centraal staat, maar ook live muziek & theater zullen bijdragen aan een aangenaam vertoeven op het Food Truck Festival. Kijk dus snel op de site wanneer de karavaan een park bij jou in de buurt aandoet.

Meer info? Klik hier.

4.Winter is coming

Twee jaar geleden werden we al blij van de komst van een Game of Thrones-tentoonstelling, al viel de uiteindelijke beleving in de Posthoornkerk een beetje tegen. Veel te lange wachtrijen om uiteindelijk in een kwartier tijd een paar foto’s en wat kostuums te mogen aanschouwen. Okee, en de fameuze Iron Throne natuurlijk, waarop je gefotografeerd kon worden, maar dan moest je wel alle andere bezienswaardigheden aan je neus voorbij laten gaan. Tijd voor een herkansing dus. Deze keer strijkt Game of Thrones – The Exhibition neer in de Westergasfabriek, waar liefhebbers van de HBO-serie van 27 t/m 31 mei een kijkje kunnen gaan nemen. En hopelijk krijgen we deze keer meer waar voor ons geld. (Bij wijze van spreken dan, want de toegang is gratis…) De expositie laat 70 objecten uit de eerste vier seizoenen zien en ook al een paar uit het vijfde, dat momenteel wordt uitgezonden. Een virtuele beklimming van de beruchte muur die Westeros scheidt van de Wildlings behoort ook tot de mogelijkheden. En speciaal voor de Nederlandse fans is er de outfit van Michiel Huisman, oftewel Daario Naharis. Let wel: de tentoonstelling mag dan wederom vrij toegankelijk zijn, zomaar naar binnen lopen kan niet. Blijkbaar heeft men toch iets geleerd van de lange rijen van de vorige keer. Via de website kun je nu kaarten reserveren voor verschillende tijdvakken. De belangstelling is groot, maar voor een enkel tijdslot zijn nog wel wat kaartjes te krijgen. Voor zondag de 31e gelden andere regels: dan geldt (voor degenen die een toegangsbewijs hebben) ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Met andere woorden: op tijd in die vermaledijde rij gaan staan dus.

Meer info? Klik hier.

5.Kunst van eigen bodem

De RAI is van alle markten thuis, dus ook voor een portie kunst kunt u er terecht. Aanstaande woensdag 27 mei gaat de KunstRAI weer van start; een brede, nationale kunstbeurs voor eigentijdse autonome en toegepaste kunst. Niet alleen leuk voor kunstkenners, want naar eigen zeggen is de KunstRAI is een echte publieksbeurs, waar de diversiteit en kwaliteit van het royale Nederlandse aanbod op het gebied van beeldende kunst, vormgeving en design weerspiegeld wordt. Vorig jaar is dit artistieke uitje door Culturetrip.com zelfs uitgeroepen tot het tweede evenement van Amsterdam (na het Holland Festival, dat volgende maand weer begint) op het gebied van kunst en cultuur. Deelnemende galerieën kunnen naast hun stand als extraatje nog een solostand inrichten, waarin het werk van één specifieke kunstenaar centraal zal staan. Genoeg ruimte voor verdieping dus, terwijl de zgn. Raw-Edge stands moeten zorgen voor de nodige verrassingen op de beurs. Tot en met 31 mei kunt u gaan kijken of er iets van uw gading bij zit.

Meer info? Klik hier.