1.Tweede ronde voor wrekende helden

Het superheldenteam uit het universum van Marvel Comics is sinds deze week terug in de bioscoop. In 2012 wisten ze in de blockbuster ‘The Avengers’ de aarde al te behoeden voor onheil en nu zijn Iron Man (Robert Downey jr.), Thor (Chris Hemsworth), Hulk (Mark Ruffalo), Black Widow (Scarlett Johansson), Captain America (Chris Evans) en Hawkeye (Jeremy Renner) terug voor het spectaculaire vervolg. In ‘Avengers: Age of Ultron’ staat ze wederom veel ellende te wachten, deze keer in de vorm van de allesvernietigende Ultron; een soort op hol geslagen computerprogramma in de gedaante van een robot en met de stem van James Spader. Het team zal alle zeilen bij moeten zetten om de mensheid nog een keertje te redden. Een zware klus blijkbaar, want naar verluidt krijgen ze versterking van collega’s –wie dat zijn dat blijft nog even een verrassing, maar aan superhelden dus geen gebrek in deze film. Hopelijk wordt het niet teveel van het goede… De regie van dit tweede deel is wederom in handen van Joss Whedon.

Meer info? Klik hier.

2.Gelovige homo’s en lesbo’s

Homoseksualiteit en religie; afzonderlijk zijn het soms al lastige kwesties, maar gecombineerd al helemaal. Zelfs (of misschien wel juist) vandaag de dag in onze moderne maatschappij, waarin iedereen toch vooral wordt aangemoedigd om uit de kast te komen. Fotografen Hadas Itzkovitch en Anya van Lit stelden zichzelf in 2013 de vraag of het mogelijk is om homoseksueel en gelovig te zijn in Nederland, met als gevolg een zoektocht naar het antwoord op die vraag. Het leverde 37 fotoportretten op van lesbische en homoseksuele christenen, moslims, joden, hindoes en boeddhisten; allen woonachtig in ons land en bereid zich bloot te geven in de tentoonstelling I BELIEVE I AM GAY (leuke woordspeling). Deze opende vorige maand in het Bijbels Museum te Amsterdam en is nog t/m 14 juni te zien. Onder de geportretteerden bevinden zich ook enkele voorgangers, zoals een predikant en een rabbijn. Voor veel van deze mensen geldt dat zij, ondanks de lastige positie waarin ze vaak verkeren, toch de nodige inspiratie en kracht uit hun geloof halen. De fotografen hebben gekozen voor geënsceneerde beelden in een klassieke stijl, waarin op subtiele wijze aan het geloof in kwestie wordt gerefereerd.

Meer info? Klik hier.

3.Gek op tulpen

De eerste beurscrisis ooit? Die stamt uit het begin van de 17e eeuw en was te danken aan de zgn. Tulpenmanie; u weet wel, toen de prijs voor tulpenbollen zó gigantisch uit de klauwen liep dat die luchtbel uiteindelijk wel moest klappen. Over de grote schoonheid van deze bloemen -en de hebzucht die daaruit voort kan komen- gaat de voorstelling TULPMANIA; een grootschalig muziektheaterproject dat van woensdag 29 april t/m zondag 31 mei te zien zal zijn in Voorhout. In de hallen van Moolenaar, één van de grootste bloembollenexporteurs ter wereld (hoe toepasselijk), wordt de bezoeker getrakteerd op muziek, poëzie, theater en verrassende sprekers –én een driegangendiner. Een soort dinnershow dus eigenlijk, maar dan iets artistieker en minder gelikt. Voor deze productie hebben Slagwerk Den Haag, muziektheatergezelschap de Veenfabriek en Asko I Schönberg, een toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, de handen ineen geslagen.

Meer info? Klik hier.

4.Schuiven met Van Gogh

In het Kröller-Müller Museum, gelegen in het Nationale Park De Hoge Veluwe, hebben vanaf vandaag vele werken van Vincent van Gogh hun vaste plek verlaten om tijdelijk een onderkomen te krijgen in de tentoonstelling ‘Van Gogh & Co. Dwars door de collectie.’ De opzet is een beetje vergelijkbaar met die van de Matisse-expo die nu in het Stedelijk Museum te zien is; schilderijen en tekeningen van Van Gogh worden gepresenteerd naast werken van voorgangers, tijdgenoten en navolgers. Denk hierbij aan kunstenaars als Paul Cézanne, Charley Toorop, Adolphe Monticelli en Henri-Fantin Latour. Vier thema’s worden uitgelicht: de menselijke figuur, natuurmotieven, stads- en dorpsgezichten en stillevens. Aan de hand hiervan zullen verschillen en overeenkomsten tussen de kunstenaars duidelijk worden. Door deze tentoonstelling vallen er natuurlijk gaten in de vaste opstelling in het museum, maar dat euvel wordt elegant opgelost door met een speciale Zomerpresentatie voor de dag te komen, waarin extra nadruk zal komen te liggen op het kubisme, futurisme, De Stijl en het constructivisme. Veel geschuif dus met werk uit de eigen collectie, maar het zal de bezoeker ongetwijfeld een geheel nieuw perspectief bieden. Na 27 september hangen alle schilderijen weer op hun eigen vertrouwde plek.

Meer info? Klik hier.

5.Meer Marokkaanse humor graag

Aanstaande dinsdag begint de nieuwe tournee van cabaretier Najib Amhali. Als acteur timmert hij ook stevig aan de weg (van het tenenkrommende ‘Spion van Oranje’ tot het aardige ‘Valentino’, zijn laatste wapenfeit op dit gebied), maar laten we even wel wezen: de man komt toch het best tot z’n recht op een podium. In zijn nieuwe voorstelling ‘I AMhali’, alweer zijn achtste avondvullende show, staat geluk centraal. Dat zit volgens de Nederlandse Marokkaan -of is het Marokkaanse Nederlander?- vaak in kleine dingetjes; en hij kan het weten, want hij is inmiddels getrouwd en ook nog eens voor de tweede keer vader geworden. (Misschien herinnert u zich nog de hilariteit die ontstond rondom de naam van de nieuwe aanwinst, die op de valreep toch niet Novëlle maar Novéll werd genoemd) Materiaal genoeg dus. Najib zal van start gaan in Amsterdam in Koninklijk Theater Carré, waar hij t/m 14 mei te volle zalen hoopt te trekken, en daarna trekt hij het land in.

Meer info? Klik hier.