1.Aan de Amsterdamse grachten

T/m 18 januari is het centrum van de hoofdstad weer sprookjesachtig mooi verlicht in het kader van het Amsterdam Light Festival. Het is alweer de derde editie van dit festijn, dat dit jaar als thema ‘A Bright City’ heeft. Verschillende kunstenaars brengen d.m.v. installaties, projecties en sculpturen een ode aan de stad Amsterdam en zorgen ervoor dat de historische binnenstad tijdens deze koude dagen een extra feestelijke uitstraling heeft. Er zijn zowel een vaarroute als een wandelroute uitgestippeld om optimaal te kunnen genieten van alle verlichte kunst. Let wel: pas gaan kijken als het donker is, want overdag valt er niet zoveel te zien.

Meer info? Klik hier.

2.Bye-bye Tolkien

Vanaf aanstaande donderdag kunnen we dan –eindelijk- voorgoed afscheid nemen van Middle Earth, als het laatste deel van de Hobbit-trilogie in de bioscoop gaat draaien. In The Battle of the Five Armies komt het tot een laatste kolossale veldslag die naar verluidt maar liefst 45 minuten zal duren. Tja, je moet toch wat om de tijd te vullen. Het was sowieso al een prestatie van regisseur Peter Jackson om van The Hobbit, een van oorsprong niet al te lijvig kinderboek, net zo’n groots opgezet filmproject te maken als van Lord of the Rings. Waar dit laatstgenoemde werk van Tolkien zeker drie films verdiende, waarin notabene nog het e.e.a. weggelaten moest worden, daar moesten de avonturen van The Hobbit flink uitgesponnen worden om er een trilogie van te kunnen maken. Maar goed, het ziet er allemaal weer prachtig uit en de liefhebbers zullen ongetwijfeld in de rij staan voor de finale. Wie zijn geheugen op wil frissen kan zelfs op woensdag naar een heuse Hobbit-marathon: alle drie de films achter elkaar!

Meer info? Klik hier.

3.Bach op tournee

De Bachvereniging zal van 10 t/m 23 december het land intrekken om op verschillende locaties het Weihnachts-Oratorium van componist Johann Sebastian Bach ten gehore te brengen. Het gezelschap bestaat al sinds 1921 en is natuurlijk vooral bekend door hun jaarlijkse uitvoering van de Matthäus-Passion in de Grote Kerk in Naarden, maar vlak het Weihnachts-Oratorium niet uit; volgens de vereniging ‘de ultieme kerstmuziek’. In elke stad wordt een andere selectie gemaakt uit de zes cantates, die oorspronkelijk elk bedoeld waren voor een aparte kerkdienst. Check dus de agenda van de locatie van uw keuze om te zien welke cantates er die avond op het programma staan. Tussen de bedrijven door worden twee van Heinrich Bibers Rozenkranssonates uitgevoerd.

Meer info? Klik hier.

4.Boeken voor liefhebbers

Nog op zoek naar een leuk cadeautje voor een fervent lezer maar geen zin om met een weinig originele bestseller op de proppen te komen? Of gewoon zelf geïnteresseerd in wat minder bekende maar kwalitatief hoogwaardige titels? Breng dan zondag 7 december een bezoekje aan poptempel Paradiso, waar die middag de Beurs van Bijzondere Uitgevers wordt gehouden. Meer dan honderd specialistische uitgevers uit het Nederlandse taalgebied presenteren en verkopen hun nieuwe (én oude) titels op het gebied van literatuur, literaire non-fictie en beeldende kunsten. Met om 15.00 een literair programma in de kelderfoyer en de uitreiking van de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2014. Nooit van gehoord? Niet heel raar, want deze onderscheiding is vorig jaar pas voor het eerst uitgereikt. Een vakkundige jury heeft een keuze gemaakt uit de boeken die in 2014 zijn verschenen en heeft deze beoordeeld op ‘de inhoud, de inhoud en niets behalve de inhoud’. Een heel inhoudelijke prijs dus. Er is al bekend gemaakt dat er dit jaar maar liefst twee winnaars zijn!

Meer info? Klik hier.

5. Bevroren Zwanenmeer

Ik refereerde onlangs in mijn bespreking van de balletvoorstelling Het Zwanenmeer al aan een productie waarin de zwanen geen spitzen aantrekken maar kunstschaatsen, en nu krijgt u de gelegenheid om dat spektakel met eigen ogen te aanschouwen: Swan Lake on Ice komt namelijk naar Nederland en de show zal van 9 december t/m 4 januari in verschillende steden te zien zijn. De schaatskampioenen van The Imperial Ice Stars brengen het publiek een ijzige interpretatie van de geliefde balletklassieker. Men gaat van start in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, waar de aftrap plaats zal vinden en waar voor de gelegenheid dus een heuse ijsvloer (van 10 cm dik) zal worden aangelegd. Uiteraard zal de muziek van Tsjaikovski niet ontbreken.

Meer info? Klik hier.