1.Voor autofans

Gisteren is ie weer begonnen: de AutoRAI. Waar ten tijde van de Huishoudbeurs het bekende gebouwencomplex in Amsterdam door voornamelijk vrouwen wordt overspoeld, zo zullen er van 17 t/m 26 april toch veelal mannen te vinden zijn. De AutoRAI is het grootste auto-evenement van ons land en wordt beschouwd als dé plek om je te oriënteren op dit gebied. Tevens biedt de beurs een ieder de kans om even weg te dromen bij blitse wagens die je waarschijnlijk nooit zult bezitten maar die hier toch even heel dichtbij komen; exclusieve merken als Ferrari, Bentley, Lamborghini, Rolls Royce, Porsche, Corvette en Aston Martin zullen vertegenwoordigd zijn –en uit eigen ervaring weet ik dat mannen op deze auto’s kunnen reageren als vrouwen op een designertas; inderdaad, kwijlend en verblind. Zo wilde een zwager van mij op zijn trouwdag per se in een Lamborghini naar de trouwlocatie; het werd een beetje proppen met de jurk van de bruid, maar goed, een jongensdroom is in vervulling gegaan. De AutoRAI staat garant voor een compleet overzicht van primeurs, speciale uitvoeringen, supercars en klassiekers. Speciale aandacht zal er zijn voor design. Wat actiever bezig zijn? Maak een testritje, neem plaats naast een echte coureur in racewagen of doe mee aan de Discovery Motorblok Battle.

Meer info? Klik hier.

2.Op zoek naar goud

Na het jarenlange succes van het Museumweekend, waarin bijna alle Nederlandse musea gratis toegankelijk waren en veel extra activiteiten organiseerden, is er dit jaar dan de Nationale Museumweek; vanaf vandaag t/m 26 april staat het hele land in het teken van onze musea, onze kunst en ons erfgoed. Oftewel ‘ons echte goud’, aldus de organisatoren; vandaar dat dat het thema is geworden van de allereerste heuse Museumweek. Veel musea zijn wederom voor nop -of voor een spotprijsje- te bezoeken, inclusief uitgebreid programma, maar daarnaast zullen originele initiatieven, zowel binnen als buiten de museummuren, de aandacht op de culturele rijkdom van ons land vestigen. Als klap op de vuurpijl worden zeven enorme gouden kunstschatten op spectaculaire wijze belicht om zo ons verborgen ‘goud’ eens extra in het zonnetje te zetten. Welke dat zijn blijft nog even een verrassing; elke dag zal er een nieuwe locatie plus bijbehorend object bekend worden gemaakt. Afwachten dus maar!

Meer info? Klik hier.

3.(Niet) aan dovemansoren gericht

Je zult maar het enige horende gezinslid zijn in een verder geheel dove familie. In de succesvolle Franse feelgood film La Famille Bélier, van regisseur Eric Lartigau, is dat het lot van de tiener Paula (Louane Emera). Zowel haar beide ouders als haar broertje zijn doof en met een boerenbedrijf dat gerund moet worden betekent dat dat Paula vaak als schakel naar de buitenwereld fungeert –en dus feitelijk thuis onmisbaar is. Als haar muziekleraar (Eric Elmosnino) ontdekt dat Paula een gouden strotje heeft en haar aanmoedigt om auditie te gaan doen voor een muziekopleiding in Parijs, zadelt hij zijn pupil dan ook met een probleem op; kan ze haar dove familieleden wel achterlaten en voor haar eigen geluk gaan? Een carrière in de muziek nog wel? La Famille Bélier, sinds deze week in de bioscoop, houdt het luchtig; met een lach en een traan volgen we de strubbelingen van Paula, die de pech heeft dat de mensen van wie ze het meest houdt nooit in staat zullen zijn om te genieten van haar zangtalent.

Meer info? Klik hier.

4.Actuele kiekjes

Vandaag opent in De Nieuwe Kerk te Amsterdam de expositie World Press Photo 15, die tevens de start van de wereldtour van de internationale persfotowedstrijd markeert; uiteindelijk zullen ruim een miljoen mensen in zo’n 40 landen de foto’s te zien krijgen. De expo toont de indrukwekkende en spraakmakende persfoto’s van 41 prijswinnaars (uit 17 landen) in 8 categorieën: Algemeen nieuws, Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Portretten, Sport en Natuur. De jaarwinnaar van deze 58e editie, de foto van het Russische homoseksuele stelletje in Sint Petersburg, zal uiteraard ook aanwezig zijn; deze inzending van fotograaf Mads Nissen won tevens de prijs in de categorie Hedendaagse kwesties. Net zoals vorig jaar, toen World Press Photo na een afwezigheid van 15 jaar weer terugkeerde in De Nieuwe kerk, wordt een speciaal voor de gelegenheid ontwikkeld hangsysteem gebruikt waardoor de foto’s als het ware lijken te zweven in de ruimte. Nog te zien t/m 5 juli, samen met de winnaars van de multimediawedstrijd; deze is in 2011 in het leven geroepen omdat veel journalisten steeds vaker gebruik maken van bewegend beeld en internet en ja, die inzendingen verdienen natuurlijk ook een prijsje.

Meer info? Klik hier.

5.Kunstzinnig enfant terrible

Lefgozertje Jan Cremer begon al op zijn veertiende met schilderen. Felle kleuren en het uitgesproken gebaar kenmerkten al van meet af aan zijn stijl, al zijn het niet zozeer zijn kwaliteiten als schilder als wel zijn literaire aspiraties die hem bekend hebben gemaakt; de roman Ik, Jan Cremer (1964), bestaande uit een tweeluik (het tweede deel verscheen in 1966), veroorzaakte bij verschijning nogal wat opschudding vanwege de vele expliciete seksscènes en het vulgaire taalgebruik. Critici hadden er geen goed woord voor over, maar het publiek smulde ervan en Jan Cremers doorbraak was een feit. In 2008 verscheen zelfs nog een derde deel, waarin hij vertelt over de keerzijde van het succes dat de omstreden boeken hem brachten. Maar afgezien van dit uitstapje als schrijver heeft hij zich verder enthousiast op het schilderen gestort en het is voornamelijk deze carrière als beeldend kunstenaar waar Museum de Fundatie in Zwolle vanaf morgen een tentoonstelling aan wijdt; met CREMER IN VERF, 1954-2014 wordt een overzicht gepresenteerd van 60 jaar schilderkunst van Jan Cremer. Zijn artistieke ontwikkeling is te volgen aan de hand van zes clusters van werken; elk cluster vertegenwoordigt een fase in zijn artistieke avontuur. Geïnteresseerden kunnen t/m 23 augustus een kijkje gaan nemen.

Meer info? Klik hier.