1.Dagje strand

Panorama Mesdag is een begrip in Nederland; het reusachtige cilindervormige schilderij, met een omtrek van 120 meter, is één van de oudste 19e-eeuwse panorama’s ter wereld en heeft al menig bezoeker laten genieten van het vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Het tafereel werd in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag, maar ook zijn vrouw (Sientje Mesdag-van Houten) en een paar andere kunstschilders (o.a. Breitner) hebben een niet geringe bijdrage geleverd aan het beroemde werk. Het was een tijdje niet te bezichtigen, i.v.m. een jarenlange verbouwing, maar op 28 maart heeft de attractie eindelijk weer haar deuren geopend. Net op tijd voor het Mesdagjaar trouwens, want in 2015 is het precies 100 jaar geleden dat de schilder overleed. En wat kunnen we verwachten van Panorama Mesdag 2.0? Nou, uiteraard kunt u nog steeds uw blikken over het strand en de zee laten dwalen, maar verder zijn de belangrijkste aanpassingen dat de vaste collectie in een nieuwe indeling wordt gepresenteerd en dat er meer ruimte is gecreëerd voor tijdelijke tentoonstellingen. Wat dat betreft gaan ze meteen goed van start met ‘Mesdags uit de familie’, een expositie waarin werk van Mesdag en zijn vrouw te zien is dat afkomstig is uit privécollecties van nazaten. Te zien t/m 4 oktober.

Meer info? Klik hier.

2.Voor een spotprijs

Was Maastricht vorige maand nog gastheer van de TEFAF, de kunstbeurs voor mensen met een goedgevulde portemonnee, van 16 t/m 19 april kunnen ook de minder gefortuneerde liefhebbers van kunst terecht in de Limburgse hoofdstad; dan wordt namelijk de Affordable Art Fair Maastricht georganiseerd. Dit evenement, waarbij de kans dus wél aanwezig is dat je met een schilderijtje van een tientje onder de arm naar buiten wandelt, werd vorig jaar voor het eerste georganiseerd en keert wegens groot succes terug. Blijkbaar zijn er veel mensen geïnteresseerd in kunst die je voor een prikkie op de kop kunt tikken. Ach ja, de crisis hè. Burgemeester (nu nog wel ja) Onno Hoes, die de vorige editie bezocht, prijst vooral de ontspannen sfeer en de toegankelijkheid van het prijzenfestijn. Het idee is afkomstig uit Engeland, waar in 1999 in Londen de eerste beurs met betaalbare originele, hedendaagse kunst werd georganiseerd; sindsdien is het concept uitgegroeid tot een toonaangevend wereldwijd evenement dat al 1,6 miljoen bezoekers heeft mogen verwelkomen, van Milaan tot Hong Kong en van Mexico City tot New York. En de komende week dus (wederom) in Maastricht.

Meer info? Klik hier.

3.Alle lelijkheid op een stokje

Wat is mooi en wat is lelijk? Tja, men zegt altijd dat over smaak niet valt te twisten, maar in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam durft men dat sinds vorige week te betwijfelen. In de tentoonstelling ‘Ugly. Over smaak valt wel te twisten’ wakkeren ze, volgens eigen zeggen, de discussie rondom de originaliteit, creativiteit en kwaliteit van tassen aan. Dit doen ze door met een aantal ‘lelijke’ tassen voor de dag te komen. Maar ja, lelijk volgens wie? En is smaak niet ook gewoon tijd-, locatie- en cultuurgebonden? Tot en met 19 juli kunt u een kijkje gaan nemen. Pak dan ook nog even de kleine expositie ‘Happy Birthday Chanel! 60 jaar de 2.55’ mee (nog t/m 3 mei) en ‘Vive la France’ (nog t/m 7 juni), een tentoonstelling waarin Tassenmuseum Hendrikje een selectie tassen toont van eigentijdse Franse ontwerpers.

Meer info? Klik hier.

4.Verbeelding aan de macht

Afgelopen woensdag is in EYE de 31e editie van het Imagine Film Festival begonnen en dat betekent tien dagen lang een gevarieerd en prikkelend filmaanbod op het gebied van fantasy, horror, science fiction, martial arts en anime. Zoals altijd is er een thema en dit jaar is dat We Love Robots; onze fascinatie voor deze blikken rakkers zal uitgebreid aan bod komen in films, lezingen, een masterclass robot design en nog veel meer. Ook leuk (en nieuw) is een variant op de beruchte Night of Terror, de hardcore festivaltraditie voor onverschrokken nachtbrakers die het leuk vinden om te pas en te onpas ‘Hoerrr!’ -en andere beledigingen- naar het filmdoek te slingeren. Dat feestje vindt vannacht plaats in Pathé de Munt (en is al tijden stijf uitverkocht) maar het alternatief dit jaar is de zgn. Day of Terror, die morgenochtend in EYE plaats zal vinden. Vanaf 10.10 kunnen vroege vogels, die écht geïnteresseerd zijn in de films en niet in het geschreeuw eromheen, plaats nemen om te genieten van hetzelfde programma als hun nachtelijke voorgangers. In alle rust en stilte.

Meer info? Klik hier.

5.Voor de verzamelaar

Het is Europa’s grootste vintage evenement: de VerzamelaarsJaarbeurs, die vandaag en morgen plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht, zoals altijd in combinatie met de Mega Platen & CD Beurs. Bij ruim 2000 kramen, verdeeld over vijf hallen, vindt de bezoeker dit weekend alles wat er maar te verzamelen valt. En dat is veel. Ja, postzegels en sigarenbandjes zullen zeker aangeboden worden, maar tegenwoordig verzamelen mensen zo’n beetje alles wat los en vast zit, dus het assortiment zal ongetwijfeld … eh, zeer divers zijn. Een paradijs voor de hardcore verzamelaar dus, al zult u zich er vast ook uitstekend vermaken als u gewoon houdt van lekker rondsnuffelen. Of als u zich wilt verbazen over al die troep. De aangrenzende Mega Platen & CD Beurs, die dit jaar alweer voor de 43e keer plaatsvindt, is natuurlijk van een ander kaliber; dit is dé plek voor de meest uitgebreide vinylverzamelingen, exposities, boekpresentaties en signeersessies op het gebied van muziek. Ook zullen er een aantal talentvolle singer/songwriters van eigen bodem optreden.

Meer info? Klik voor de VerzamelaarsJaarbeurs hier.

Of voor de Mega Platen & CD Beurs.