1.Kleurrijke zorgeloosheid

We ontkomen deze week natuurlijk niet aan Henri Matisse, die sinds gisteren centraal staat in ‘De Oase van Matisse’ in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Het is de grootste Nederlandse tentoonstelling ooit die gewijd is aan deze Franse kunstschilder en beeldhouwer. Het werk van Matisse (1869-1954) behoort tot het zgn. fauvisme, een stroming die zich kenmerkt door het gebruik van felle, nauwelijks gemengde kleuren en die rond 1900 zijn hoogtepunt bereikte. Het Stedelijk verzamelde meer dan honderd kleurrijke topstukken van Matisse en presenteert deze samen met werken van leermeesters, tijdgenoten en navolgers; door ze met elkaar te vergelijken worden zowel de creaties van Matisse als die van de andere kunstenaars in een nieuw licht geplaatst. Behalve van schilderen hield de Franse meester ook erg van knippen en plakken; middelpunt van de tentoonstelling is dan ook het monumentale papierknipsel ‘De parkiet en de zeemeermin’, dat omringd wordt door andere knipsels en werken van textiel en gebrandschilderd glas. De expositie, één grote ode aan vrolijkheid en zorgeloosheid, is nog te zien t/m 16 augustus. Een absolute aanrader!

Meer info? Klik hier.

2.Gepassioneerde Sing-a-Long

Het is alweer bijna Pasen en dat betekent dat we ook niet ontkomen aan de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach, de ultieme passiemuziek, die rond deze tijd weer door het hele land ten gehore zal worden gebracht. Zin om een keer niet alleen stilletjes te luisteren maar om eens lekker ongegeneerd mee te blèren? Dat kan. Ga dan naar het speciale meezingconcert dat op 1 april gegeven zal worden in het Koninklijk Concertgebouw; dirigent Boudewijn Jansen zal dan leiding geven aan het Nederlands Kamerorkest, het Toonkunstkoor Amsterdam, een jongenskoor en verschillende solisten- en aan het publiek, dat op deze avond de koralen mee mag zingen. Ik zou zeggen: grijp uw kans. Wat, bang dat uw stem niet goed uit de verf komt? Bedenk dan maar dat alles beter klinkt in het Concertgebouw.

Meer info? Klik hier.

3.Dynamische eeuw op tv

Twee weken geleden besprak ik al de tentoonstelling ‘De IJzeren Eeuw’, die sinds kort te bezoeken is in het Amsterdam Museum, maar nu komt dan ook de gelijknamige tv-serie op de buis. NPO2 zendt vanaf 3 april de 13-delige documentaire uit die uitgebreid in zal gaan op de 19e eeuw in Nederland, een tijdperk waarin -na een langzame start- de samenleving ingrijpend zou veranderen. Politieke, economische en sociale vernieuwingen legden de basis voor onze moderne samenleving, maar de vooruitgang eiste ook veel offers… Na de succesvolle serie ‘De Gouden Eeuw’ mag presentator Hans Goedkoop de kijker opnieuw rondleiden door een roerig stukje vaderlandse geschiedenis. In elke aflevering zal een historisch figuur centraal staan; een man of vrouw die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ijzeren eeuw. We trappen af met Lodewijk Napoleon (het broertje van dé Napoleon) die de twijfelachtige eer had om de allereerste koning van Nederland te worden.

Meer info? Klik hier.

4.Alle striphelden verzamelen

Dit weekend vindt in de Jaarbeurs te Utrecht de Dutch Comic Con 2015 plaats, hét evenement dat gericht is op comics, cartoons, films en games. Het fenomeen is over komen waaien uit Amerika en net zoals daar zal er een Artist Alley zijn met tekenaars -en andere artiesten- uit zowel binnen- als buitenland. Zij zullen met alle liefde (en tegen een kleine vergoeding, want hee, hun schoorsteen moet ook roken) beschikbaar zijn voor foto’s en (hand)tekeningen. Een ander gedeelte van de Comic Con zal ingericht zijn met dealers van popculture merchandise & collectables, uitgeverijen en andere bedrijven die gerelateerde producten in de aanbieding hebben. Daarnaast is er een bioscoopzaal waarin de nieuwste releases en trailers te zien zullen zijn. Kortom, de liefhebber weet waar hij vandaag en morgen moet zijn.

Meer info? Klik hier.

5.Koninklijke aspiraties

Arjen Lubach mag dan wel besloten hebben om Farao der Nederlanden te worden, het is niet heel waarschijnlijk dat hij in zijn ongebreidelde ambitie net zover zal gaan als de gewetenloze Macbeth van Schotland; om de absolute macht in handen te krijgen brengt deze veldheer (aangemoedigd door zijn eerzuchtige vrouw) eigenhandig de rechtmatige vorst om het leven, die nietsvermoedend ligt te slapen. Eenmaal op de troon lukt het koning Macbeth en zijn first lady echter niet om van hun overwinning te genieten; beiden draaien door en gaan uiteindelijk ten onder aan hun ambities. William Shakespeare wist het mooi te vertellen, maar componist Guiseppe Verdi maakte van dit koningsdrama één van zijn meest expressieve opera’s, simpelweg ‘Macbeth’ (1847) genaamd, die vanaf aanstaande vrijdag te zien zal zijn bij De Nationale Opera. Chef-dirigent Marc Albrecht en regisseur Andrea Breth werkten al eerder samen aan ‘De speler’ van Prokofjev, in 2013, en slaan nu opnieuw de handen ineen.

Meer info? Klik hier.