1.Muis op het ijs

Vanaf dinsdag 23 december zijn ze er weer, onze Disney-vriendjes op schaatsen. De rondreizende voorstelling Disney on Ice zal dan namelijk weer ons land aandoen; dit jaar is gekozen voor de -niet zo heel spannende- titel Magical Ice Festival en uiteraard zal Disney-icoon Mickey Mouse niet ontbreken. Als een soort spreekstalmeester zal hij de verschillende avonturen aan elkaar praten, waaronder dit jaar voor het eerst Rapunzel en Frozen. Met name deze laatste film moest natuurlijk een prominent plekje in de show krijgen; niet alleen leent het onderwerp zich perfect voor een voorstelling op het ijs, Frozen scoorde bovendien als een tierelier in de bioscopen vorig jaar en zo’n publiekstrekker wil je natuurlijk graag op het programma hebben staan. Van 23 t/m 26 december in Utrecht en daarna nog van 28 t/m 31 december in Amsterdam.

Meer info? Klik hier.

2.’Wildernis’ in Nederland

Wie op zoek is naar een rustmoment tijdens de hectische feestdagen, die stemt op Eerste Kerstdag ’s avonds af op NPO1. Om 21.20 wordt daar de documentaire De Nieuwe Wildernis uitgezonden, de veelgeprezen natuurfilm van Mark Verkerk en Ruben Smit. De VARA zond de film vorig jaar ook al uit, maar toen als een 3-delige tv-serie. Nu dus de hele documentaire in één keer, zoals je dit avontuur ook eigenlijk moet beleven; onderga samen met de flora en fauna van de Oostvaardersplassen de seizoenswisselingen en geniet van de prachtig in beeld gebrachte natuur in eigen land. De hele discussie rondom deze door mensen aangelegde wildernis tussen Almere en Lelystad kunt u, om het een beetje gezellig te houden, maar beter even vergeten. En hoe het ook zij, die doet niks af aan de formidabele prestatie van de makers. Het wordt misschien een beetje ongemakkelijk als in de film de strenge winter aanbreekt en het ene zielige beestje na het andere sterft van de honger terwijl u nog ligt uit te buiken van het overdadige kerstdiner, maar hee, dat is ‘de natuur’, moet u dan maar denken.

Meer info? Klik hier.

3.Circuspret onder de rivieren

In Amsterdam hebben ze het Wereldkerstcircus in Carré, in Rotterdam het Kerstcircus Ahoy- en vanaf 20 december heeft Maastricht een heus Wintercircus! Terug van weggeweest, zou je kunnen zeggen, want het is alweer enkele jaren geleden dat de Limburgse hoofdstad onderdak bood aan een kerstcircus. Hillenaar Circus Events sloeg de handen ineen met MECC Maastricht, het plaatselijke congrescentrum, en ze lieten de Franse circuskoning Joseph Bouglione een spectaculair en gevarieerd programma samenstellen. Meest opmerkelijke act die men binnen wist te slepen is misschien wel Robin Valencia, de enige vrouw in Europa die zich als een menselijke kanonskogel de circustent in laat schieten. (Inderdaad, zo’n maffe act die je eigenlijk alleen kent uit tekenfilmpjes- en meestal loopt dat niet goed af) Ik zou er haast voor afreizen naar het zuiden van het land.

Meer info? Klik hier.

4.Weense sferen in Amsterdam

Volgens sommigen overschat en oubollig, maar voor anderen het ultieme genot- of op z’n minst een guilty pleasure; ik heb het hier over het wereldberoemde nieuwjaarsconcert in Wenen, dat elk jaar traditioneel ten gehore wordt gebracht door het Wiener Philharmoniker. Een kaartje voor dat concert bemachtigen is haast onbegonnen werk, maar gelukkig biedt het Koninklijk Concertgebouw een leuk alternatief in eigen land op Tweede Kerstdag: dan kunt u genieten van het Habsburgs Straussorkest, o.l.v. Jeroen Weierink, dat een poging zal doen om de Weense sferen hierheen te brengen. De matineevoorstelling, waar verschillende solisten aan meewerken, brengt de mooiste en bekendste melodieën van vader en zoon Johan Strauss, dus dat betekent veel operette (o.a. Die Fledermaus, Die lustige Witwe) en selbstverständlich onvermijdelijke orkestwerken als An der schönen blauen Donau en de Radetzkymars. Dat wordt meeklappen.

Meer info? Klik hier.

5. Terug in de tijd

Een frisse neus halen en tegelijkertijd wat Oudhollandsche cultuur opsnuiven? Dat kan van 20 december t/m 4 januari in het Archeon, want dan viert men daar de winter. Het historische park is speciaal voor de gelegenheid omgetoverd in een fraaie winterwereld waar het goed vertoeven is voor het hele gezin; men kan schaatsen, er is een roofvogelshow op het ijs (niet terwijl u daar schaatst, neem ik aan), er kan lekker gegeten worden in het Middeleeuwse klooster, u kunt kerstliedjes zingen met de monniken, kortom, wat wilt u nog meer? Wat, alcohol? Geen probleem; er wordt glühwein geschonken. Wel oppassen dat u niet te aangeschoten bent om aan het eind van de dag netjes in de pas mee te lopen in de afsluitende fakkeloptocht; we willen natuurlijk niet dat iemand uitschiet met zijn toorts en per ongeluk het rieten dak van zo’n Middeleeuws huisje in de fik steekt.

Meer info? Klik hier.