Theater

De Kissmaster

Nee, de meneer die u op de foto hierboven ziet is geen Matthijs van Nieuwkerk-imitator; het is de acteur Xander van Vledder, die in de voorstelling Willem Ruis; de show van zijn leven in de huid kruipt van de legendarische tv-presentator die in 1986 op 41-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Willem Ruis, waarschijnlijk de meest vernieuwende, energieke en brutale showmaster die ons land ooit heeft gekend; de presentator van programma’s als De Willem Ruis Show, De Sterrenshow en 5 tegen 5, die al snel de bijnaam Kissmaster kreeg omdat hij de neiging had om zijn kandidaten nogal vaak te zoenen –iets wat al veel zegt over zijn enthousiasme. Helaas, zoals dat maar al te vaak het geval is met publiekslievelingen, verliep zijn leven áchter de schermen iets minder rooskleurig; een scheiding, sigaretten, alcohol en drugsgebruik eisten hun tol. Willem Ruis; de show van zijn leven is een muzikaal spektakel; een ode aan één van de meest kleurrijke personages uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Met verder o.a. Maaike Widdershoven en Johnny Kraaijkamp jr. De show, van Janke Dekker Producties, reist t/m 13 maart door het land.

Meer info? Klik hier.

Film

Goede dino’s, slechte dino’s

The_Good_Dinosaur_posterAnimatiestudio Pixar, sinds 2006 onderdeel van The Walt Disney Company, lijkt een beetje over zijn hoogtepunt heen, ondanks de recente en alom bejubelde hit Inside Out (die mij persoonlijk niet zo kon bekoren), maar toch blijf ik nieuwsgierig naar hun nieuwste films. Immers, die staan toch altijd garant voor een zekere kwaliteit; dat ze de lat zelf zo belachelijk hoog hebben gelegd met meesterwerkjes als de Toy Story-trilogie, Wall-E en Up, dat hebben ze natuurlijk helemaal aan zichzelf te danken. Sinds donderdag draait The Good Dinosaur in de bioscoop, waarin de vraag wordt beantwoord wat er gebeurd zou zijn als die meteoor miljoenen jaren geleden níet was ingeslagen op aarde maar onze planeet nét had gemist. De dinosaurussen zouden dan nooit zijn uitgestorven maar het meest intelligente ras op aarde zijn. Eén van deze superieure wezens, Arlo genaamd, sluit vriendschap met een mensenkind; vervolgens gaan ze samen op ontdekkingsreis. Een leuke film voor het hele gezin dus, ook uitgebracht in een Nederlandstalige versie.

Meer info? Klik hier.

Kibbelende Brangelina

De jaren 70. Een koppel is op vakantie aan de Côte d’Azur. Dat hun huwelijk niet veel meer voorstelt is duidelijk; hij, een schrijver met een writer’s block en een alcoholprobleem, brengt zijn dagen door in een café, terwijl zij voornamelijk depressief zit te wezen op de hotelkamer. Een jong, dolverliefd stelletje, dat de aangrenzende kamer betrekt, doorbreekt de sleur. Wat de film By the Sea, nu te zien in de bios, interessant maakt is natuurlijk het feit dat deze geregisseerd is door Angelina Jolie Pitt en dat zij samen met echtgenoot Brad gestalte geeft aan het uitgebluste stel. Als kijker vraag je je stiekem toch af waar de realiteit stopt en de fantasie begint. De meningen over de film zijn verdeeld; sommigen vinden By the Sea maar een vaag, pretentieus en mislukt project, terwijl anderen het hebben over een persoonlijke en moedige tour de force. Ik zou zeggen: ga kijken en oordeel zelf.

Meer info? Klik hier.

Festival

Aan de verlichte Amsterdamse grachten

Inwoners van de hoofdstad hebben de verschillende installaties allang kunnen spotten, maar vandaag gaat het Amsterdam Light Festival dan toch echt officieel van start. T/m 17 januari, dus zo’n 50 dagen lang, zal de Amsterdamse binnenstad na zonsondergang weer extra feestelijk verlicht zijn dankzij de creaties van (internationale) lichtkunstenaars. Het festival is ooit ontstaan vanuit het idee om zowel de bewoners als de bezoekers van de stad tijdens de wintermaanden te trakteren op wat licht in de duisternis. Letterlijk en figuurlijk. Het ziet er in elk geval allemaal weer prachtig uit. Alle kunstwerken bekijken? De organisatoren hebben twee routes voor u uitgestippeld; de vaarroute Water Colors en de wandelroute Illuminade.

Meer info? Klik hier.

Glühwein & Chocomel

In het zuiden van ons land doen ze ook hun best om de harten van de mensen te verwarmen, want daar staat het historische centrum van Maastricht vanaf heden weer helemaal in het teken van Kerst. Magisch Maastricht biedt de bezoeker o.a. een Lichtroute, een Magisch Cultuur Festival, een schaatsbaan en een heuse Kerstmarkt op het Vrijthof, waar u bij ruim 60 houten chalets terecht kunt voor kerstdecoratie, cadeautjes, hapjes en natuurlijk de onvermijdelijke Glühwein. Of Chocomel. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig, al organiseert natuurlijk niemand een kerstmarkt zoals de Duitsers dat doen –maar daarvoor zult u toch echt de grens over moeten. Magisch Maastricht is nog t/m 29 december te bezoeken.

Meer info? Klik hier.

Tentoonstelling

Spaanse sferen

img_spaanse_kunstWe gaan weer even terug naar Amsterdam, waar in de Hermitage vandaag de langverwachte tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Vélazquez, Murillo & Goya is geopend. Een hele mondvol, maar goed, daarvoor krijg je ook wat: meer dan 60 meesterwerken bieden het publiek een breed overzicht van Spaanse kunst, normaal gesproken toch een beetje een ondergeschoven kindje als op Nederlandse museumcollecties aankomt. Spaanse Meesters vertelt het verhaal van de opkomst en glorie van de Spaanse kunst, die zijn hoogtijdagen beleefde in de late 16e en 17e eeuw; de zogenaamde Gouden Eeuw van Spanje, waarvan de invloed tot in de moderne tijd zou reiken. Een unieke expositie, dus ga vooral kijken. Nog te zien t/m 29 mei.

Meer info? Klik hier.

Televisie

De twee kanten van Syrië

We kennen allemaal de beelden van de platgebombardeerde rebellensteden in Syrië, een land dat bij de meesten dan ook onmiddellijk associaties op zal roepen met allerhande oorlogsgeweld. Nu is het inderdaad zo dat een deel van het land is veranderd in een plek waar je absoluut niet wilt zijn, zeker niet in de gebieden waar IS nu de dienst uitmaakt, maar er is ook een andere kant; eentje die wij niet vaak zien, maar waar we een aardige indruk van kunnen krijgen in de documentaire Het Syrië van Assad, die dinsdag 1 december om 23.00 op NPO2 wordt uitgezonden. Daarin gaat de Amerikaanse verslaggever Martin Smith op zoek naar het ‘gewone’ dagelijkse leven in deze door geweld verscheurde natie. Uiteraard kon hij niet zomaar filmen wat hij wilde; het Assad-regime zorgde er wel voor dat hij geen stap kon verzetten zonder strenge overheidsbegeleiding, een beetje vergelijkbaar met de avonturen van Floortje Dessing in Noord-Korea, maar juist zo ontstaat er een bizar beeld van een land dat aan de ene kant uit louter oorlogsgebied lijkt te bestaan, maar dat tegelijkertijd kunstbeurzen, modeshows en filmfestivals organiseert. Een typisch gevalletje van een bevoorrechte elite, aangevoerd door Assad en zijn first lady Asma, die in een compleet andere wereld lijkt te leven dan de rest van het volk. Kijk en huiver.

Meer info? Klik hier.