Een beetje laat, maar beter laat dan nooit, de culture tips van Karin. Met deze keer o.a. het sombere wereldbeeld van een Hongaarse cineast, prenten uit de belle époque en de vele gezichten van Maria.

Musea & exposities

Van elitair tot populair

Het Van Gogh Museum beschikt met 1800 Franse prenten uit het fin de siècle (1890-1905) over een van de meest toonaangevende prentencollecties ter wereld. Het is jammer dat ze niet altijd allemaal tentoongesteld kunnen worden, maar de expositie Prints in Paris 1900 biedt een mooie gelegenheid om eens wat juweeltjes van stal te halen en onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Van maart t/m 11 juni worden bezoekers meegenomen naar het Parijs zoals dat er rond de eeuwwisseling uitzag, met enerzijds de prenten die tot de hoge kunsten werden verheven -alleen te zien in privécollecties van de elite, chique theaters en exclusieve galeries- en anderzijds de affiches die wereldberoemd zouden worden, zoals Le Chat Noir en Le Moulin Rouge, die de publieke ruimte vulden op de boulevards en in de volkse cafés. Prints in Paris brengt beide werelden tot leven en geeft een fraai (tijds)beeld van het opwindende Parijse culturele leven van weleer.

Meer info? Klik hier https://www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/prints-in-paris-1900.

unnamed1Culinaire wereldreis

Ik denk dus ik ben? Ik dacht het niet, Descartes. In het Wereldmuseum Rotterdam vinden ze dat achter het fornuis staan pas écht definieert wie je bent; vandaar de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben, die daar net is geopend. Niemand minder dan literaire grootheid Abdelkader Benali neemt u mee op een reis door de keuken, samen met kunsthistorica Alexandra van Dongen. En welke stad leent zich daar beter voor dan Rotterdam, met zijn rijke diversiteit aan eetculturen? Centraal staat de rol van eten in ons aardse bestaan; immers, de omgang met voedsel is omgeven met rituelen, sociale conventies, taboes en voorschriften, die allemaal voortleven in de hedendaagse kook- en eetcultuur. Zowel (inter)nationale als lokale keukengeheimen openbaren de sociale en culturele betekenis van koken en de maaltijd, alsook de dynamische migratie van voedsel, mensen en voorwerpen. Ik kook, dus ik ben -te zien t/m 30 juli- is een bijzondere wereldreis door ruim vierduizend jaar beschaving; van Bagdad naar Peru en van Tokio naar Rotterdam. Ook leuk: een speciale Smaakstudio, waar gerechten geproefd kunnen worden!

Meer info? Klik hier https://www.wereldmuseum.nl/nl/nieuws/pers/ik-kook-dus-ik-ben.-een-reis-door-de-keuken-met-abdelkader-benali.html.

Lekker realistisch

We blijven nog even in Rotterdam en gaan naar de Kunsthal, waar vanaf vandaag Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst te zien is; een uniek overzicht van fotorealistische schilderkunst. Maar liefst drie generaties Amerikaanse en Europese kunstenaars laten de rijke historie van een fascinerende en figuratieve kunststroming zien -hyperrealisme dus (ook wel fotorealisme genoemd), dat in de jaren zestig opkomt als reactie op de heersende trend van abstracte en conceptuele kunst. In navolging van Pop Art nam toen een groep jonge Amerikaanse schilders de consumptiemaatschappij als onderwerp. De overzichtstentoonstelling in de Kunsthal presenteert -met meer dan zeventig kunstwerken van ruim dertig kunstenaars- een unieke verzameling hyperrealistische topstukken, waaronder werk van Chuck Close, Robert Bechtle, Richard Estes, John Salt en Franz Gertsch. Kunstwerken die zó zijn geschilderd dat ze de indruk wekken foto’s te zijn. Nog te zien t/m 4 juni.

Meer info? Klik hier http://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/hyperrealisme/.

unnamed2Ave Maria

De meest geportretteerde vrouw aller tijden is zonder twijfel Maria, ook wel bekend als de moeder van Jezus. Het is het levensverhaal van deze vrouw die als een rode draad door de tentoonstelling Maria loopt, die nog t/m 20 augustus te bezoeken is in het Catharijne Convent te Utrecht. Ook zeker de moeite waard voor de niet-gelovigen onder ons, want de expositie is een inspirerende reis door twee millennia; en deze biedt ons -naast nieuwe kennis en inzichten over deze invloedrijke en wereldwijd geliefde dame- vooral veel kunst. Heel veel fraaie kunst. Want Maria was -en is- het onderwerp van schilderijen, iconen, sculpturen, manuscripten, tekeningen, tatoeages en video-installaties. En het zijn niet de minsten die zich door haar lieten inspireren; o.a. Rubens, Rembrandt, Jan Toorop, Bill Viola, Pieter de Grebber, Jan Fabre en Maria Roosen zijn vertegenwoordigd.

Meer info? Klik hier https://www.catharijneconvent.nl/bezoek-ons/tentoonstellingen/maria/.

Pleidooi voor menselijkheid

De Hongaar Béla Tarr (geb. 1955) mag bij het grote publiek dan geen bekende naam zijn, maar hij wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest invloedrijke filmmakers van de afgelopen dertig jaar. Qua stijl en thematiek wordt hij door sommigen wel vergeleken met grootheden als Robert Bresson, Orson Welles en Andrej Tarkovski. Tarr is de meester van de ononderbroken shots, van prachtig in beeld gebrachte maar zwaarmoedige films over de condition humaine. Zijn internationaal meest geprezen films zijn de 450 minuten durende Sátántango (1994) en Werckmeister harmóniák (2000). Na The Turin Horse (2011) besloot hij om geen films meer te maken, maar speciaal voor de tentoonstelling Till the End of the World in filmmuseum EYE nam Tarr nog eenmaal de camera ter hand om zijn aller laatste scène te filmen. Het is zijn boosheid over de houding binnen Europa, en dan met name in zijn vaderland Hongarije, die hem ertoe aanzette een statement te maken. Nog t/m 7 mei is in EYE (Amsterdam) een expositie ontwikkeld die het midden houdt tussen een film, een theaterdecor en een installatie. Deze toont zowel zijn sombere wereldbeeld als zijn mededogen voor de outcasts van onze samenleving.

Meer info? Klik hier https://www.eyefilm.nl/tentoonstelling/b%C3%A9la-tarr-%E2%80%93-till-the-end-of-the-world.

Film

Naar de maan

Deze week geen ‘gewone’ film in een ‘gewone’ bioscoop maar graag de aandacht voor de nieuwe film die in het Omniversum in Den Haag is te zien. Dit theater, met een scherm dat als een halve bol om het publiek heen staat, heeft als missie om kennis over het menselijk leven, de natuur en onze planeet op een bijzondere en indrukwekkende wijze aan het publiek door te geven; kennis die met name essentieel is voor een duurzame samenleving. Dit komt er in de praktijk op neer dat er veel films met als thema cultuur, natuur en wetenschap op het programma staan. De nieuwste productie heet Fly me tot he Moon, een 50 minuten durende film (Nederlands/Vlaams gesproken) die het publiek mee terugneemt naar dat historische moment in 1969 toen de astronauten Armstrong, Aldrin en Collins naar een plek reisden waar tot dan toe nog geen mens was geweest: de maan. Maar het drietal is niet alleen; drie jonge vliegjes zijn stiekem als verstekelingen aan boord gekropen om deze gebeurtenis mee te kunnen maken. Ze komen voor veel uitdagingen te staan die de missie in gevaar kunnen brengen… Fly me tot he Moon is een grappige, spannende én informatieve film voor het hele gezin. Meenemen dus die (klein)kinderen!

Meer info? Klik hier https://www.omniversum.nl/films/fly-me-to-the-moon/.

unnamed3Televisie

Oscar Time

Ha fijn! Eindelijk kunnen we de uitreiking van de Academy Awards, oftewel de Oscars, dan meebeleven op de Nederlandse televisie. Vorig jaar kwamen ze the day after nog met een samenvatting, maar nu zendt Net5 morgen, in de nacht van 26 op 27 februari, het hele spektakel live uit. Wel even wakker blijven of juist de wekker heel vroeg zetten, want we gaan om 02.30 van start. De Amerikaanse host Jimmy Kimmel zal -voor het eerst!- de uitreiking van de felbegeerde gouden beeldjes presenteren. Naar verwachting zullen favorieten La La Land en Moonlight er met de nodige prijzen vandoor gaan, maar goed, het blijft altijd afwachten hoe de leden van de Academy gestemd hebben. Wie er in ieder geval moeten winnen zijn Natalie Portman voor haar rol in Jackie (Beste vrouwelijke hoofdrol) en Jeff Bridges óf Michael Shannon in de categorie Beste mannelijke bijrol, voor hun bijdragen in respectievelijk Hell or High Water en Nocturnal Animals. En de ‘Nederlandse’ animatiefilm The Red Turtle (van regisseur Michael Dudok de Wit) gaat natuurlijk gewoon die Oscar voor Beste animatiefilm winnen.

Meer info? Klik hier http://oscar.go.com/.