Winterpret

IJskoud sprookje

Wat is er leuker dan een dagje Efteling? Een bezoekje aan de Winter Efteling natuurlijk! Sinds afgelopen donderdag verkeert het populaire themapark, waar het deze tijd van het jaar goed vertoeven is, weer in extra sprookjesachtige sferen. Zo kunnen bezoekers genieten van speciale winterattracties, zoals een Langlaufbaan in een Hollands landschap of het IJspaleis, waar men naar hartenlust kan schaatsen of van een sneeuwglijbaan kan glijden, maar denk ook aan knisperende vreugdevuren, honderden betoverende lichtjes en indrukwekkende illusies die na zonsondergang de show stelen. En ook het waterspektakel Aquanura, waarmee een dagje Efteling steevast wordt afgesloten, komt in het donker natuurlijk beter tot zijn recht. Aanrader voor de romantici onder ons, want adrenaline junkies lopen de kans om teleurgesteld te worden als de achtbanen (op de indoor attractie Vogel Rok na) wegens weersomstandigheden gesloten blijken te zijn. Nog te bezoeken t/m 31 januari.

Meer info? Klik hier.

Film

Geen honger meer

Eindelijk komen we er dan achter hoe het afloopt met Katniss, Peeta, Gale, president Snow en al die anderen, wanneer de komende week Mockingjay Part 2, het laatste deel van de Hunger Games-trilogie, in de bioscopen verschijnt. Okee, technisch gezien is de verfilming van de boeken van Suzanne Collins geen trilogie, aangezien ze het slotdeel in twee stukken hebben geknipt en als Part 1 en Part 2 hebben uitgebracht, maar de grande finale is nu echt een feit. In een laatste allesbeslissende confrontatie in het fictieve land Panem zal duidelijk worden wie aan het langste eind zal trekken: de opstandige districten, met de vurige Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) in de voorhoede, of het Capitool, het regeringsbolwerk waar de meedogenloze president Snow (Donald Sutherland) de scepter zwaait. Ik heb de boeken niet gelezen, maar ik zet mijn geld in op de rebellen.

Meer info? Klik hier.

Verdachte fietser

Sinds zijn bekentenissen bij Oprah weten we allemaal hoe wielrenner Lance Armstrong het voor elkaar kreeg om maar liefst zeven maal de Tour de France te winnen, maar hoe dat professionele dopingprogramma waar hij onderdeel van was nou precies in elkaar stak, dat krijgen we te zien in The Program, de nieuwste speelfilm van regisseur Stephen Frears. Het verhaal is gebaseerd op het onthullende boek Seven Deadly Sins van David Walsh. Deze sportjournalist vertrouwde het zaakje niet en beschuldigde de gevierde sportheld van dopinggebruik. De rest is geschiedenis. Vanaf aanstaande donderdag in de bios, met o.a. Ben Foster, Chris O’Dowd en Dustin Hoffman.

Meer info? Klik hier.

11037811_1588410554744529_2099016994877134401_n-1

Festival 

Keuze in overvloed

Van 18 t/m 29 november zal in de hoofdstad het International Documentary Film Festival Amsterdam weer plaats vinden, dé plek waar je moet zijn voor de nieuwste, beste en spraakmakendste documentaires. Hoofdlocaties dit jaar zijn Pathé Tuschinski, Pathé De Munt, filmmuseum EYE en De Brakke Grond. De docu’s die worden vertoond op het IDFA, meer dan 300 in totaal, behandelen zoals gewoonlijk weer de meest uiteenlopende onderwerpen, dus kies iets waar je interesse naar uitgaat –of laat je gewoon verrassen. Persoonlijk ben ik benieuwd naar Concerto – A Beethoven Journey, over een Noorse pianist en zijn passie voor Beethovens pianoconcerten, en Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah, over de 12 jaar die de filmmaker bezig was met maken van zijn meesterwerk Shoah, de monumentale film over de Holocaust.

Meer info? Klik hier.

Theater

Avontuurlijke reis

Muzikaal theater met een twist uit Utrecht; dat is ZEST. Het gezelschap bestaat uit creatieve geesten die op verschillende locaties originele producties op de planken brengen. In De Vrije Wolf, een soort culturele broedplaats gevestigd in een voormalig Utrechts gevangeniscomplex aan het Wolvenplein, zal ZEST van 19 t/m 22 november de voorstelling Ik, Odysseus opvoeren. Hierin worden de avonturen en belevenissen van de beroemde held van Homerus, de man van duizend listen die na de overwinning op Troje maar liefst tien jaar nodig had om weer thuis te komen, uitvoerig verteld en bezongen. Het stuk is mede geschreven en vormgegeven door de spelers van ZEST.

Meer info? Klik hier.

Nar in het nauw

Naast De Nationale Opera en De Nederlandse Reisopera kent ons land nóg een operagezelschap; Opera Zuid. Misschien iets minder bekend, maar deze organisatie met Maastrichtse wortels timmert inmiddels al behoorlijk wat jaartjes aan de weg (ze vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum) en focust zich met name op jong talent. Momenteel reizen ze het land door met de opera Rigoletto van Guiseppe Verdi (1813-1901), één van mijn favoriete werken. Rigoletto beleefde zijn première in 1851 en draait om een misvormde nar met twee gezichten; op zijn werkplek, het hof van de hertog van Mantua, is hij de sarcastische, vileine partner in crime van zijn baas, die zonder scrupules zijn meester bijstaat in diens bedenkelijke amoureuze avontuurtjes. De hertog houdt namelijk nogal van de vrouwtjes en laat zich door niemand dwarsbomen bij zijn veroveringen, ook niet door eventuele boze echtgenoten of verontwaardigde vaders. De nar Rigoletto geniet van hun onmacht en vernedering, maar hoe zal hij reageren als zijn eigen dochter, waar hij een liefdevolle vader voor is en die hij angstvallig verborgen houdt voor de buitenwereld, ten prooi valt aan de lusten van de hertog? De productie is nog t/m 15 december te zien in diverse theaters.

Meer info? Klik hier.

Concert

Muziek van Sint

Op zondag 22 november heeft dirigent Rory Macdonald dringend hulp nodig, dus het verzoek is of kinderen van zes jaar of ouder zich dan naar het Concertgebouw in Amsterdam willen begeven om hem te helpen bij het ten gehore brengen van de lievelingsmuziek van Sinterklaas tijdens het familieconcert Pepernoten voor Groot Orkest. Ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom. Blijkbaar houdt de goedheiligman van het werk van Aaron Copland, Benjamin Britten, Claude Debussy en Nick Woud, want dat zijn de componisten die op het programma staan. Voor de kinderen is er voor aanvang van het concert volop gelegenheid om kennis te maken met de musici en hun instrumenten. Verder met o.a. Jeroen Kramer als de verteller.

Meer info? Klik hier.

Tentoonstelling

Screen Shot 2015-11-14 at 12.19.43

Verjaardagsfeestje

Het Bonnefantenmuseum, het museum voor beeldende kunst in Maastricht, viert dit weekend zijn 20e verjaardag en trakteert: twee dagen lang, dus vandaag en morgen, heeft iedereen gratis toegang tot dit iconische museumgebouw, ontworpen door de Italiaan Aldo Rossi. Het is tevens de laatste gelegenheid om de expositie Aldo Rossi. La finestra del poeta/ Het venster van de dichter. Grafiek 1973-1997 te bezoeken, waarin het grafisch oeuvre van de architect en kunstenaar centraal staat. Gepresenteerd worden 100 prenten uit de eigen collectie, aangevuld met schilderijen en tekeningen uit particuliere collecties. Alleen dit weekend nog te zien dus tijdens het verjaardagsfeestje, dat ook nog eens opgeleukt wordt met tal van activiteiten als rondleidingen, workshops en optredens.

Meer info? Klik hier.