Met deze keer o.a. strandbeesten in het museum, een muzikale ode aan Hollywood & de liefde en ploeteren op een platform in zee.

Musea & exposities

Grimmige illustraties

In Anton Pieck Museum in het Gelderse Hanzestadje Hattem, waar sinds 1984 permanent het werk van de kunstenaar Anton Pieck (1895-1987) te bewonderen valt, is nog t/m 31 mei 2017 de tentoonstelling Sprookjes van Grimm: Van dansende Assepoester tot ondeugende Waternimf te zien. Hierin staat het werk van de illustratoren Anton Pieck, Lidia Postma, Philip Hopman en Charlotte Dematons centraal, die allemaal op een bepaald punt in hun carrière tekeningen hebben gemaakt bij de sprookjes van Grimm. Pieck in de jaren veertig, Postma in de jaren zeventig en tachtig en Hopman en Dematons allebei zo’n tien jaar geleden. Het bekendst zijn waarschijnlijk de romantische prenten van Pieck, die als blauwdruk werden gebruikt voor de aanleg van het Sprookjesbos in recreatiepark De Efteling. De tentoonstelling laat in totaal zo’n 85 tekeningen zien; daarnaast worden er in deze periode allerlei extra activiteiten georganiseerd.

Meer info? Klik hier.

Strandbeesten in het museum

universumMisschien heeft u er weleens eentje in actie gezien; zo’n imposant strandbeest van de kunstenaar Theo Jansen, dat schijnbaar moeiteloos door de branding paradeert. Maar uiteraard kost het heel wat bloed, zweet en tranen om het wandelende gevaarte in elkaar te knutselen. De expositie Universum Theo Jansen – Of de wording van het strandbeest, nu te zien in Museum Prinsenhof Delft, gunt de bezoeker een uniek kijkje achter de schermen; men wordt stap voor stap meegenomen in de experimenteerdrift en fantasie van Jansen, die momenteel geldt als een van de meest invloedrijke Nederlandse kunstenaars. Er is veel aandacht voor de verkennende stappen die uiteindelijk leiden tot de strandbeesten; met als klap op de vuurpijl in de laatste zaal (de Reanimatiekamer!) een ‘optreden’ van enkele dieren die kortstondig tot leven worden gewekt. Te zien t/m 5 maart.

Meer info? Klik hier.

Drie fotografen

In het fotomuseum Foam in Amsterdam zijn deze maand maar liefst drie nieuwe tentoonstellingen geopend. Hiroshi Sugimoto – Black Box (te zien t/m 8 maart) is een overzicht van de meest iconische fotografische werken van Hiroshi Sugimoto (geb. 1948); deze Japanse kunstenaar staat bekend om zijn vakmanschap in de donkere kamer en de conceptuele en filosofische betekenis van zijn werk. Te zien zijn 34 werken die meer dan 40 jaar bestrijken en die de kijker laten nadenken over de aard van waarneming, illusie, representatie, leven en dood. In de expositie Black Chalk and White Charcoal or the Myth of the Absent Matter (t/m 22 januari) wordt het monumentale, mysterieuze werk van de Braziliaanse Sofia Borges (geb. 1984) getoond; zij fotografeert op intuïtieve wijze modellen van de werkelijkheid -zoals schilderijen, sculpturen en diorama’s- waarmee wij de wereld om ons heen betekenis proberen te geven. Tenslotte kunt u ook nog terecht bij de eerste solotentoonstelling van Harley Weir (geb. 1988) genaamd Boundaries (t/m 19 februari), die laat zien hoe de kunstenares met een opmerkelijk oog voor detail schoonheid weet te vinden in het alledaagse.

Meer info? Klik hier.

Werken op zee

offshore-special-maritiem-museum-rotterdamdef-1-638Een aanrader voor het hele gezin is de nieuwe interactieve tentoonstelling Offshore Experience in het Maritiem Museum Rotterdam, waarin de zoektocht naar energie centraal staat. De bezoeker ervaart tijdens deze ‘ervaring’ hoe het is om op zee te werken; immers, een derde van onze energie uit olie, gas en wind wordt gewonnen op zee, dus tijd om eens te ontdekken hoe dat allemaal in zijn werk gaat. En dat valt vies tegen, want werken op zee is bepaald niet gemakkelijk; volgens de makers van de Offshore Experience is het zelfs moeilijker dan een man op de maan zetten… Met een veiligheidshesje aan en een helm op je kop stap je aan boord van een platform midden op zee; een 360 graden film brengt je vervolgens in de juiste sferen. Ervaar hoe boormeesters, kraanmachinisten en helikopterpiloten hun spectaculaire werk op volle zee en in gevecht met de elementen weten te klaren. En leef je eens uit en probeer bijvoorbeeld om zélf een container vanaf een schip aan boord van het platform te hijsen. Leuk én leerzaam, deze experience!

Meer info? Klik hier.

In bad met de Romeinen

In 1977 opende in Heerlen het Thermenmuseum haar deuren; dit is gebouwd rondom de opgraving van een Romeins badhuis -het grootste en best bewaarde antieke gebouw in Nederland. Momenteel organiseert het museum de tentoonstelling Bouwen om te baden, nog te zien t/m 13 juni, waarin de bezoeker een indruk krijgt van het onderzoek dat gedaan wordt naar het Heerlens Romeins badhuis. Verteld wordt hoe de Romeinen met de introductie van nieuwe materialen en technieken de bouwkunst en architectuur blijvend hebben veranderd. Specialisten uit het onderzoeksteam nemen de bezoeker mee in hun bevindingen en laten zien hoe ze op zoek gaan naar de sporen die de Romeinen op het bouwmateriaal hebben achtergelaten; allemaal nuttige informatie die helpt bij het reconstrueren van het verhaal van het badhuis.

Meer info? Klik hier.

Film

Hollywoodfeestje

la-laEen romantische en muzikale ode aan de liefde en aan Hollywood, dat is de film La la Land van Damien Chazelle; de regisseur die in 2014 zo’n verpletterende indruk maakte met Whiplash -een soort Full Metal Jacket aan het conservatorium. Zijn nieuwste productie is een stuk minder grimmig en kunnen we zelfs gerust dé feelgood film van deze winter noemen. Zelfs als je niet zo van filmmusicals houdt, want La La Land is gewoon een heerlijk magisch sprookje waar we ons tijdens deze donkere dagen maar wát graag in willen verliezen. Hoofdrolspelers Ryan Gosling en Emma Stone, die gestalte geven aan respectievelijk jazzpianist Sebastian en de actrice Mia, proberen allebei om hun dromen waar te maken in deze schaamteloos nostalgische trip down memory lane -en ze doen dat vol overgave. Dus: kaartje kopen want dit wilt u niet missen!

Meer info? Klik hier.

Theater

May all your days be circusdays!

Nergens is circus zo mooi als in Koninklijk Theater Carré. De 32e editie van het Wereldkerstcircus, die afgelopen donderdag zijn première beleefde, spant bovendien qua aantal artiesten dit jaar de kroon want maar liefst 120 personen werken mee aan deze megaproductie, die niet voor niets de slogan ‘Het Grootste Programma ooit’ heeft gekregen. Op het programma staan o.a. de terugkeer van circusicoon Fredy Knie Jr. -die indruk maakt met een betoverende paardencarrousel met 28 paarden tegelijk in de piste- en het Groot Chinees Staatscircus Peking, dat uitpakt met de Diabolo-meisjes en een totaal vernieuwd hoepelnummer. Check de site voor meer artiesten -of laat u gewoon verrassen. Te zien t/m 8 januari.

Meer info? Klik hier.