Met deze keer veel iconen om de feestdagen mee door te komen, waaronder Charlie Chaplin, Elvis Presley, Charles Dickens, Pablo Neruda en (hij mag deze maand niet ontbreken!) Jezus.

Theater

De poppen aan het dansen

Een prentenboek dat tot leven komt; zo kan de familievoorstelling Coppelia van Het Nationale Ballet het best worden omschreven. Artistiek leider en choreograaf Ted Brandsen creëerde in samenwerking met Janine Brogt een geheel eigen versie van het laatromantische ballet dat ooit in 1870 zijn première beleefde; destijds in een choreografie van Arthur Saint-Léon en op muziek van Léo Delibes. De muziek, die is gebleven, maar verder ziet het publiek vanaf vanavond een geheel gemoderniseerde Coppelia -een productie die sinds 2008 op het repertoire van het gezelschap staat. Het slaperige dorpje uit het oorspronkelijke verhaal is nu een hippe stad en de speelgoedwinkel van dr. Coppelius is nu een kliniek waar cosmetische ingrepen worden uitgevoerd, maar in de kern is het thema niet veranderd: het vinden van de waarheid achter schone schijn. Het ballet vertelt het verhaal van Zwaantje die haar geliefde Frans dreigt kwijt te raken aan Coppelia, de mysterieuze muze van dr. Coppelius. Samen met haar vriendinnen doet ze vervolgens een vreemde ontdekking; haar rivale blijkt een pop te zijn! Nog t/m 1 januari zal de feelgood voorstelling -met de heerlijke decors van Sieb Posthuma- te zien zijn in Amsterdam in Nationale Opera & Ballet.

Meer info? Klik hier.

Voor altijd Jezus

jesusVan 14 december t/m 5 februari zal Onze Lieve Heer op verschillende plaatsen in ons land opduiken -en wel in de gestalte van de inmiddels 73-jarige Ted Neeley, die ooit in 1973 voor het eerst in de huid van de Messias kroop in de verfilming van de rockopera Jesus Christ Superstar van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Dat Neeley ruim veertig jaar na dato nog steeds avond aan avond gekruisigd wordt op de planken, dat hebben we te danken aan de Italiaanse regisseur Massimo Piparo, die het leuk leek om Jesus Christ Superstar nog één keer op te voeren met enkele hoofdrolspelers uit de film; dat werd zó’n succes dat meerdere voorstellingen volgden. Vorig jaar al konden we in ons land gaan kijken naar deze speciale jubileumeditie, maar nu brengt TEC Entertainment de grootschalige (Engelstalige) productie opnieuw naar Amsterdam, Den Haag en Groningen. Met Ted Neeley voor de allerlaatste keer in de rol van zijn leven. U bent gewaarschuwd!

Meer info? Klik hier.

Kerst met Elvis

Voor sommigen is Elvis Presley waarschijnlijk een stuk heiliger dan de zoon van God, maar ook deze veel te vroeg overleden grootheid zal spoedig zijn wederopstanding beleven in het theater. Op 12, 13 en 14 december welteverstaan, want dan zal de voorstelling ELVIS Christmas with the King exclusief te zien zijn in het RAI Theater in de hoofdstad. De alom bejubelde Elvis-imitator Grahame Patrick zal dan naast de bekende hits ook de mooiste kerstsongs en gospels zingen tijdens een geheel nieuwe show met een sprookjesachtig decor. Nee, het is niet the real thing, maar met zijn indrukwekkende stemgeluid, Elvis’ authentieke moves en prachtige kostuums komt Graham toch akelig dicht in de buurt.

Meer info? Klik hier.

IJskoude Notenkraker

Het lijkt een traditie te worden; na o.a. Het Zwanenmeer en The Sleeping Beauty krijgt ook het derde ballet van Tsjaikovski een ijskoude make-over tijdens de feestdagen. Van Lambaart Entertainment brengt met de productie Notenkraker on Ice het ultieme kerstsprookje op de planken -of liever gezegd: op het ijs- van 13 december t/m 8 januari. De voorstelling zal door het hele land reizen, dus dit is dé gelegenheid om de grootse decors, kleurrijke projecties, weelderige kostuums en indrukwekkende speciale effecten met eigen ogen te aanschouwen. Leef mee met Clara, die op Kerstavond een notenkrakerpop cadeau krijgt en deze tot leven ziet komen als de klok middernacht slaat. Leuke bijkomstigheid: hij verandert nog in een heuse prins ook.

Meer info? Klik hier.

Life of Charlie

chaplinposterTenslotte nog een spektakel vol zang en dans in deze categorie, te weten Chaplin The Musical. Deze internationale Broadway-hit zal slechts eenmalig te zien zijn in ons land, dus wie geïnteresseerd is in een muzikale bewerking van het levensverhaal van een van de grootste Hollywoodlegendes ooit, die kan van 26 december t/m 3 januari in Amsterdam terecht bij een productie met een fantastische cast, waaronder een live-orkest van 16 man. Chaplin The Musical speelt zich af in een oude filmstudio, alwaar Charlie Chaplin (1889-1977) terugkijkt op zijn leven, zijn werk en zijn beroemdste creatie The Tramp, die voor hem zowel een zegen als een vloek blijkt te zijn. We volgen de Britse artiest vanaf zijn armoedige kinderjaren tot het hoogtepunt van zijn carrière, wanneer hij de bekendste filmmaker ter wereld is.

Meer info? Klik hier.

Film

Dichter gezocht

nerudaDe Chileense filmmaker Pablo Larraín komt met Neruda, een interessante biopic over zijn landgenoot Pablo Neruda (1904-1973), die als dichter wereldberoemd zou worden. Ook zijn onverwachte dood (een paar dagen nadat zijn vriend president Allende op gewelddadige wijze plaats had moeten maken voor generaal Pinochet en Neruda had besloten om in ballingschap te gaan) en geruchtmakende begrafenis, die ontaardde in een soort protestmanifestatie tegen de nieuwe militaire dictatuur, hebben behoorlijk bijgedragen aan de mythevorming rondom de politiek actieve dichter. De film, die sinds deze week in de bioscoop te zien is, focust op de jacht die de -fictieve- politieagent Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal) maakt op Neruda (Luis Gnecco).

Meer info? Klik hier.

Festival

Dickens leeft

Op zaterdag 17 en zondag 18 december is het weer zover: dan herleven Victoriaanse tijden in Deventer, wanneer daar in het historische Bergkwartier ruim 950 (!) personages uit de boeken van de Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870) de straten zullen bevolken. Van Scrooge tot Oliver Twist en van kantoorklerken tot deftige lieden; allemaal zullen ze acte de présence geven, net als natuurlijk de verplichte Christmas Carol Singers. Het is alweer de 26e keer dat het Dickens Festijn zal worden georganiseerd en naar verwachting door ruim 135.000 bezoekers zal worden bezocht. Deze belangstelling zorgt (helaas) wel voor lange wachttijden die kunnen oplopen tot 1,5 uur, maar ja, je moet iets overhebben voor het grootste historische verkleedpartijtje van ons land.

Meer info? Klik hier.