Met deze keer o.a. de beelden van Rodin, de zoektocht naar fantastische beesten en het literaire clubje rondom George Sand.

Musea & exposities

Genie in Groningen

De Fransman Auguste Rodin (1840-1917) wordt alom beschouwd als de grootste en invloedrijkste beeldhouwer van de moderne tijd. Bij hem en zijn werk draait het bovendien niet alleen om de geïdealiseerde vormen van het menselijk lichaam maar ook om het tonen van het creatieve scheppingsproces, zo vertellen de makers van de tentoonstelling Rodin – Genius at Work ons. Met ruim 120 beelden en 20 werken op papier organiseert het Groninger Museum de grootste Rodin-expositie ooit in Nederland, die vanaf vandaag toegankelijk is voor het publiek. Nog t/m 30 april kunnen liefhebbers genieten van o.a. gipsen en bronzen beelden (waaronder bekende stukken als De Denker en Balzac), marmeren figuren, keramiek en nooit eerder vertoonde foto’s die getuigen van de creativiteit van de kunstenaar. Tevens laat de tentoonstelling zien hoe diverse beroemde werken -denk aan De Kus– tot stand kwamen. Absolute aanrader!

Meer info? Klik hier.

Overal veren

wereld-vol-veren-museum-volkenkunde-leiden-1‘Pronken met andermans veren’ is niet voor niets een veel gebezigde uitdrukking. Immers, met veren maak je indruk; wereldwijd en al eeuwenlang. Veren zijn schitterend, onderscheidend en verbindend. In de tentoonstelling Wereld Vol Veren in het Museum voor Volkenkunde te Leiden heeft men voor de gelegenheid flink uitgepakt door de mooiste verenobjecten uit de eigen collectie -die vanwege hun kwetsbaarheid zelden worden getoond- van stal te halen en deze in de expositie af te wisselen met haute couture van hedendaagse modeontwerpers, vogels in alle soorten en maten, boeiende verhalen en interessante feitjes. Nog te zien t/m 5 maart.

Meer info? Klik hier.

Verlichte kunstenaars

De wintertentoonstelling LUMA in Museum aan het Vrijthof zet vijf hedendaagse kunstenaars in het zonnetje en linkt ze ook nog eens aan elkaar. Het gaat om de fotowerken van Jean-Marc Spaans (die het grootste deel van de expositie beslaan), de lichtwezens van Jürgen Reichert, de mixed media lichtinstallaties van Pasqualotto, de visuele installaties van Jan-Paul van der Weerd -die als een spel zijn tussen licht en donker- en, last but not least, de schilderijen in olie van Vin Sculptras (alias van Vincent Schuijren). Wat deze werken met elkaar gemeen hebben? In LUMA (het woord zegt het al) wordt op verschillende manieren gezocht naar een wijze om de kracht van licht uit te leggen. De vijf kunstenaars gebruiken licht als het ware als communicatiemiddel. Wie graag wil zien hoe dat eruitziet, die kan nog t/m 19 februari terecht in Maastricht.

Meer info? Klik hier.

Beurs

Kunst (en geen kitsch)

PAN (Pictura Antiquairs Nationaal) Amsterdam gaat morgen weer van start! De grootste nationale beurs voor kunst, antiek & design -die elk najaar wordt gehouden in de hoofdstad- zal in de RAI neerstrijken van 20 t/m 27 november. Ook als je niet van plan bent om iets te kopen dan is een bezoekje aan PAN Amsterdam een leuk uitje; het evenement trekt niet voor niets altijd tienduizenden bezoekers –en die lopen heus niet allemaal met een peperduur schilderij of borstbeeld de deur uit. Het aanbod varieert van objecten uit de oudheid tot en met moderne kunst, dus voor elk wat wils. Ook is er de gelegenheid om deel te nemen aan een rondleiding of om kunstenaars te ontmoeten.

Meer info? Klik hier.

Film

Overal (fantastische) beestjes

nieuwe-poster-fantastic-beasts-and-where-to-find-themFans van Harry Potter hebben er ongetwijfeld lang naar uitgekeken: het fantasy-epos Fantastic Beasts and Where to Find Them. Sinds deze week draait ie dan ook bij ons in de bios en zelfs de grootste sceptici hebben de film inmiddels omarmd, want wat in eerste instantie misschien leek op het flink uitbuiten van het succes van de films over de bebrilde tovenaarsleerling -die, net zoals Fantastic Beasts, gebaseerd waren op werk van schrijfster J.K. Rowling- blijkt een verrukkelijk chaotisch genot te zijn (met een duister randje) dat goed is voor spanning en spektakel maar ook voor een lach en een traan. De film (de eerste van een reeks van vijf!) danken we aan de encyclopedie Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden; een fictief studieboek waaraan gerefereerd werd in de Harry Potter-films. J.K. Rowling besloot om het daadwerkelijk te schrijven en uit te brengen (in 2001), maar gelukkig is de verfilming méér dan een opsomming van wat opvallende diersoorten. We volgen de ontwapenende en slungelige Newt Scamander (Eddie Redmayne) die in de jaren twintig een koffer vol fabeldieren Amerika binnen weet te smokkelen, maar alles op alles moet zetten wanneer een gedeelte van zijn magische dierentuin weet te ontsnappen. Hij wordt daarbij zowel geholpen als dwarsgezeten door allerlei kleurrijke personages; met name Dan Fogler als de sympathieke Jacob Kowalski is een aanwinst. Dé publieksfilm van dit najaar!

Meer info? Klik hier.

Geradicaliseerde tiener

Een héél ander soort film is Layla M. van regisseur Mijke de Jong. Hierin geen sprookjes maar de bittere realiteit van vandaag de dag, want dit drama laat ons zien hoe de Amsterdamse VWO-scholiere Layla (Nora El Koussour) langzaam radicaliseert en uiteindelijk zelfs in het Midden-Oosten belandt nadat ze met de fanatieke moslim Abdel (Ilias Addab) is getrouwd. Zeer tegen de zin van haar Marokkaanse ouders, die zich geen raad weten met hun kind wanneer Layla -die niet lekker in haar vel zit- onder de invloed van Abdel steeds verder van haar omgeving vervreemdt en haar toevlucht zoekt in het geloof. Layla M. is actueel, geloofwaardig en intens; met dank aan het scenario (van Jan Eilander) en het subtiele spel van de debuterende hoofdrolspeelster.

Meer info? Klik hier.

Lezing

All about George

die_junge_george_sandSalon Saffier is een klein literair theater in Utrecht waar inmiddels al bijna 21 jaar verschillende literair-historische onderwerpen behandeld worden tijdens intieme bijeenkomsten waar gemiddeld zo’n 40 bezoekers bij aanwezig kunnen zijn. Tegenwoordig is de locatie van de voorstellingen (tijdelijk) het Mirliton Theater, vlakbij winkelcentrum Hoog Catharijne. Van Bertus Aafjes tot Stefan Zweig; vele grote auteurs hebben al deel uitgemaakt van de hoogwaardige programmering, die voornamelijk uit lezingen, voordrachten en de vertoning van boekverfilmingen bestaat. Zo zal zondag 27 november geheel in het teken staan van de Franse schrijfster George Sand (1804-1876) en haar kunstenaarsvrienden, onder wie Gustave Flaubert, Honoré de Balzac, Franz Liszt en Frédéric Chopin, die ze vaak ontving op haar landgoed Nohant. Aan het woord komen George Sand-kenner Rudi Wester en actrice Albertine de Kanter; ook is er muziek en wordt er gebruik gemaakt van authentiek beeldmateriaal. Check de site voor nog meer literair genot!

Meer info? Klik hier.