Met deze keer o.a. de vraag hoe te communiceren met aliens, huwelijksperikelen op muziek van Mozart en het oudste goud van de wereld.

Film

Wat willen die aliens toch?

Films over de komst van buitenaardse wezens zijn er in overvloed. Van de schattige E.T. die alleen maar naar huis wil bellen tot de dood en verderf zaaiende monsters uit Independence Day of War of the Worlds; we hebben het allemaal al voorbij zien komen. In het spannende en intelligente Arrival van regisseur Denis Villeneuve, sinds deze week bij ons in de bioscoop, moeten de mensen op aarde er wederom aan geloven als er op verschillende plekken op de wereld mysterieuze gevaartes uit de ruimte neerdalen -en vervolgens maar gewoon een beetje blijven hangen. Onrust alom natuurlijk, want wie zijn deze ongenode gasten? En belangrijker nog: wat zijn hun intenties? Om daarachter te komen slaan taalkundige Louise Banks (Amy Adams) en natuurkundige Ian Donnelly (Jeremy Renner) de handen ineen; in een poging om te communiceren met de aliens nemen ze risico’s waarmee ze niet alleen zichzelf, maar mogelijk ook de hele mensheid in gevaar brengen.

Meer info? Klik hier.

Duits typetje

toniDe Duitse Ines (Sandra Hüller) maakt zich absoluut geen zorgen om aliens, maar des te meer om haar vader (Peter Simonischek) die onverwacht bij haar op de stoep staat. En daar heeft ze dus helemaal geen zin in; ze heeft een goede baan bij een groot Duits bedrijf, gevestigd in Roemenië, en heeft haar leven perfect op orde. Dat ze vanbinnen eigenlijk diepongelukkig is, dat heeft die hinderlijke vader echter al vrij snel in de smiezen. Om haar op te vrolijken komt hij op de proppen met een typetje: de maffe Toni Erdmann, die het leven van Ines totaal op de kop zal zetten. Een beetje eigenaardige tragikomedie, maar wie zich aangenaam wil laten verrassen moet de Duitse film Toni Erdmann zeker een kans geven. Ook leuk: een bijrolletje van onze eigen Hadewych Minis.

Meer info? Klik hier.

Het einde van de privacy

Oliver Stone laat weer van zich horen met de film Snowden, die -u raadt het al- gaat over de opschudding die voormalig CIA/NSA-medewerker Edward Snowden veroorzaakte toen hij in 2013 een grote hoeveelheid geheime documenten over spionageactiviteiten door de Amerikaanse overheid overhandigde aan een select groepje journalisten. Maakt deze actie van Snowden een held of een landverrader? Laat het maar aan Stone over om zijn politieke boodschap te verpakken in een bloedstollende thriller waarin Joseph Gordon-Levitt gestalte geeft aan de jonge klokkenluider, die tijdens de première in Amsterdam overigens hoogstpersoonlijk aanwezig was in Tuschinski -via een videoverbinding uiteraard, want Snowden zit nog steeds in zijn verbanningsoord Moskou.

Meer info? Klik hier.

Festival

De beste docu’s

idfa_logoHet IDFA, het toonaangevende internationale documentaire filmfestival dat elk jaar plaatsvindt in de hoofdstad, gaat weer van start! Dat betekent dat van 16 t/m 27 november weer honderden documentaires vertoond zullen worden. Hoofdlocaties zijn Pathé Tuschinski, Pathé De Munt en de Brakke Grond; de speciale programma’s kunnen bijgewoond worden in o.a. de Melkweg, Koninklijk Theater Carré en De Kleine Komedie. Niet te missen dit jaar: wat dacht u van O.J.:Made in America, een 7,5 (!) durende documentaire over de opkomst en ondergang van American football-speler O.J. Simpson tegen de achtergrond van rassenrelaties in L.A. Aanrader van eigen bodem: Miss Kiet’s Children, over de leerlingen van juf Kiet die uit landen als Syrië en Irak komen. Check de site voor het volledige aanbod.

Meer info? Klik hier.

Concert

Bekend van tv

Op 21 oktober presenteerde de zeskoppige strijkersformatie Fuse, bij het grote publiek waarschijnlijk voornamelijk bekend door hun optredens in tv-programma’s als Podium Witteman en De Wereld Draait Door, hun debuutalbum Studio. Maar dat is niet alles: van 13 november t/m 12 mei 2017 zal de groep op tournee gaan en door het hele land optreden. Voor wie de formatie niet kent: Fuse staat erom bekend de muzikale invloeden van de zes groepsleden bij elkaar te brengen in een unieke mix van klassiek, jazz, pop en improvisatie. Kijk snel wanneer ze bij u in de buurt zijn!

Meer info? Klik hier.

Theater

Huwelijksperikelen

le-nozze_02De Nationale Opera opende het seizoen met een heerlijke Le Nozze di Figaro, maar ook Opera Zuid -het gezelschap dat dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert- komt nu met een uitvoering van deze geliefde opera van Mozart uit 1786. Immers, een kwart eeuw geleden begon het allemaal met Le Nozze, dus vandaar de reprise. Vandaag gaat de productie, over kleine mensen met grote verlangens, in première in het Theater aan het Vrijthof te Maastricht en zal nog t/m 13 december in verschillende theaters te zien zijn. Daniel van Klaveren tekende voor de regie en de muzikale leiding is in handen van dirigent Arjen Tien, die aan het hoofd staat van de Philharmonie Zuidnederland.

Meer info? Klik hier.

Musea & exposities

Hongaars bezoek

Deze winter krijgt het Frans Hals Museum te Haarlem hoog bezoek uit het Szépmuvészeti Múzeum in Boedapest. Vanaf vandaag zijn er namelijk ruim 80 werken van Hollandse meesters uit een van de fraaiste museale collecties ter wereld te gast. Wat de expositie Hollandse meesters uit Boedapest extra interessant maakt is dat het hier, in tegenstelling tot vergelijkbare verzamelingen in het buitenland zoals in het Louvre, om nagenoeg onontdekte pareltjes gaat. De tentoonstelling laat tot 13 februari Haarlemse schilders zien naast bekende Hollanders en Vlamingen, zoals Hendrick Avercamp, Jan Lievens en Anthony van Dyck.

Meer info? Klik hier.

Oud goud

Sinds het ontstaan van onze planeet is goud al op aarde aanwezig. In het vijfde millennium voor Christus ontdekten lokale stammen in de omgeving van de Bulgaarse stad Varna als eerste mensen hoe ze goud en koper konden winnen als erts. Wie hier meer over wil weten kan nog t/m 28 april terecht in het Dordrechts Museum bij de tentoonstelling Het oudste GOUD van de wereld – Schatten uit Varna, die een bijzondere selectie gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen van deze oude cultuur laat zien. Schatten van ver vóór de klassieke oudheid dus. De voorwerpen -denk aan afgodsbeeldjes, sieraden en werktuigen als bijlen en speerpunten- zijn opgegraven in de jaren 70 van de vorige eeuw, toen bij de aanleg van een industrieterrein nabij Varna een groot grafveld werd gevonden. Laat u meevoeren door de verhalen en verbaas u over het eeuwenoude vakmanschap!

Meer info? Klik hier.