Met deze keer o.a. een expo over Palmyra, de terugkeer van een straatschoffie in het theater en een interview met actrice Jennifer Hoffman over haar nieuwste film Hartenstrijd.

Musea & exposities

Woestijnstad

De antieke stad Palmyra (officiële naam: Tadmur) was ooit een oase op de Zijderoute en werd in de oudheid steenrijk doordat de inwoners reizende handelaren bescherming boden tegen de overvallen van bedoeïenen. Tegenwoordig is de stad een belangrijke Syrische archeologische site die tot 2011 -toen de burgeroorlog uitbrak- de best bezochte bezienswaardigheid van dat land was. De meesten zullen echter bekend zijn met Palmyra vanwege de ravage die terreurbeweging IS er aanrichtte. Museum De Waag in Deventer heeft naar aanleiding van deze recente vernielingen besloten om een uitgebreide tentoonstelling te wijden aan de woestijnstad; deze heeft de titel Palmyra, Stad van Duizend Zuilen in Deventer gekregen en zal van 11 november t/m 12 februari te zien zijn. De expositie toont Palmyra door de eeuwen heen, van haar ontdekking in de 17e eeuw tot de recente dramatische gebeurtenissen die de Syrische stad wereldwijde bekendheid hebben gegeven.

Meer info? Klik hier.

Goddelijke kunst

bartolommeoIn het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen zijn momenteel meesterwerken te zien van Fra Bartolommeo (1473-1517), de Italiaanse kunstenaar-monnik die voornamelijk religieuze voorstellingen schilderde en samen met Leonardo da Vinci, Rafaël en Michelangelo tot de belangrijkste kunstenaars van de Hoogrenaissance wordt gerekend. Niet dat hij even beroemd is geworden als die andere drie (de vierde Teenage Mutant Ninja Turtle werd niet voor niets vernoemd naar Donatello, een beeldhouwer uit de vroege Renaissance) maar desalniettemin verdienen zijn schilderijen -die voor het eerst naar Nederland zijn gereisd- absoluut hun eigen tentoonstelling. Fra Bartolommeo – ontdek de goddelijke renaissance, te zien t/m 15 januari, combineert 140 voorbereidende tekeningen (die in het bezit zijn van het museum) met elf van zijn schilderijen.

Meer info? Klik hier.

Amsterdam toen

Rond 1900 ontplooide Amsterdam zich tot een dynamische stad -toevallig in dezelfde tijd dat de fotografie zich tot een modern medium ontwikkelde. In de tentoonstelling Amsterdam 1900, t/m 5 februari te bezichtigen in het Stadsarchief Amsterdam, komen beide ontwikkelingen mooi samen. Met 300 foto’s brengt Amsterdam 1900 zowel foto’s van bekende fotografen (denk aan George Hendrik Breitner, Jacob Olie en Bernard Eilers) als verrassende beelden van anonieme of inmiddels vergeten fotografen. De bezoeker krijgt zo een uniek overzicht van deze periode, van de stad, het dagelijks leven en de fotografie in Amsterdam.

Meer info? Klik hier.

Concert

Tussen klassiek en jazz

Displaying gershwin-gala-360x360-4612.jpg

gershwin-gala-360x360-4612Van 13 t/m 20 november zal in Amsterdam, Apeldoorn, Rotterdam, Groningen en Arnhem een ode gebracht worden aan de legendarische Gershwin-broers George en Ira. The New Romanian Symphonic Orchestra & Choir, onder de bezielende leiding van dirigent Raymond Janssen, zal tijdens het Gershwin Gala de beroemdste composities van het getalenteerde tweetal ten gehore brengen, waaronder Rhapsody in Blue, Girl Crazy, An American in Paris en natuurlijk de Porgy & Bess Suite -met de sterren Janice Dixon en Derrick Lawrence als het tragische liefdespaar. Een aanrader dus voor elke Gershwin-liefhebber!

Meer info? Klik hier.

Theater

Een rat om van te houden

Danny de Munk zal waarschijnlijk de rest van zijn leven vereenzelvigd worden met de rol die hem als 12-jarig jochie in 1984 bekend maakte: die van het straatschoffie Ciske de Rat. Dan kun je daar maar beter van profiteren, moet hij gedacht hebben toen hij in 2007 -als volwassen kerel dus- opnieuw in de huid kroop van Ciske. In een musical, deze keer. En hij speelde hierin (uiteraard) Cis de man; de rol van de kleine Ciske werd vertolkt door diverse kindsterretjes. Heel vergezocht was het niet, want de oorspronkelijke film was immers gebaseerd op de trilogie van schrijver Piet Bakker -en ja, die vertelt ook hoe het Ciske als man vergaat. En dat kon het theaterpubliek nu dus gaan zien in Ciske de Rat de Musical. Goed nieuws voor degenen die destijds de show gemist hebben: de musical wordt vanaf vandaag door Stage Entertainment opnieuw op de planken gebracht (jazeker, mét Danny -voor de laatste keer- in de hoofdrol) en zal nog t/m juli 2017 door het land reizen.

Meer info? Klik hier.

Film

Strijd in de Pijp + 5 vragen aan Jennifer Hoffman

hartenstrijdp1De Nederlandse romcom Hartenstrijd, een spin-off van Hartenstraat (2014), draait nu in de bioscoop. In deze film van regisseur Janice Pierre, opgenomen in stadsdeel de Pijp in de hoofdstad, draait het om motoragente Tina (Jennifer Hoffman) die zich niet meer emotioneel wil binden aan mannen -dat loopt immers steeds op niks uit- en alleen nog maar lol (lees: casual seks) wil hebben met kerels. En dus papt ze aan met womanizer Sven (Tibor Lukács), niet wetende dat deze nét met een vriend heeft gewed dat hij heus wel vijf dates met een vrouw kan hebben zonder met haar het bed in te duiken… Op de set sprak ik actrice Jennifer Hoffman (bij het grote publiek voornamelijk bekend van tv-series als Westenwind, Verborgen Gebreken, Dokter Tinus en Wie is de Mol?) en mocht haar een paar vragen stellen.

Jennifer, dit is jouw eerste grote rol in een speelfilm. Vertel! “Ja, dat is waar. Ik heb wel veel gedaan in films, maar dat waren voornamelijk bijrollen. Grappig dat jij erover begint, want zelf stond ik er tijdens het auditieproces niet zo bij stil dat het hier om de (gedeelde) hoofdrol ging. Toen dat tot me doordrong dacht ik wel even: o shit, ik heb gewoon de hoofdrol! Samen met Tibor. En toen voelde ik me er toch een beetje ongemakkelijk bij worden, want opeens besefte ik dat het eigenlijk heel fijn is om gewoon een leuke bijrol te spelen; immers, als de film mislukt, dan is het niet mijn fout. En als je het leuk doet dan val je op een positieve manier op, want dan heb je iets toegevoegd aan het geheel. Best een fijne positie eigenlijk. Dus ja, dit is inderdaad wat enger.’’

En dan ook nog meteen een hoofdrol in een romantische komedie. Een nieuw genre voor jou. “Ja ik dacht, leuk, een romantic comedy; die hebben we nog niet in Nederland” (lacht, want we worden de laatste paar jaar natuurlijk bedolven onder de romcoms in onze moerstaal) “maar toen las ik het script. Dat is geschreven is door Nienke Römer -die ik heel grappig vind- en ik was dan ook heel blij dat ik het écht een leuk script vond. Ik heb hardop gelachen tijdens het lezen.”

En toen dacht je ook meteen, dit kan ik? “Ja, voor zover je als acteur vertrouwen kan hebben in dat je iets kan natuurlijk. Maar ik ben dol op romantische komedies en ging de uitdaging graag aan. De voorganger van Hartenstrijd was er natuurlijk ook eentje. Ik vond Hartenstraat overigens heel leuk, maar ook iets zoeter dan wat wij hebben gemaakt. Bovendien hebben wij in de Pijp gedraaid; toch iets heel anders dan de Negen Straatjes. En we laten zowel de mooie als de minder mooie kanten van deze volksbuurt zien.’’

Het plot van Hartenstrijd lijkt wel wat op dat van de Amerikaanse film How to Lose a Guy in 10 Days (2003), waarin de hoofdpersonages ook met tegengestelde belangen toenadering tot elkaar zoeken. Ken je die film?  “Zeker! Ik ken al dat soort films hoor. En ik moest er ook een beetje aan denken, maar binnen dit genre zie je vaak overeenkomsten. Er moet iets tegengestelds zijn en het is gewoon een interessant gegeven dat Tina en Sven allebei iets anders willen. Ik zou het in elk geval niet verkeerd vinden als Hartenstrijd bekend zou komen te staan als ‘de Nederlandse How to Lose a Guy in 10 Days’. Maar ja, dat ben ik hè.“ (lacht) “Geen idee of Nienke er ook zo over denkt.’’

Tenslotte: jouw personage Tina is een motoragente. Heb je nog meegelopen met de politie ter voorbereiding op je rol? “Haha, nee, ik heb gelukkig een vriend die bij de politie zit dus dat hielp. Ik wist al een hoop wat dat betreft. Jammer dat die draaidagen er al op zitten, want ik vond het erg leuk en zou het zo weer willen doen.’’

Meer info? Klik hier.