Film

Er was eens

Sinds deze week tijdelijk terug in (geselecteerde) bioscopen: Once Upon A Time In The West, het meesterwerk van regisseur Sergio Leone dat het sluitstuk vormde van diens ode aan het westerngenre dat onder de benaming ‘spaghettiwestern’ razend populair zou worden. EYE Filmmuseum brengt de digitaal gerestaureerde klassieker vanaf 3 november terug in de Nederlandse filmtheaters, dus wie dit magistrale epos -met de al even geweldige score van componist Ennio Morricone- nog nooit op het grote doek heeft gezien die dient nu zijn kans te grijpen. Niet alleen de soundtrack maakte Once Upon A Time In The West beroemd; ook de extreme close-ups en de langgerekte storyline -die naar de climax van het revolverduel leidt- dragen bij aan de intense sfeer van de film. Ook de centrale rol voor een vrouw (de fraaie Claudia Cardinale) om wie drie mannen cirkelen (Charles Bronson, Henry Fonda en Jason Robards) geeft deze productie een ander perspectief dan de traditionele Amerikaanse western. Aanrader dus!

Meer info? Klik hier.

Beetje raar

strangeDe zoveelste superheld uit de stal van Marvel maakt deze week zijn entree in de Nederlandse bioscoop, maar -gelukkig- wel in een puike verfilming en met de geweldige Benedict Cumberbatch in de hoofdrol. De Engelsman kruipt in het visuele spektakelstuk Doctor Strange in de huid van de wereldberoemde neurochirurg Dr. Stephen Strange, die na een verwoestend auto-ongeluk helaas niet meer in staat blijkt om zijn beroep uit te oefenen. Wanneer de traditionele medische wetenschap hem in de steek laat zoekt hij zijn toevlucht in de mysterieuze enclave van Kamar-Taj, waar hij de geheimen ontdekt van een verborgen wereld vol verschillende dimensies. Dan moet Starnge een keuze maken: keert hij terug naar zijn vertrouwde en veilige bestaan of gaat hij de wereld verdedigen tegen duistere krachten? U raadt het antwoord vast al…

Meer info? Klik hier.

Musea & exposities

Koninklijk bezoek

Het Britse koningshuis bezit een van de mooiste verzamelingen oude schilderijen ter wereld. De befaamde Royal Collection, beheerd door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II, bevat onder meer hoogtepunten uit de oeuvres van bekende Nederlandse schilders als Gerard ter Borch, Gerrit Dou, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu en Jan Steen. Speciaal voor de expositie Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection in het Mauritshuis te Den Haag, te zien t/m 8 januari, zijn maar liefst 22 van deze meesterwerken tijdelijk weer in ons land te bewonderen. Een mooie kans dus om schilderijen te zien die normaal achter gesloten deuren hangen; hoogtepunten zijn De muziekles van Johannes Vermeer en Vrouw in een slaapkamer van Jan Steen.

Meer info? Klik hier.

Mediterrane sferen

picassoWie de Hollandse kou graag even achter zich wil laten die moet zich de komende tijd maar eens richting Den Haag begeven, alwaar het museum Beelden aan Zee -het enige museum in ons land dat zich uitsluitend met beeldhouwkunst bezighoudt- ons laat genieten van de warme, mediterrane kleuren van de keramische werken van Pablo Picasso (1881-1973) uit de jaren na 1947. In de tentoonstelling Picasso aan Zee: Keramiek & Sculptuur worden unieke exemplaren in keramiek getoond evenals zeldzame beeldhouwwerken uit de beste museale en particuliere collecties van Europa; sommige creaties zijn zelfs nog nooit in ons land te zien geweest. Een buitenkansje dus, want het sculpturale oeuvre van de Spaanse kunstenaar is toch altijd een tikje onderbelicht gebleven in vergelijking met zijn schilderwerk -en dat terwijl Picasso toch gerekend wordt tot een van de pioniers van de moderne beeldhouwkunst. Nog te zien t/m 5 maart.

Meer info? Klik hier.

Vergeet digitaal

In filmmuseum EYE in Amsterdam kan nog t/m 8 januari Celluloid bezocht worden; een internationale groepstentoonstelling waarin de deelnemende kunstenaars -te weten Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba en Sandra Gibson & Luis Recoder- de bijzondere kwaliteiten van analoog filmmateriaal en het film apparatus onderzoeken. In deze tijden van snelle en bijna totale digitalisering van het bewegend beeld vestigen zij de aandacht op de materiële eigenschappen van 16mm en 35mm-film; zo benadrukken ze de kracht van het geprojecteerde beeld en blazen ze het tastbare celluloid nieuw leven in.

Meer info? Klik hier.

Evenement

Nordic Noir

Het komende weekend, op zaterdag 5 november om precies te zijn, presenteert Stine Jensen in het Louis Hartloper Complex te Utrecht de vijfde editie van het Lumière Crime Festival. Dat houdt in dat deze hele dag in het teken staat van nieuwe spannende Scandinavische topseries als Acquitted2, Dicte 3, Follow the Money 2, Midnight Sun, Nobel, Mammon 2 en Thicker than Water 2. Niet alleen worden er afleveringen vertoond op het grote doek, maar ook zijn er Q&A’s met acteurs, producenten en schrijvers. Een aanrader dus voor de liefhebbers van ‘Nordic Noir’.

Meer info? Klik hier.

Theater

Met dank aan Bosch

symbolenHet Nederlands Dans Theater, dat zijn thuisbasis heeft in het Lucent Danstheater in Den Haag, zal vanaf 3 november op tournee gaan met het NDT 2 programma Symbolen; een triptiek van balletten geïnspireerd op de schilderkunst (en het uitvoerige gebruik van symboliek) van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch, die -het zal weinigen zijn ontgaan- dit jaar precies 5 eeuwen geleden zijn laatste adem uitblies. Met Symbolen biedt NDT opkomend choreograaf Jiri Pokorný de kans om nieuw werk te creëren voor het tweede gezelschap, maar daarnaast zal ook het stuk Some Other Time (2014) te zien zijn -een ballet waarin zwarte decorstukken de illusie wekken over het podium te zweven- en Out of Breath (2002), een sterk symbolisch werk van gastchoreograaf Johan Inger dat gecentreerd is rond een golvende witte muur. Te zien in diverse theaters door het hele land t/m 22 december.

Meer info? Klik hier.