Musea & exposities

Geromantiseerd verleden

De in Friesland geboren Lourens Alma-Tadema (1836-1912) werd wereldberoemd met het schilderen van scènes uit de klassieke oudheid; denk aan verleidelijke Romeinse dames gesluierd in fijne gewaden, verliefde stelletjes op marmeren bankjes en gasten op een decadent banket die bedolven worden onder rozenblaadjes. Als eerste kunstenaar weet hij deze tijd overtuigend tot leven te brengen -hij verbeeldt de oudheid zelfs zó mooi, dat regisseurs zijn werk gebruiken als blauwdruk voor historische spektakelfilms als The Ten Commandments en Gladiator. Alma-Tadema kan er in ieder geval goed van rondkomen tijdens zijn leven; nadat hij in Antwerpen een opleiding aan de kunstacademie heeft gevolgd vestigt hij zich permanent in Londen, alwaar hij in opdracht van rijke zakenlieden het ene schilderij na het andere produceert en zo een klein fortuin weet te vergaren. Het maakt hem tot een van de succesvolste schilders van de 19e eeuw. Gedurende de eerste helft van de 20e eeuw is zijn werk even wat minder populair -met dank aan het modernisme- maar tegenwoordig is de van oorsprong Friese kunstenaar weer helemaal salonfähig. Het Fries Museum in Leeuwarden, dat al over de grootste Alma-Tadema collectie van ons land beschikte, heeft voor de tentoonstelling Alma-Tadema – klassieke verleiding nog zo’n 80 extra topstukken weten te strikken die vanuit de hele wereld naar het museum zijn gekomen. Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten bieden ze een fraai inkijkje in zijn wereld. Nog te zien t/m 7 februari.

Meer info? Klik hier.

Bloed & zand

gladiatorenVoor nog meer oudheid zakken we af naar Nijmegen, maar het gaat er in de tentoonstelling Gladiatoren, helden van het Colosseum ietsjes minder romantisch aan toe. Hier staat de keiharde wereld van het amfitheater centraal en dan met name de vraag hoe het was om als gladiator te leven; toch wel hét beroep uit het oude Rome dat het meest tot onze verbeelding spreekt -op dat van keizer na dan misschien. Wie wil weten of het beeld dat gecreëerd is door films en tv-series een beetje klopt, die kan t/m 5 maart terecht in het Valkhof. Het museum neemt je mee naar het Colosseum; van de tribunes over de catacomben tot in de arena. Interactieve voorstellingen, filmpjes, tekeningen, maquettes, gladiatoren-figuren & dieren maken er een levensechte ervaring van. De kinderen -opgehitst door Freek- zullen in de herfstvakantie misschien liever die dino in Leiden gaan bekijken, maar deze expositie is ook zeker een absolute aanrader!

Meer info? Klik hier.

Luchthavenhistorie

Het is nu misschien moeilijk meer voor te stellen, maar ooit was luchthaven Schiphol slechts een stuk boerenland met vier houten loodsen waar in 1916 voor het eerste een vliegtuigje landde. Tja, het kan snel gaan in een eeuw tijd. Hoe onze nationale trots uitgroeide van modderig weiland tot hightech luchthaven -die vorig jaar door bijna 60 miljoen(!) passagiers werd aangedaan- dat is momenteel te zien in maar liefst twee exposities in Amsterdam. Allereerst is daar 100 jaar Schiphol – Klaar voor vertrek (t/m 7 mei) in het Amsterdam Museum; een tentoonstelling die tevens een blik op de toekomst werpt, want waar gaat Schiphol naartoe? Zijn er grenzen aan de groei? Voor de kinderen is er in de vakantie een leuk activiteitenprogramma. Dan is er ook nog de fototentoonstelling 100 jaar Schiphol (t/m 27 november) in de hal van het Stadsarchief, die de mooiste foto’s uit het archief van de luchthaven toont. Ook de digitale animatiefilm Schiphol 1916-2016 zal te zien zijn.

Meer info? Klik hier voor het Amsterdam Museum en hier voor het Stadsarchief.

Festival

Hello Cello

De Cello Biënnale Amsterdam is een tweejaarlijks internationaal cellofestival dat gedurende negen dagen dé ontmoetingsplek en bron van inspiratie is voor cellisten en muziekliefhebbers uit de hele wereld. Dit jaar zal het festijn van 20 t/m 20 oktober losbarsten in het Muziekgebouw aan ’t IJ en zoals altijd zullen ook nu weer vele Nederlandse en internationale cellomeesters een zeldzame variëteit aan stijlen en vaardigheden laten zien en horen. Ook het Nationaal Celloconcours, een belangrijk onderdeel van de Biënnale, zal natuurlijk niet ontbreken. Wie erbij wil zijn kan maar beter vlug kaarten bestellen, want de belangstelling voor dit festival is bijzonder groot. Check dus snel het programma!

Meer info? Klik hier.

Evenement

 (H)eerlijke chocolade

origin-chocolate-event-amsterdam-2016-3Chocoholics opgelet, want op zaterdag 22 oktober vindt in het Amsterdamse Tropenmuseum het Origin Chocolate Event plaats. Hiermee willen de organisatoren de aandacht vestigen op origine chocolade, die is gemaakt van cacaobonen uit één specifieke regio. Origine chocolade is kwalitatief hoogstaande chocolade en vervaardigd op basis van de meest verfijnde productiemethoden. Met het evenement wil men de origine chocolate op de kaart zetten en aandacht vragen voor de delicate smaak en de verduurzaming van de productieketen. Daarnaast is het natuurlijk ook mooi als de zichtbaarheid van al die gepassioneerde origine chocolademakers eens wat groter wordt. Ook zullen vele experts en ambassadeurs aanwezig zijn, die met een interessant programma vol lezingen en proeverijen hun best zullen doen om de bezoekers enthousiast te maken voor échte chocolade.

Meer info? Klik hier.

Italiaanse winter

Voor nog meer lekkers kunnen liefhebbers van (Italiaanse) delicatessen in hetzelfde weekend terecht in de Central Studio’s in Utrecht, waar de winter dit jaar op 21, 22 en 23 oktober op z’n mediterraans zal worden ingeluid. Proef, ontdek en beleef het beste van Italië tijdens Sapori d’Inverno, oftewel De Smaak van de Winter; een variant op het zomerse Italië Evenement dat jaarlijks in Haarzuilens plaatsvindt. Het sfeervolle evenement laat zich misschien het best omschrijven als een soort Italiaanse kerstmarkt; dat wordt dus espresso i.p.v. glühwein en arrosticini i.p.v. bratwurst, maar verder komt het gewoon neer op lekker eten, shoppen voor de feestdagen en inspiratie opdoen.

Meer info? Klik hier.

Film

Rennen door Florence

Over Italië gesproken: wie rennen daar toch door Florence? En Venetië? Het zijn Robert Langdon (Tom Hanks), hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, en de jonge dokter Sienna Brooks (Felicity Jones) die de wereld moeten behoeden voor een ramp. Geen wonder dat ze zo’n haast hebben. Inferno, sinds deze week in de bioscoop, is alweer de derde film (gebaseerd op een boek van Dan Brown) waarin Langdon -met een charmante dame aan zijn zijde- mysterieuze codes en geheime boodschappen mag ontcijferen die verborgen zitten in allerlei cultureel erfgoed. Net zoals bij The Da Vinci Code (2006) en Angels & Demons (2009) gebeurt alles weer onder leiding van regisseur Ron Howard. Het levert wederom een spannende thriller op met apocalyptische trekjes (een gestoorde wetenschapper wil de mensheid uitroeien!) die voor de liefhebbers van het genre zeker de moeite waard is, hoe vergezocht en ongeloofwaardig alles ook moge zijn. Popcorn erbij en genieten maar.

Meer info? Klik hier.

Verloren zoon

Filmposter, Tonio, Paula van der Oest, A F Th van der Heijden

Filmposter, Tonio, Paula van der Oest, A F Th van der Heijden

Voor het serieuzere werk kunt u vanaf deze week terecht bij Tonio, de verfilming van het gelijknamige boek van schrijver A. F. Th. Van der Heijden. Het werk is een requiemroman die handelt over de dood van zijn zoon Tonio, die op eerste Pinksterdag 2010 in Amsterdam verongelukt. Het verlies van hun enige kind komt keihard aan bij de schrijver en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich, die elk anders omgaan met hun rouw. Van der Heijden verwerkt zijn verdriet uiteindelijk door erover te gaan schrijven -met een bekroond boek als gevolg. Regisseur Paula van der Oest was zo dapper om zich aan een verfilming te wagen, maar gelukkig had ze acteurs Pierre Bokma en Rifka Lodeizen tot haar beschikking; zij spelen als de rouwende ouders misschien wel de beste rollen uit hun carrière. Ook de jonge Chris Peters (in zijn speelfilmdebuut!) als hun zoon maakt indruk. Tonio is een prachtig intiem meesterwerkje, een terechte inzending voor de Oscars!

Meer info? Klik hier.