Film

Helden in de herhaling

In 1954 was daar de formidabele film Seven Samurai van de Japanse regisseur Akira Kurosawa, die in 1960 in Hollywood nog een dunnetjes over werd gedaan; ook deze Amerikaanse versie van John Sturges, getiteld The Magnificent Seven, verkreeg de status van klassieker. Mede dankzij een fijne cast -waartoe o.a. Yul Brynner Steve McQueen, Charles Bronson en Eli Wallach behoorden- en de onvergetelijke soundtrack natuurlijk. En nu is er dan weer een remake van deze remake, want regisseur Antoine Fuqua (o.a. Training Day en Olympus Has Fallen) achtte de tijd blijkbaar rijp voor een nieuwe versie waarin wederom een zevental vechtlustige kerels, elk met zo hun eigen expertise, anno 1879 bijeenkomt om de hulpeloze bewoners van een dorpje bij te staan in hun strijd tegen een bad guy. In deze recente The Magnificent Seven, sinds deze week in de bios, heet dat dorpje Rose Creek en de schurk is ene Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard). In 2016 kom je niet meer weg met een all white cast en dus is het zevenkoppige clubje een multicultureel gezelschap geworden, met o.a. een zwarte man, een Mexicaan en een Indiaan in de gelederen. Godzijdank hoefde er niet per se ook een vrouw bij. Bij zijn voorgangers haalt de film het niet, die excelleert in geweld en een gebrek aan diepgang, maar fijn vermaak is het verder absoluut. Zeker voor de liefhebbers van westerns. Met in de hoofdrollen Denzel Washington, Chris Pratt en Ethan Hawke.

Meer info? Klik hier.

Oorlogsprofiteur

riphagenposterTypetjes neerzetten kan hij als de beste, maar dat hij ook het serieuze acteerwerk aankan dat bewijst Jeroen van Koningsbrugge voor eens en altijd in Riphagen, de nieuwste film van Pieter Kuijpers. Hierin draait het om de Amsterdamse pooier/zwarthandelaar/bokser Dries Riphagen (1909-1973), die tijdens de Tweede Wereldoorlog schathemeltjerijk werd met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Maar dan opent de jonge politieagent Jan van Liempd (Kay Greidanus) de jacht op hém… Riphagen, met Van Koningsbrugge in de titelrol, is een vakkundig gemaakte biografische oorlogsfilm waarin zowel het berekenende karakter van de oorlogsprofiteur als de beklemmende sfeer van die tijd prima uit de verf komen. Absolute aanrader.

Meer info? Klik hier.

Valse nootjes

Wereldberoemd worden als (opera)zangeres terwijl je eigenlijk zo vals zingt als een kraai? Het lukte Florence Foster Jenkins, die in de eerste helft van de vorige eeuw grote populariteit wist te verwerven als sopraan. Ondanks het feit dat ze weinig tot geen gevoel voor ritme en toonhoogte had en nauwelijks een noot vast kon houden. Desondanks is ze overtuigd van haar eigen grootheid (in haar hoofd klinkt het vast allemaal prachtig) en weet ze het, mede dankzij het fortuin dat ze erfde, zelfs te schoppen tot een optreden in Carnegie Hall. De altijd geweldige Meryl Streep kruipt in de huid van het nachtegaaltje in de vermakelijke film Florence Foster Jenkins -een titel die bezoekers bij de kassa van de bioscoop nog in de problemen zal brengen- en wordt daarin bijgestaan door Hugh Grant, die de bezorgde echtgenoot speelt die uit alle macht probeert te voorkomen dat zijn vrouw lucht krijgt van de negatieve kritieken op haar zangkunsten. Niet dat de échte Florence zich daardoor heeft laten kisten. Op slechte recensies reageerde ze laconiek: ‘Mensen mogen zeggen dat ik niet kan zingen, maar niemand kan zeggen dat ik niet heb gezongen’.

Meer info? Klik hier.

Evenement

Alle (jonge) schrijvers verzamelen

Na zes zeer succesvolle programma’s neemt de Jonge Schrijversavond afscheid van boekenminnend Nederland met een zevende editie die de veelzeggende titel De laatste heeft gekregen. Op vrijdag 30 september is de Stadsschouwburg Amsterdam de locatie waar de auteurs Arjen Lubach, Lize Spit, Marieke Rijneveld, Raoul de Jong, Elfie Tromp, Roman Helinski en Sander Kok voor zullen dragen uit eigen werk en vervolgens gëinterviewd worden door initiatiefnemer en presentator Maurice Seleky. Ook leuk: na het hoofdprogramma in de Grote Zaal is iedereen welkom op het Jonge Schrijversbal!

Meer info? Klik hier.

Theater

Langharig vermaak

hairStage Entertainment brengt een nieuwe uitvoering van de musical HAIR op de planken. De show, met in de cast o.a. William Spaaij, Anouk Maas en Tommie Christiaan, gaat dit weekend in Breda in première en zal daarna door het land gaan reizen. HAIR, de hippiemusical uit 1967, is volgens de producent nog net zo actueel en relevant als vijftig jaar geleden en zal wederom jong en oud in vervoering weten te brengen met klassiekers als Aquarius, Let The Sunshine In en I Got Life. Voor wie het niet weet: HAIR vertelt het verhaal van de jonge George Berger, zijn vriendin Sheila en hun activistische vriendengroep. Ze zijn anti-oorlog, walgen van de heersende moraal en hebben vrede, liefde en vrijheid hoog in het vaandel staan. Helaas ligt er een smerige oorlog op de loer…

Meer info? Klik hier.

Musea & exposities

Tussen hemel en hel

Vanaf vandaag te zien in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch: drie visionaire kunstwerken die laveren tussen de uitersten van hemel en hel. We hebben het dan over installaties van internationale topkunstenaars -te weten Pipilotti Rist, Jake & Dinos Chapman en Gabriel Lester- die zijn samengebracht in een eigentijds drieluik en tentoonstelling. Nog t/m 15 januari worden bezoekers geconfronteerd met zinsbegoochelende illusies van een paradijselijk universum tot angstaanjagende schrikbeelden van een wereld die zijn ondergang tegemoet gaat. En daar tussenin zoekt de mens, in een eeuwige cyclus van geboorte, leven en dood, zijn weg.

Meer info? Klik hier.

Russische Realisten

Ooit gehoord van de Peredvizhniki? Deze groep kunstenaars bestond uit schilders die zich in 1870 verenigden. Zij kwamen in opstand tegen de artistieke uitgangspunten en productie van de Keizerlijke Kunstacademie van St. Petersburg; zij wilden onafhankelijk zijn van de staat en vrij zijn in het werk dat ze maakten -en waar ze dat tentoonstelden. Met hun houding zetten ze de Russische kunstwereld op zijn kop. In een roerige tijd met grote contrasten tussen arm en rijk kozen zij ervoor om het leven van de gewone mens te verheffen tot kunst; een beroemd voorbeeld hiervan is Wolgaslepers van Ilya Repin, dat samen met 72 andere schilderijen in de grote overzichtstentoonstelling Peredvizhniki in het Drents Museum te bewonderen is. Deze opent morgen en zal nog t/m 2 april te zien zijn.

Meer info? Klik hier.

Chinese vluchteling

weiweiTenslotte graag nog de aandacht voor de nieuwste expositie in fotomuseum Foam in Amsterdam. Deze heet #SafePassage en is een solotentoonstelling van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei (geb. 1975) en gaat over het lot van het individu ten opzichte van het maatschappelijke systeem. Als politiek vluchteling onder constante surveillance door de Chinese overheid voelt de kunstenaar zich verwant met de groeiende stroom vluchtelingen die Europa proberen te bereiken; hij heeft inmiddels al vele toevluchtsoorden bezocht, waaronder Syrië, Turkije, Italië, Griekenland en Frankrijk. Naast marmeren sculpturen, filmbeelden en foto’s heeft de kunstenaar de muren van Foam met duizenden iPhonefoto’s bedekt; deze immense collage reflecteert op alle ontmoetingen die Ai Weiwei had met talloze individuen en tragische situaties. Nog te zien t/m 7 december.

Meer info? Klik hier.