Theater

Hollands glorie

Het Nationale Ballet opent het seizoen sterk met een hommageprogramma waarin maar liefst drie legendarische Nederlandse choreografen centraal staan. Hollandse Meesters, dat de afgelopen week in première ging in Amsterdam en daar nog t/m 25 september te zien zal zijn, mag de focus dan weliswaar leggen op Toer van Schayk -die deze maand zijn 80e verjaardag viert- maar ook werk van Hans van Manen en Rudi van Dantzig komt aan bod. Het publiek wordt getrakteerd op respectievelijk Episodes van Fragmenten (nieuwe creatie van de nog immer actieve Van Schayk), Vier letzte Lieder (choreografie van Van Dantzig, kostuums en decor van Van Schayk), Adagio Hammerklavier (een klassieker van Van Manen) en tenslotte het monumentale Requiem. Dit laatste ballet werd in 1990 door Toer van Schayk gecreëerd op de gelijknamige muziek van Mozart en kende alleen in 1993 nog een reprise; daarna werd Requiem, ondanks het instant succes, opmerkelijk genoeg nooit meer uitgevoerd. Reden genoeg dus om nu een kijkje te gaan nemen, want ruim 25 jaar na dato is dit werk nog steeds even indrukwekkend.

Meer info? Klik hier.

Drama en/of komedie

Ook de Nederlandse Reisopera begint het nieuwe seizoen met een hommage -en wel aan componist Richard Strauss (1864-1949), wiens tragikomische opera Ariadne auf Naxos -in een bewerkte tweede versie- dit jaar precies een eeuw geleden voor het eerst werd opgevoerd in Wenen. Bijzonder aan dit werk is dat het hier om een opera gaat die een ‘voorstelling in een voorstelling’ bevat, met als gevolg dat klucht en drama op een gegeven moment niet meer van elkaar te onderscheiden zijn en een botsing tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunsten onvermijdelijk wordt. Het verhaal speelt zich af in het huis van de rijke kunsthandelaar Herr Reichmann waar een feestavond wordt voorbereid; op het program staan o.a. een uitvoering van een serieuze opera die de mythe van Ariadne vertelt, een klucht in een burleske entourage en een groots vuurwerk. Tijdnood zorgt ervoor dat alles net even anders verloopt dan gepland… Regie is in handen van Laurence Dale en de muzikale leiding rust op de schouders van Antonino Fogliani, die het Noord Nederlands Orkest mag dirigeren. Ariadne auf Naxos reist nog t/m 8 oktober door het land.

Meer info? Klik hier.

Festival

Een beetje vrede

Ons Den Haag, die mooie stad achter de duinen, is dé internationale stad van Vrede & Recht en zal van 21 t/m 25 september geheel in het teken staan van het Just Peace Festival. Met tal van activiteiten staat de Hofstad zo vier dagen lang stil bij de Internationale VN Dag van de Vrede, die wereldwijd gevierd wordt op 21 september. Nou ja, op sommige plekken in de wereld zal het feestje ongetwijfeld wat minder uitbundig zijn, maar des te meer reden voor ons om er eens bij stil te staan hoe belangrijk vrede eigenlijk is. Tijdens het festival kunt u o.a. deelnemen aan de Vredesloop en debatten, genieten van (muziek)optredens, de World Press Photo tentoonstelling bezoeken of een kijkje nemen bij internationale organisaties die eenmalig hun deuren openen voor het publiek.

Meer info? Klik hier.

Musea & exposities

Prenten & stillevens

Japanmuseum SieboldHuis is een museum in Leiden (vernoemd naar Philipp Franz von Siebold, die de in het museum getoonde voorwerpen in de 19e eeuw verzamelde in Japan) en de afgelopen week zijn daar maar liefst twee nieuwe exposities geopend, die beide nog t/m 27 november te zien zullen zijn. Ten eerste is daar Strijd om de macht. Prenten van Takeda Hideo, waarin een hedendaagse kijk op een klassiek Japans onderwerp wordt gegeven, te weten de Genpei-oorlog -oftewel de strijd tussen de families Taira en Minamoto in de 12e eeuw. De prenten zijn van de hand van kunstenaar Takedo Hideo, die zijn werk graag voorziet van een flinke dosis erotiek… Gelijktijdig is de tentoonstelling Arita. Schilderijen van Debora Makkus te zien, die de zeer realistische stillevens van Japanse porseleinen objecten laat zien -met de originele voorwerpen ernaast.

Meer info? Klik hier.

Kunstzinnige aftakeling

what-remainsEen tentoonstelling waarin het allemaal draait om verval? In CODA Apeldoorn, het cultuurhuis dat zowel een bibliotheek, museum als archief herbergt, hebben ze zich met de expositie What Remains – tussen schoonheid en verval aan dit precaire onderwerp gewaagd. Immers, in de huidige samenleving -waarin we ons suf fotoshoppen- houden we ons liever niet zo bezig met akelige zaken als fysiek, mentaal, moreel, materieel, maatschappelijk, landschappelijk en architectonisch verval. Toch kan ook daarin grote schoonheid schuilen. Nog t/m 22 januari kunnen we zien hoe vijftien kunstenaars de uiteenlopende aspecten van verval zichtbaar hebben gemaakt.

Meer info? Klik hier.

Beurs

Papierwerk

Bij de jaarlijkse kunstbeurs Amsterdam Drawing, die van 22 t/m 24 september gehouden zal worden op de NDSM-werf in de hoofdstad, draait het allemaal om werk op papier -of dat nu tekeningen, collages of schilderingen zijn. Zowel jong talent als gevestigde kunstenaars zullen vertegenwoordigd zijn. Een ideale gelegenheid voor liefhebbers en verzamelaars om eens lekker rond te snuffelen, maar ook beginnelingen kunnen gerust een kijkje komen nemen; kunst op papier is nou eenmaal vaak goedkoper dan een schilderij of sculptuur, dus dit is dé plek om je eerste kunstwerk aan te schaffen!

Meer info? Klik hier.

Film

Driehoeksverhouding

bridgetjonesbabyDe dames hebben misschien meer naar haar comeback uitgekeken dan de heren, te oordelen naar de overal uitverkochte Ladies Night in de Pathé-bioscopen op 14 september, maar sinds afgelopen donderdag kunnen dan ook de heren -al dan niet meegesleurd door hun vriendin- genieten van het nieuwste avontuur van het Britse fenomeen Bridget Jones. Na Bridget Jones’s Diary (2001) en Bridget Jones: The Edge of Reason (2004) kroop actrice Renée Zellweger voor de derde keer in de huid van de creatie van schrijfster Helen Fielding. Niet dat de nieuwe film nog iets met de boeken te maken heeft, want in het laatste boek moest Bridget zowaar als weduwe verder nadat haar geliefde Mark Darcy het loodje heeft gelegd. Gelukkig is Darcy (wederom gespeeld door Colin Firth) nog springlevend op het witte doek en lijkt hij in Bridget Jones’s Baby vader te worden wanneer Bridget in verwachting blijkt te zijn. Of is dat toch het gevolg van een one night stand met een knappe Amerikaan (Patrick Dempsey)? Een hilarische driehoeksverhouding is het gevolg, in een uiterst vermakelijke film die de fans zeker niet teleur zal stellen.

Meer info? Klik hier.