Musea & exposities

Meer dan een wapen

Nog t/m 4 september is in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden de tentoonstelling Vlijmscherp verleden te zien, waarin een tot de verbeelding sprekend wapen centraal staat: het zwaard. Aan de hand van zo’n 200 bijzondere exemplaren, afkomstig uit de prehistorie tot de twintigste eeuw, krijgt de bezoeker een beeld van de geschiedenis, status en ‘persoonlijkheid’ van het zwaard. Extra interessant wordt het allemaal op zondag 21 augustus, wanneer in het museum een heuse zwaardendag wordt georganiseerd: een dag vol zwaardgevechten (verenigingen uit Leiden en leden van de Historical European Martial Arts-bond komen demonstraties geven), rondleidingen, lezingen en andere activiteiten.

Meer info? Klik hier.

Veelzeggende beelden

Het Joods Historisch Museum brengt fotografie en filmkunst van de revolutionaire Sovjet avant-garde samen in het onlangs geopende The Power of Pictures; een expositie met foto’s, filmaffiches en films uit de vroege periode van de Sovjet-Unie. Want ondanks het feit dat begin jaren dertig -onder de dictatuur van Stalin- de experimentele vrijheid van kunstenaars flink aan banden werd gelegd, bleven de artistieke vernieuwingen van de jaren twintig nog lange tijd zichtbaar in de Russische fotografie en filmkunst. Op de tentoonstelling, die nog te zien is in Amsterdam t/m 27 november, wordt werk vertoond van meer dan 20 fotografen en cineasten, waaronder Aleksandr Rodchenko, Arkadi Schaichet, Dziga Vertov en Sergei Eisenstein.

Meer info? Klik hier.

Dansende overlever

expositie-dans-roosje-glaser-kamp-vught-museum-1Het is een vraag die iedereen zichzelf misschien weleens heeft gesteld: hoe ver zou je gaan om te overleven? Wat zou je wel of niet doen? De Joodse Roosje Glaser (1914-2000) ziet zichzelf voor onmogelijke dilemma’s geplaatst wanneer ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in verschillende concentratiekampen terecht komt -waaronder Vught, Westerbork en Auschwitz- maar op wonderbaarlijk wijze weet ze haar huid te redden. Onder meer door te dansen, zover vóór als mét de vijand. Paul Glaser schreef al een boek over het lot van zijn tante Roosje en er werd ook al een theatervoorstelling gewijd aan deze vrouw, maar in het Nationaal Monument Kamp Vught is nog t/m 8 januari 2017 de expositie Dansen met de vijand te zien waarin het levensverhaal van de voormalige gevangene verteld wordt.

Meer info? Klik hier.

De toerist uithangen

Marres, het Huis voor Hedendaagse Cultuur dat gesitueerd is in het hart van de historische binnenstad van Maastricht, gaat deze zomer de toeristische toer op. Marres Tourist Office biedt namelijk vanaf vandaag t/m 4 september een ‘dynamisch vakantieprogramma voor jong en oud’, oftewel ‘vriendschap aan eenzame zielen, geestkracht aam de behoeftigen en een reboot tegen de vermoeidheid en verveling’. In de praktijk komt dit neer op een zomerse tentoonstelling waarin het thema vakantie centraal staat en een cultureel programma dat bestaat uit wandelingen, picknicks (in de tuin van Marres), bouwsessies met LEGO-stenen, lezingen, performances en dj-sets.

Meer info? Klik hier.

Film

De nieuwe Woody

CafeSocietyPosterIn zijn nieuwste film (zijn 47e alweer!) neemt regisseur Woody Allen ons mee terug naar de jaren dertig, oftewel de Golden Age van Hollywood. Café Society, sinds deze week in de bioscoop, volgt de jonge Bobby Dorfman (Jesse Eisenberg) die van New York naar Los Angeles verkast en dankzij zijn oom Phil (Steve Carell), een agent voor filmsterren, midden in alle glitter & glamour van Hollywood belandt. Zijn oog valt al snel op de verlegen secretaresse Vonnie (Kristen Stewart), maar helaas voor hem heeft zij al een vriendje… Café Society is lovend ontvangen; Woody Allen toont zich weer van zijn beste kant met dit speelse en licht verteerbare zomerse tussendoortje dat bovendien een zeer fraai tijdsbeeld schetst.

Meer info? Klik hier.

Moeders springen uit de band

Van iets mindere kwaliteit (en klasse) maar desondanks best vermakelijk is Bad Moms, een komedie van Jon Lucas en Scott Moore. Hierin heeft Amy (Mila Kunis) het helemaal gehad met haar drukke leven als werkende -en dus oververmoeide- moeder. Samen met twee andere gestreste mamma’s, te weten Kiki (Kristen Bell) en Carla (Kathryn Hahn), besluit ze om alle verantwoordelijkheden eens lekker te laten voor wat ze zijn en eens flink te gaan feesten. Dit uiteraard tot groot misnoegen van alle brave moeders op school, die het sowieso al niet zo goed konden vinden met Amy.

Meer info? Klik hier.

Buiten film kijken

Je zou het misschien niet zeggen als je naar buiten kijkt, maar het is (nog steeds) zomer. Laten we hopen dat de temperaturen weer een beetje gaan stijgen, want anders kunnen filmliefhebbers in Rotterdam beter dekens en thermosflessen meenemen naar de openluchtvoorstellingen van Pleinbioscoop. T/m 28 augustus zullen negentien zomeravonden lang in het hartje van de stad weer films vertoond worden; op het programma dit jaar staan o.a. recente producties als Room, Spectre, Bridge of Spies en Spotlight, maar ook klassiekers als Casablanca en Aliens. Stoeltje zelf meenemen -of ter plekke huren, dat kan ook.

Meer info? Klik hier.

Theater

Het spookt in Carré

klokEn dat komt omdat de nieuwste show van Hans Klok vanaf morgen bijna anderhalve maand lang neer zal strijken in het Koninklijk Theater aan de Amstel. Het spektakel heeft de naam Hans Klok’s House of Horror gekregen en met dit griezelthema hoopt de blonde illusionist met de wapperende lokken de zaal t/m 2 oktober te vullen. Zoals we van hem gewend zijn zal het met de kwaliteit ongetwijfeld weer dik in orde zijn; vele internationaal bekroonde acts zullen de revue passeren, terwijl -aldus het verhaal- grote illusionisten uit het verleden op zoek zijn naar Hans Klok. Zijn dulden hem namelijk niet in hun magische cirkel. Maar onze held is niet bang voor zijn rivalen en gaat met nieuwe illusies de strijd aan met de legendarische grootmeesters van weleer. Ook zo benieuwd wie dit macabere spel gaat winnen? En zin om een avondje -of middag- van de ene verbazing in de andere te vallen? Dan weet u waar u moet zijn de komende tijd.

Meer info? Klik hier.