Musea & exposities

Gekke Van Gogh

Waarom sneed Vincent van Gogh eigenlijk zijn oor af? Aan welke ziekte leed hij precies? En waarom pleegde hij zelfmoord? Allemaal vragen waar de nieuwe tentoonstelling De waanzin nabij, sinds vorige week te zien in -waar anders- het Van Gogh Museum te Amsterdam, een antwoord op tracht te geven. De bezoeker wordt meegenomen naar de laatste anderhalf jaar van Van Goghs leven; schilderijen en tekeningen vertellen het verhaal van de strijd tegen zijn ziekte. Natuurlijk ontbreekt het beruchte oor-incident niet, dat wordt gereconstrueerd aan de hand van afbeeldingen, getuigenissen en brieven. Daarnaast belichten bijzondere archiefstukken en andere documenten het verblijf van de schilder in het ziekenhuis en in de inrichting voor geesteszieken. Ook zijn zelfverkozen dood komt uiteraard uitgebreid aan bod. Nog te zien t/m 25 september.

Meer info? Klik hier.

Flora van Foula

Ooit gehoord van Foula? Dat is een van de meest afgelegen permanent bewoonde eilanden van Groot-Brittannië. Aantal inwoners? Dat ligt zo rond de 30. Textielontwerpster Imke van Boekhold (geb. 1992) reconstrueerde voor haar afstudeercollectie de flora van Foula, zonder het Schotse eilandje te bezoeken; achter een naaimachine stikte zij met polyester en katoenen garens een herbarium dat de illusie wekt van een verzameling gedroogde planten. Voorts raakte Imke geïnspireerd door het uitgebreide herbarium van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en maakte ze nieuwe planten die karakteristiek zijn voor de Rotterdamse stadsflora, waaronder naaldvaren, aardaker, zandweegbree en draadereprijs. Zo is de expositie Van Naaldvaren tot Draadereprijs ontstaan, waarin verfijnde kunst en natuurhistorie in elkaar overgaan en die nog t/m 20 november te zien is in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Meer info? Klik hier.

Evenement

Alle kleuren van de regenboog

europrideHet jaarlijkse homofestijn in de hoofdstad, beter bekend als de Gay Pride, krijgt deze keer een Europees tintje. Elk jaar wordt namelijk in een Europese hoofdstad de zgn. EuroPride gehouden en aangezien Amsterdam deze keer aan de beurt is, is ervoor gekozen om ons nationale feestje samen te laten vallen met dit internationale evenement. Dat betekent dus dat van 23 juli t/m 7 augustus nóg meer lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders uit hun dak kunnen gaan -plus natuurlijk alle saaie hetero’s die solidair zijn met hun ‘zaak’. Immers, in veel landen heeft de medemens met een afwijkende seksuele afkeur het nog steeds zwaar te verduren. Geen idee of de EuroPride daar verandering in gaat brengen, maar leuk zal het vast wel weer worden in de Amsterdamse binnenstad. Het programma voorziet in zo’n 200 bijeenkomsten, waaronder veel bijeenkomsten, debatten en congressen, maar het hoogtepunt is natuurlijk zoals altijd de bonte botenparade die dit jaar op 6 augustus plaats zal vinden.

Meer info? Klik hier.

Carnaval met een tropisch tintje

Een ander bont spektakel vindt volgende week plaats in Rotterdam, wanneer daar van 29 t/m 31 juli het vrolijke Zomercarnaval weer losbarst. Dit festijn is in zo’n 20 jaar tijd uitgegroeid van een intiem Antilliaans feestje tot een grootschalig en multicultureel driedaags evenement waar jaarlijks honderdduizenden bezoekers op afkomen. En wat de botenparade is voor de Gay Pride, dat is de Straatparade voor het Zomercarnaval: een kleurrijk en spectaculair hoogtepunt. De grootste tropische carnavalsoptocht van het land staat dit jaar op zaterdag 25 juli gepland.

Meer info? Klik hier.

Film

Aardige reus

the-bfg-poster-600x889Veel interessante filmpremières deze week, waaronder een nieuw Star Trek-vehikel, maar we richten de aandacht hier even op drie andere releases. We beginnen met De GVR, oftewel De Grote Vriendelijke Reus (in het Engels: The Big Friendly Giant), een verfilming van het beroemde boek van Roald Dahl. Niemand minder dan regisseur Steven Spielberg waagde zich aan het verhaal over het weesmeisje Sophie (Ruby Barnhill) dat bevriend raakt met een zeer sympathieke reus (Mark Rylance). Helaas blijken zijn soortgenoten een stuk minder kindvriendelijk te zijn… Aan de GVR en Sophie de schone taak om van de wereld een veiligere plek te maken. Het is geen Spielberg in topvorm, maar het resultaat is toch een fijn en prachtig in beeld gebracht sprookje voor het hele gezin.

Meer info? Klik hier.

Nog steeds fabulous?

Al vanaf het moment dat Absolutely Fabulous: The Movie werd aangekondigd hield men het hart vast. Dat kon natuurlijk nóóit zo leuk worden als de tv-serie. Voorbeelden te over immers, van succesvolle tv-shows die op het witte doek niet zo goed uit de verf kwamen. Want wat zo’n 20 á 25 minuten leuk is, dat wordt vaak minder grappig als het materiaal wordt uitgesmeerd over een slordige anderhalf uur. Met de dames Edina (Jennifer Saunders) en Patsy (Joanna Lumley) is het eigenlijk niet anders, maar de fans zullen zich ongetwijfeld vermaken bij deze film waarin het immer zuipende en shoppende tweetal zonder een cent op zak uitwijkt naar de Franse Rivièra.

Meer info? Klik hier.

Maffiapraktijken

suburraAndersom gebeurt het natuurlijk ook -en vaak met meer succes- dat een film genoeg inspiratie biedt om er naderhand nog eens een complete tv-serie aan te wijden. Vooral Netflix heeft hier een handje van. Geen wonder dat deze zender al bezig is met de planning van de serie Suburra, die gebaseerd is op de gelijknamige Italiaanse thriller die sinds deze week bij ons in de bios draait. Regisseur Stefano Sollima neemt de kijker mee naar de schimmige onderwereld van Rome, alwaar plannen worden gesmeed om van de badplaats Ostia een soort Las Vegas te maken. De dood van een hoertje zet een reeks dramatische gebeurtenissen in gang, waarbij politici, gangsters en geestelijken elkaar naar het leven staan. Suburra (= de naam van een beruchte volkswijk in het oude Rome) schetst een grimmig en keihard portret van de misstanden in de Italiaanse samenleving.

Meer info? Klik hier.

Theater

Circus aan de Amstel

In Koninklijk Theater Carré strijkt deze zomer Cirque Eloize neer met de show iD, die wegens het grote succes van vorig jaar weer terug is in Amsterdam. De voorstelling heeft al ruim 1 miljoen bezoekers in meer dan 20 landen versteld doen staan en is na een wereldtournee van ruim 7 jaar (!) nog steeds spraakmakend. Liefhebbers van een uitgebalanceerde mix van topacrobatiek, urban dance en hightech videoprojecties kunnen van 27 juli t/m 7 augustus terecht aan de Amstel voor deze artistiek hoogwaardige circusvoorstelling.

Meer info? Klik hier.