De wekelijkse tips voor uw noodzakelijke portie verheffing en vermaak, voor u samengesteld door de cultuurredactie 

Musea & exposities

Colombiaanse dikkerdjes
Vanaf vandaag is in de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling ‘Botero: Celebrate Life!’ te zien. En het leven vieren, dat doen de kleurrijke en voluptueuze karakters -die zo kenmerkend zijn voor het werk van de Colombiaanse kunstenaar- zéker. Geselecteerd uit Fernando Botero’s eigen collectie laat het retrospectief een overzicht zien van de door hemzelf meest geliefde werken uit zijn omvangrijke oeuvre, waaronder bijna honderd schilderijen, tekeningen, pastels en een enkel beeldhouwwerk. Centraal staan de schilderijen van het op zijn jeugdherinneringen geïnspireerde leven in Latijns-Amerika en reproducties van de klassieke meesters in de zo herkenbare Botero-stijl. De expositie is t/m 11 september te bezoeken.

Meer info? Klik hier!

Popcultuur
popart

Niet minder kleurrijk gaat het eraan toe in Tilburg, alwaar het TextielMuseum de hele zomer in het teken staat van popart. Met de expositie ‘Pop Art Fabrics & Fashion: van Warhol tot Westwood’, nog te zien t/m 20 november, toont het museum meer dan tweehonderd textiel- en modeontwerpen die het verhaal vertellen van de geschiedenis van de popart; vanaf de geboorte van de popcultuur in 1956 tot haar roerige ondergang in de jaren 70. De mix van populaire beelden en muziek met kunst en mode inspireerde veel jonge ontwerpers die vervolgens met nieuwe, spannende patronen voor textiel en behang op de proppen kwamen. Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn items als de ‘Potato Sack’ die Marilyn Monroe droeg, dessins van Andy Warhol, ‘Spage Age’-textiel van Paco Rabanne, items uit de garderobe van Elton John en de shocking shirts van Vivienne Westwood.

Meer info? Klik hier!

Veluwse landschappen
De Nederlandse kunstschilder Jan van Vuuren (1871-1941) is vooral bekend geworden door zijn olieverfschilderijen van Veluwse landschappen. Niet heel verwonderlijk, want de beste man heeft er bijna veertig jaar gewoond; al vanaf 1893 zwerft hij over de Veluwe en ontdekt er wonderschone ongerepte natuur die zich bij uitstek leent om ‘en plein air’ te worden geschilderd. In het Noord-Veluws Museum te Nunspeet is nu de tentoonstelling ‘Jan van Vuuren, in perspectief’ te zien, waar liefhebbers nog t/m 15 januari 2017 kunnen genieten van meer dan honderd schilderijen van Van Vuuren, vooral afkomstig uit particuliere collecties. Een unieke kans dus om nader kennis te maken met het werk van deze kunstenaar, die uitblonk door zijn geraffineerde gebruik van het perspectief.

Meer info? Klik hier !

Vergeet Jaws
Dankzij Steven Spielberg zullen haaien waarschijnlijk nooit meer de populariteitsprijs winnen, maar fascinerend blijven deze dieren natuurlijk wél. Om ons vertekende beeld van haaien een beetje bij te stellen is er nu in het Natuurhistorisch Museum Maastricht een leuke familietentoonstelling te zien die het slechte imago van de haai een beetje op moet vijzelen. In ‘HAAI, een ijzersterk design’ wordt de nadruk gelegd op de succesformule die het dier met de scherpe tanden in principe is. Een slordige 400 miljoen jaar geleden kwamen er immers al vissen voor die we nu zouden bestempelen als haaien; hét bewijs dat het met die haai direct al prima in orde was en dat er daarna maar weinig aanpassingen nodig waren. Nog meer weten? De expositie is nog t/m 15 januari 2017 te zien.

Meer info? Klik hier!

Film

Vergeetachtig visje
DoryNou, eindelijk draait ie dan in de bios: ‘Finding Dory’, het langverwachte vervolg op de succesvolle animatiefilm ‘Finding Nemo’ van Pixar en Disney uit 2003. In de sequel mag de vis Dory -ja, die met dat kortetermijngeheugen, in de Engelstalige versie opnieuw voorzien van de stem van Ellen De Generes- aan haar eigen queeste beginnen, wanneer ze zich plotseling iets over haar ouders herinnert. Gelukkig besluiten clownvisje Nemo en zijn vader Marlin om hun vergeetachtige vriendinnetje te vergezellen, opdat het blauwe doktersvisje niet in zeven sloten tegelijk belandt. Het drietal komt terecht in een Sea Life-achtig park alwaar één van de leukste nieuwe karakters wordt geïntroduceerd; octopus Hank, een meester in camouflage die tegen wil en dank betrokken raakt bij het avontuur. ‘Finding Dory’ komt een tikje chaotisch over en vliegt af en toe flink uit de bocht (ooit een octopus een vrachtwagen zien besturen?), maar wie fan is van ‘Finding Nemo’ zal ook dit vervolg -dat het hart op de juiste plaats heeft- zeker kunnen waarderen. Ook met de boodschap (dat je tekortkomingen juist je sterke punten kunnen blijken te zijn!) is natuurlijk niks mis.

Meer info? Klik hier!

Sprintje trekken
Ja, dat was natuurlijk een behoorlijke afgang voor Hitler: dat bij ‘zijn’ Olympische Spelen in 1936 in Berlijn een zwarte atleet al die Ariërs vér achter zich liet. We hebben het dan uiteraard over de iconische Jesse Owens, die maar liefst vier gouden medailles in de wacht wist te slepen. In de film ‘Race’ (hoe bedoel je, een dubbelzinnige titel?) van regisseur Stephen Hopkins wordt het succesverhaal verhaal verteld van de Afro-Amerikaanse sporter die geschiedenis schreef. Jammer dat de rassenkwestie -zowel in Duitsland als in Amerika, waar zwarten in principe natuurlijk óók als Untermenschen werden beschouwd- net iets te veel tijd in beslag neemt, waardoor Jesse Owens (gespeeld door Stephan James) als mens en als sporter niet helemaal uit de verf komt, maar al met al toch een aardige biopic. Let ook op Carice van Houten als een zeer sympathieke Leni Riefenstahl!

Meer info? Klik hier!

Muziektempel
Nog geen plannen voor morgenmiddag en altijd al een keer naar de Scala in Milaan gewild? Of gewoon meer willen weten over dit legendarische theater? Dan kunt u in geselecteerde Pathé-bioscopen, te weten Tuschinski in Amsterdam en Buitenhof te Den Haag, om 13.00 terecht bij een eenmalige vertoning van de documentaire ‘Teatro alla Scala – The Temple of Wonders’. Het publiek krijgt een exclusief kijkje achter de schermen van dit beroemde Italiaanse instituut en aanschouwt de belangrijkste historische, muzikale, sociale en politieke gebeurtenissen uit de 238-jarige geschiedenis van het operagebouw. Voor de liefhebbers!

Meer info? Klik hier!

Festival

Aan de overkant
overhetijfestival

Over het IJ Festival is een tiendaags theaterfestival dat zich kenmerkt door locatietheater en dat elke zomer plaats vindt op de NDSM-werf en op bijzondere binnen- en buitenplekken in Amsterdam-Noord. Jonge, nieuwe theatermakers krijgen er de kans om zich te presenteren, maar ook gevestigde namen zijn van de partij. Dit jaar zal dat gebeuren van 8 t/m 17 juli en dan zal de bezoekers wederom een innovatieve kijk op de stedelijke omgeving geboden worden, o.a. door aandacht voor de verhalen van de bewoners van de stad. En uiteraard wordt ook dit jaar het inmiddels bekende Zeecontainerprogramma niet overgeslagen! Nieuwsgierig geworden? Check het complete aanbod en kies iets leuks uit. Het festivalhart is dit jaar café-restaurant Pilek, waar de kassa en informatiebalie zich bevinden maar waar je natuurlijk ook gezellig wat kunt eten en drinken.

Meer info? Klik hier!