Lezen

Klokkenluider

Afgelopen week verscheen De papyrus van Caesar, nummer 36 alweer in de succesvolle Asterix-stripreeks. Het is tevens het tweede album van de hand van schrijver Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad, die het stokje hebben overgenomen van de originele bedenkers Albert Uderzo en René Goscinny. Ze debuteerden in 2013 met Asterix bij de Picten en laten nu zien dat ze helemaal begrijpen waar het om draait in het Asterix-universum. In hun nieuwste avontuur krijgen de Galliërs te maken met de hoogblonde journalist Polemix (de stripversie van klokkenluider Julian Assange), die een document in handen heeft gekregen dat schadelijk kan zijn voor Julius Caesar. Het betreft hier namelijk een kopie van een geschrapt hoofdstuk uit zijn verslag van de Gallische oorlogen; inderdaad ja, het gedeelte dat gaat over de nederlagen tegen die onoverwinnelijke Galliërs uit dat ene kleine dorpje dat maar dapper weerstand blijft bieden. Was bij nader inzien toch niet zo’n goed idee, om dat allemaal tot in de kleinste details op schrift te stellen. De vijanden van Caesar zouden daar wel eens misbruik van kunnen maken. Gevoelige informatie dus, waar Polemix wel raad mee weet! De papyrus van Caesar zit weer boordevol taalgrapjes, knipoogjes en verwijzingen naar de moderne tijd.

Meer info? Klik hier.

Film

Heksen opgepast

Want Vin Diesel heeft het op jullie voorzien in het fantasy-vehikel The Last Witch Hunter, sinds donderdag bij ons in de bioscoop. In een ver verleden lukte het onze kale actieheld, toen nog mét haar en baard, om de kwaadaardige Koningin der heksen uit te schakelen; een daad die hem tevens onsterfelijkheid opleverde en hem voor altijd scheidde van zijn geliefden. Vandaag de dag is Diesel, als enige overgebleven heksenjager, de laatste hoop van de mensheid als de Koningin herrijst uit de dood en van plan is om de Zwarte Dood op de wereld los te laten. Verstand op nul en genieten maar van over-de-top actie en spektakel in deze combinatie van Highlander en Hansel & Gretel: Witch Hunters.

Meer info? Klik hier.

Evenement

Bouwen maar

2000px-LEGO_logo.svgEen Walhalla voor LEGO-fans, dat is deze herfstvakantie de Jaarbeurs te Utrecht. Jong en oud kunnen daar nog t/m 27 oktober (letterlijk) onderdompelen in miljoenen kleurrijke steentjes en bouwen tot ze erbij neervallen tijdens de 15e editie van LEGO World, dat ook wel het grootste kinderevenement ter wereld wordt genoemd. Ruim 80.000 bezoekers worden er verwacht. Maak kennis met het nieuwste thema van LEGO, bezoek het LEGO-museum of doe mee aan bouwwedstrijden. Voor allerkleinsten is er een Duplo-wereld. Een aanrader voor het hele gezin! Koop vooral van tevoren online een kaartje, scheelt geld én wachttijd!

Meer info? Klik hier.

Smaakvolle inspiratie

Nadat alle LEGO-blokjes zijn opgeveegd kan de Jaarbeurs zich gereed maken voor het volgende evenement, namelijk de Tasty. Dit tweedaagse (vr)eetfestijn zal het komende weekend plaats vinden, op 31 oktober en 1 november om precies te zijn. Koken, lekker eten en drinken zullen centraal staan en hobbykoks, foodies en/of wijnliefhebbers kunnen hier smaakvolle inspiratie opdoen. Proeven, demonstraties bijwonen of zelf aan de slag; het kan allemaal op de Tasty!

Meer info? Klik hier.

Tentoonstelling

Swinging Sixties

In de hedendaagse mode, muziek, design en opvoeding -om maar een paar zaken te noemen- zijn nog altijd sporen te zien van de omvangrijke veranderingen die in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn ingezet. Het was een belangrijk en bruisend tijdperk waarin de globalisering zoals wij die kennen voor het eerst vorm kreeg. The Sixties – A Worldwide Happening, een tentoonstelling in het Amsterdamse Tropenmuseum die sinds vorige week te zien is, zoomt in op deze wereldwijde veranderingen. Bezoekers kunnen nog t/m 13 maart ervaren hoe de maatschappij waarin wij leven nog steeds voortbouwt op de iconen van toen.

Meer info? Klik hier.

Van harte!

Onlangs geopend in Museum Boerhaave in Leiden: Einstein & Friends, een expositie waarmee de 100ste verjaardag van de Algemene Relativiteitstheorie wordt gevierd, oftewel de revolutionaire kijk van Albert Einstein (1879-1955) op ruimte en tijd. Door de nadruk te leggen op de warme vriendschappen en diepgravende discussies tussen Einstein en zijn Nederlandse collega’s wordt het toch redelijk complexe onderwerp op een toegankelijke manier onder de aandacht gebracht. Bijzondere voorwerpen zullen te zien zijn, waaronder de vulpen waarmee de natuurkundige met het weerbarstige haar de Algemene Relativiteitstheorie hoogstpersoonlijk schreef. Nog t/m 3 januari.

Meer info? Klik hier.

Festival

Er was eens…

b55b94fb-9fdf-4169-8b76-8fd41ff5ec17Nog een tip voor mensen met (jonge) kinderen die op zoek zijn naar een leuk uitje tijdens deze herfstvakantie: vandaag opent in Arnhem het Sprookjesfestival. Na een feestelijke ceremonie o.l.v. prinses Arnerijntje zullen negen dagen lang, t/m zondag 1 november, uit alle hoeken en gaten van de stad sprookjesfiguren tevoorschijn komen om het festival te vieren. Terwijl de feeën en heksen de straten bevolken zal er van alles te beleven zijn; denk aan film- en theatervoorstellingen, workshops, voorleessessies en muzikaal vertier. Check de site voor het volledige programma.

Meer info? Klik hier.

Beurs

Op zaterdag naar de kerk

In de gerestaureerde Stevenskerk te Nijmegen zal op 31 oktober, dus aanstaande zaterdag, voor de zevende keer de Lifestylebeurs worden gehouden; een beurs op een bijzondere plek en met een net zo bijzondere sfeer, als we de organisatoren mogen geloven. Gepassioneerde ondernemers, verdeeld over 45 stands, presenteren ook dit jaar weer het beste dat ze te bieden hebben op het gebied van o.a. sieraden, meubilair, brillen, wellness, beauty en verzorging. Ook is er veel aandacht voor biologische en verantwoorde producten, die uiteraard geproefd kunnen worden.

Meer info? Klik hier.

Muziek

De Napolitaan uit de Jordaan

Carel Verbrugge, beter bekend onder zijn artiestennaam Willy Alberti, zong als kind al veel; o.a. samen met zijn neef Jantje van Musscher, die later als Johnny Jordaan roem zou vergaren. Richtte Willy Alberti (1926-1985) zich aanvankelijk voornamelijk op Italiaanse liedjes, later zong hij ook in het Nederlands. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw beleefde de Tenore Napoletane zijn gloriedagen, met hits als Marina, Come prima en Een reisje langs de Rijn (samen met dochter Willeke). Een liefhebber? Goed nieuws; Universal heeft nu een unieke verzamelbox uitgebracht met het complete oeuvre van Alberti, met de toepasselijke titel Mijn leven is een lied. Ruim 500 liedjes, waaronder 200 die nooit eerder op cd zijn verschenen plus 25 liedjes uit de privécollectie van de familie Alberti, zijn te vinden op de boxset die uit 24 cd’s bestaat. Dat wordt dus genieten, want man, wat kon die vent zingen… Zo worden ze niet meer gemaakt.

Aanschaffen? Ik zou zeggen, ga naar uw platenzaak, maar mocht die niet (meer) in de buurt zijn, klik dan hier om de box online te bestellen.