Theater

Laat u verleiden

Afgelopen seizoen de theaterhit De Verleiders gemist? Dan krijgt u nu een herkansing, want de spraakmakende productie komt tijdelijk terug en zal van 5 t/m 23 juli exclusief in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam te zien zijn. De Verleiders: door de bank (serieus) genomen is een samensmelting van fictie en werkelijkheid; een gitzwarte komedie waarin de wereld van ons geld -en met name het beheer ervan- centraal staat. Zet u schrap voor een achtbaan aan informatie, sketches en monologen, uitgevoerd door een geweldige cast die bestaat uit o.a. Pierre Bokma, Victor Löw en Leopold Witte. Regie is van Aat Ceelen, die tevens op de planken te zien zal zijn: vanaf 15 juli neemt hij de rol van Pierre Bokma over. Dat u het vast weet.

Meer info? Klik hier.

Muzikale catastrofe

Het tragische liefdesverhaal van de Trojaanse held Aeneas en de Carthaagse koningin Dido inspireerde al vele kunstenaars (zoals componist Henry Purcell, die de opera Dido & Aeneas creëerde), maar anno 2016 is er dan Carthago – de musical! Ja, u leest het goed. Van 29 juni t/m 10 juli vormt het Buytenpark Openluchttheater in Zoetermeer het decor voor de nieuwe muziektheatervoorstelling van Storytellers die ‘een weergaloos spektakel’ moet gaan worden over de opkomst en ondergang van de beroemde stad uit de Oudheid die uiteindelijk het onderspit zou delven tegen de Romeinen en letterlijk met de grond gelijk gemaakt zou worden. Centraal in de voorstelling staat de romance tussen Dido en Aeneas. Géén idee hoe dit uit gaat pakken, maar op een warme zomeravond -en met een wijntje erbij- zal dit misschien best vermakelijk zijn. En ach, als je over een schip dat met man en muis vergaat een musical kan maken (Titanic!), waarom dan niet over een stad die wordt uitgemoord.

Meer info? Klik hier.

Film

E.T. is terug

0aliensEen andere strijd van haast mythische proporties wordt uitgevochten in de blockbuster Independence Day: Resurgence. Inderdaad, de opvolger van de kaskraker Independence Day uit 1996. Regisseur Roland Emmerich was nog niet klaar met de aliens en laat ze twintig jaar later terugkeren, maar natuurlijk heeft de mensheid in de tussentijd ook niet bepaald stil gezeten; door gebruik te maken van de buitenaardse technologie hebben de verschillende naties op aarde samengewerkt aan een verdedigingsprogramma dat onze planeet moet beschermen tegen de ongewenste bezoekers uit het heelal. Of dat gaat lukken (duh, wat denkt u zelf?) kunnen we sinds deze week in de bioscoop gaan bekijken. De meningen over ID 2 zijn verdeeld, maar wie zin heeft in een heerlijk bombastisch popcornspektakel dat zichzelf niet ál te serieus neemt, die zal zich uitstekend vermaken.

Meer info? Klik hier.

Grumpy old man

En man som heter Ove, oftewel Een man die Ove heet, is een Zweedse arthouse-film die het midden houdt tussen een komedie en een tragedie; een tragikomedie dus. We maken kennis met de immer chagrijnige Ove (Rolf Lassgard) die de schrik van de buurt is; dat hij niet alleen anderen maar ook zichzelf ongelukkig maakt, blijkt wel uit het feit dat hij aan de lopende band zelfmoordpogingen onderneemt -die in dit soort films uiteraard allemaal mislukken. Langzaam maar zeker weet regisseur Hannes Holm begrip en zelfs sympathie voor Ove te kweken, die -met dank aan zijn buren die hem maar niet met rust willen laten- steeds beter in zijn vel komt te zitten.

Meer info? Klik hier.

Evenement

Klassiekerfeest

Een catwalk voor de automobiel; dat is het tweejaarlijkse Concours d’Elegance, dat volgende week op 1, 2 en 3 juli plaats zal vinden bij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Liefhebbers kunnen dan onder meer genieten van ruim 60 klassiekers uit binnen- en buitenland en de nieuwste modellen van diverse autofabrikanten. Niet zo’n fan van oldtimers -of auto’s in het algemeen? Ook dan is dit evenement de moeite waard, want op de zgn. Royal Fair presenteren zo’n 40 standhouders mode, sieraden, antiek en kunst. Klinkt een beetje als een zoethoudertje voor de vrouwen terwijl de mannen zich verlekkeren aan dure en exclusieve wagens, maar ik geef toe; slim bedacht. Tip: een bezoekje aan Paleis Het Loo behoort natuurlijk óók tot de mogelijkheden.

Meer info? Klik hier.

Festival

Afscheid van Janine

0kamermuziekIn 2017 neemt celliste Harriet Krijgh het stokje over, maar dit jaar is violiste Janine Jansen nog de artistiek leider van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, dat van 29 juni t/m 3 juli plaats zal vinden. Tijdens dit vijfdaagse festival klinkt in de Domstad op de meest verrassende locaties de mooiste kamermuziek, die zowel verstokte liefhebbers als nieuwsgierige nieuwkomers zal bekoren. Janine heeft -naast oude bekenden- ook wat nieuwe vrienden uitgenodigd om te komen musiceren; op het programma staan optredens van o.a. Ian Bostridge, Martin Fröst, Steven Isserlis, Lawrence Power, Maria Milstei, Animato Kwartet, Berlage Saxophone Quartet en Van Amsterdam Duo.

Meer info? Klik hier.

Musea & exposities

Overal beestjes

Al eeuwenlang moeten mens en dier het met elkaar zien te rooien -en al bijna net zolang is de mens gefascineerd door dieren in alle soorten en maten. Immers, wat zou YouTube zijn zonder kattenfilmpjes en Game of Thrones zonder draken? De tentoonstelling Mythische Dieren, nog t/m 2 oktober te zien in het Afrika Museum te Berg en Dal, richt zich op beesten die om de een of andere manier tot onze verbeelding spreken; dieren die ons bijvoorbeeld helpen, ontzag inboezemen of zelfs een beetje bang maken. Denk hierbij aan draken, griffioenen, spinnen en jakhalzen, maar ook aan heilige kattenmummies en Afrikaanse doodskisten in de vorm van enorme beesten. Een leuk uitje voor het hele gezin!

Meer info? Klik hier.

Holland en Japan in het Rijks

0adriaenSinds gisteren is in het hoofdstedelijke Rijksmuseum het eerste monografische overzicht ooit te bewonderen van Adriaen van de Velde (1636-1672), de jong gestorven landschapsschilder die ooit gold als een van de grootste kunstenaars van de Gouden Eeuw. We kunnen rustig stellen dat hij tegenwoordig een beetje in de vergetelheid is geraakt, maar daar komt nu hopelijk verandering in. Te zien zijn zestig schilderijen, voorstudies en tekeningen van Van de Velde, afkomstig uit zowel museale als particuliere collecties. Meester van het Hollandse landschap is te zien t/m 25 september. Ook leuk, als u er toch bent: de tentoonstelling Japan Modern. Collectie Elise Wessels, die 170 Japanse prenten toont uit de collectie Elise Wessels die de snelle modernisering in de eerste decennia van de twintigste eeuw laten zien. Naast deze prenten toont het Rijks ook kimono’s, lakwerk en affiches uit de collectie van het National Museum of Modern Art, Tokyo. Te zien t/m 11 september.

Meer info? Klik hier voor Van de Velde en hier voor Japan.