Theater

Gokverslaafd

Na Chovansjtsjina is Pique Dame van de componist Tsjaikovski de tweede Russische opera in het jubileumseizoen van De Nationale Opera, oftewel -voor een jaartje althans- het beste operagezelschap ter wereld. Dat u het even weet. Pique Dame (letterlijk vertaald: Schoppenvrouw, naar het gelijknamige verhaal van Aleksandr Poesjkin) is al sinds de première in 1890 een grote publieksfavoriet en vertelt het dramatische verhaal van Hermann, die denkt dat hij niet kan verliezen bij het kaarten maar uiteindelijk alles kwijtraakt -zelfs zijn leven. DNO komt van 9 juni t/m 3 juli met een nieuwe productie van de hand van regisseur Stefan Herheim en in de orkestbak vinden we het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. zijn voormalige chef-dirigent Mariss Jansons. NB: Pique Dame wordt opgevoerd in het kader van het Holland Festival, hét internationale festival voor theater, muziek, dans, opera, film en beeldende kunsten dat jaarlijks in juni in de hoofdstad wordt gehouden; check de site van het festival om te ontdekken wat er nog meer op het programma staat.

Meer info? Klik hier voor De Nationale Opera en hier voor het Holland Festival.

Verborgen dimensies

0Ostade‘Als je denkt dat je het snapt, heb je er niks van begrepen’. De scifi-roman Solaris (1961) van de Poolse schrijver Stanislav Lem werd door de regisseurs Andrej Tarkovski en Steven Soderbergh al eens verfilmd (door de eerste met meer succes dan de tweede, dat moet gezegd worden), maar nu is er de muzikale locatievoorstelling Project Solaris in de Stad, die van 8 t/m 11 juni exclusief in Ostade A’dam (in De Pijp) te zien zal zijn. Kunstenaars Hanneke de Jong & Jonas de Witte verkennen met hun beeldverhalen en video-installaties het grensgebied tussen beeldende kunst, film, muziek en performance. Met hun voorstelling Project Solaris waren ze eerder te zien op festivals in Nederland, Frankrijk en Italië, maar nu zijn ze terug met het unieke Project Solaris in de Stad, dat in samenwerking met Ostade A’dam werd geproduceerd. Het publiek wordt -aan de hand van een iPod met filmbeeld en audio- door hoofdpersonage Chris Kelvin meegenomen op een experimentele ontdekkingstocht en zal dimensies betreden die voor de zintuigen verborgen zijn; mogelijk één waarin verloren gegane geliefden nog springlevend zijn. Verwacht in elk geval een magisch schouwspel dat je doet twijfelen aan je waarnemingsvermogen en waarin niets is wat het lijkt. Ook leuk: na afloop kunnen de bezoekers in gesprek gaan met de makers!

Meer info? Klik hier.

Musea & exposities

Picasso in Alkmaar

In de zomer van 1905 verbleef de jonge Pablo Picasso enkele weken in Noord-Holland, op uitnodiging van de Nederlandse cabaretier, autocoureur én journalist Tom Schilperoort -een man die blijkbaar óók over de nodige (nogal uiteenlopende) talenten beschikte. Hoe het ook zij, deze korte vakantie in onze contreien is zeker van betekenis geweest voor de schilderscarrière van Pablo -of althans, zo wordt ons verteld door het Stedelijk Museum Alkmaar, dat van 7 juni t/m 28 augustus de werken laat zien die Picasso tijdens zijn verblijf in Nederland vervaardigde. Een unieke kans voor de kunstliefhebber, want niet eerder werden de beroemde schilderijen La belle Hollandaise (uit Australië) en Les trois Hollandaises (uit Parijs) herenigd.

Meer info? Klik hier.

Film

Geen spelletje

0warcraftDe fans hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk draait ie dan in de bios: de verfilming van de computergame World of Warcraft, simpelweg Warcraft genoemd. Oh ja, plus de toevoeging The Beginning, opdat duidelijk moge wezen dat de sequels niet lang op zich zullen laten wachten. Regisseur Duncan Jones, de zoon van David Bowie, is zelf ook een grote liefhebber van de game, wat al duidelijk blijkt uit het feit dat hij niet over één nacht ijs is gegaan om de wereld van Warcraft naar het witte doek te brengen; kosten noch moeite (noch tijd!) zijn gespaard om het fantasy-spektakel te realiseren. Het verhaal in een notendop: de Orcs ontvluchten hun stervende thuisplaneet om via een magisch portaal terecht te komen in de wereld van de mensen, die alle zeilen bij moeten zetten om deze horde indringers het hoofd te bieden. Hoewel de Orcs zeker niet als ééndimensionale slechteriken neer worden gezet, zoals bijvoorbeeld in Lord of the Rings het geval was, is het toch een beetje lastig om ‘aan hun kant’ te staan; immers, zij zijn de agressors die dood en verderf komen zaaien -de mensen verdedigen zich slechts. Warcraft is een boven verwachting goede film geworden, met -naast veel wapengekletter- ook de nodige aandacht voor karakterontwikkeling. Let vooral op Travis Fimmel als Anduin Lothar! Een aanrader voor de liefhebbers van het genre, ook als je de game nog nooit hebt gespeeld.

Meer info? Klik hier.

Ster in de dop

Van een heel ander kaliber is de kleine feelgood-film The Idol, waarin een sympathieke underdog de nodige obstakels voor zijn kiezen krijgt voordat hij aan het langste eind trekt. De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Aby-Assad zag wel brood in het verhaal van de Palestijnse jongen Mohammed Asaf die opgroeide in een vluchtelingenkamp in Gaza maar desondanks in 2013 de talentenshow Arab Idol wist te winnen. Het resultaat is een hartverwarmende film die het midden houdt tussen tragisch realisme en een hoopvol Hollywood-sprookje.

Meer info? Klik hier.

Festival

Was getekend

0stripdagen-haarlem-2016Stripdagen Haarlem (in de zin van die getekende figuurtjes, dus geen mensen die zich van kledingstukken ontdoen) is -behalve het grootste- nu ook het langste stripfestival van Noord-Europa. Het feestje, dat gisteren van start is gegaan, is namelijk uitgebreid van twee naar tien dagen, wat uiteraard de nodige verdieping en verbreding van het programma tot gevolg heeft. Op meer dan 30 locaties in de stad wordt tijdens het festival van alles georganiseerd, zoals beurzen, lezingen, workshops, tentoonstellingen, muziekoptredens en theater- en filmvoorstellingen. Nog t/m 12 juni weten stripliefhebbers dus waar ze moeten zijn.

Meer info? Klik hier.

Dat had je gedicht

Tenslotte nog een uitsmijter voor de mensen die van gedichten en poëzie houden; die kunnen van 7 t/m 11 juni hun hart ophalen tijdens het 47e Poetry International Festival Rotterdam, waar immer nieuwe dichters ontdekt worden en inspiratie wordt opgedaan. Na vele jaren een thuisbasis te hebben gehad in de Rotterdamse Schouwburg gaat het deze editie net even anders, want na de opening in de grote zaal verhuist het festival naar het sfeervolle R0 Theater. Ook hartstikke leuk natuurlijk. Daar, maar tevens in en om de bruisende Witte de Withstraat, vindt het publiek een verrassende en uitdagende line-up van dichters en kan men luisteren naar voordrachten, interviews en debatten bijwonen in het dagelijkse Poëziecafé + nog veel meer.

Meer info? Klik hier.