Evenement

Proef het Verleden

De Nationale Kastelen Stichting (NKS) heeft een leuk initiatief in het leven geroepen: de Dag van het Kasteel, die dit jaar gehouden wordt op maandag 16 mei. Inderdaad, dat is Tweede Pinksterdag, dus als u nog een uitje zoekt -al dan niet voor het hele gezin- dan is het misschien een idee om een bezoekje te brengen aan een kasteel, buitenplaats, paleis of andere riant optrekje bij u in de buurt; meer dan 100 zullen hun poorten en tuindeuren openen. De NKS wil met De Dag van het Kasteel graag laten zien dat het behoud van dit culturele erfgoed van belang is voor iedereen. Het thema van dit jaar is ‘Proef het Verleden’, dus de nadruk zal liggen op de culinaire cultuur van weleer; denk hierbij extra aandacht voor keukens, eetzalen en ijskelders, dat soort zaken.

Meer info? Klik hier.

Viva Italia

Over kastelen gesproken: van 20 t/m 22 mei zal in de parken en tuinen van Kasteel de Haar in Haarzuilens wederom het populaire Italië Evenement Smaak en Stijl 2016 plaatsvinden. Dat betekent dus drie dagen lang slenteren langs ruim 200 exposanten die het beste van Italië in de aanbieding hebben -denk hierbij aan wijnen, pasta’s, olijfolie en andere lekkernijen, maar ook aan bijvoorbeeld auto’s, sieraden, kunst en boeken. Ook zijn er tal van activiteiten, zoals workshops, proeverijen, demonstraties, kookwedstrijden, theatervoorstellingen & ander (muzikaal) vermaak.

Meer info? Klik hier.

Art Zaanstad

art-zaanstad-kunst-en-design-eventGeen zin in Italiaanse taferelen? Dan heb ik hier een alleraardigst alternatief, namelijk ARTzaanstad; een kunst & design evenement dat aanstaande vrijdag de deuren zal openen en waar men vervolgens drie dagen lang (dus van 20 t/m 22 mei) in de gelegenheid is om zowel kunst te kopen als te lenen. Op de eerste dag is het ook nog eens mogelijk om de kunstenaars te ontmoeten; toch leuk, als je een gezicht kunt plaatsen bij het aangeschafte kunstobject. ARTzaanstad biedt een podium aan meer dan 100 kunstenaars en ontwerpers, zowel gevestigde namen als mensen die net beginnen, dus hoe u beslist zelf hoe diep u in de beurs wilt tasten. En ach, eigenlijk is alleen de locatie al een bezoekje waard; deze vijfde editie van de kunstbeurs vindt -net zoals voorgaande jaren- plaats op het fraaie Hembrugterrein, een historische site vol industrieel erfgoed tussen Zaandam en Amsterdam.

Meer info? Klik hier.

Theater

Jodelen maar!

Ja, zet het maar in de agenda, want op 19, 20 en 21 mei gaat het weer gebeuren: dan zal het grote Frühjahrfest der Volksmusik weer in de Nederlandse theaters te zien zijn. In geselecteerde steden (te weten Almelo, Doetinchem en Roermond) zullen de allerbeste artiesten uit de Volksmusik- en Schlagerwereld acte de présence geven tijdens een avond waarbij de lederhosen en dirndl jurken weer uit de kast kunnen. Zeg maar een soort Oktoberfesten maar dan zonder het bier, want ik denk niet dat er in de theaterzalen alcohol wordt geserveerd. Dat wordt in de pauze dus zuipen in de lobby. Op het programma staan o.a. optredens van Marc Pircher, Die Wildecker Herzbuben en de Zillentaler Mander -wie kent ze niet. Voor de liefhebbers, zullen we maar zeggen.

Meer info? Klik hier.

Festival

Biertje?

Méér bier en minder gejodel, dat zal ongetwijfeld het geval zijn tijdens de Week van het Nederlandse Bier; deze vindt plaats van 19 t/m 29 mei en viert, net zoals ARTzaanstad, zijn lustrumeditie. Voor de vijfde keer alweer slaan de Hollandse bierbrouwers de handen ineen om het goudgele goedje te promoten en de biercultuur eens flink in het zonnetje te zetten. Zoals gebruikelijk trappen we af met het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag (19 t/m 21 mei) en wordt er afgesloten met de Nederlandse Brouwerijdagen op 28 en 29 mei. Daarnaast wordt er van alles georganiseerd, van masterclasses tot speciale bierwandelingen, dus wie wel van een biertje houdt zit goed deze maand.

Meer info? Klik hier.

Film

Mission Impossible

eye-in-the-skyVan regisseur Gavin Hood draait sinds deze week de actiethriller Eye in the Sky in de bioscoop. We volgen kolonel Katherine Powell (Helen Mirren) die de opdracht krijgt om een geheime drone-missie in Kenia te leiden die net even iets ander loopt dan verwacht… In plaats van het arresteren van terroristen komt het namelijk aan op het gewelddadig uitschakelen van deze dreiging, maar wat doe je als je daarbij onschuldige slachtoffers moet maken, zoals een meisje dat net op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats buiten speelt? Een film die niet alleen spannend is maar ook tot nadenken aanzet. En met de laatste rol van de begin dit jaar overleden acteur Alan Rickman!

Meer info? Klik hier.

‘t Is een bijzonder kind

De vader van de jonge Alton staat weer voor heel andere dilemma’s in de sciencefictionfilm Midnight Special van filmmaker Jeff Nichols, want hoewel hij zelf de mysterieuze gaven van zijn kind ook niet helemaal begrijpt, weet Roy (Michael Shannon) één ding zeker: niemand, of het nou de autoriteiten zijn of religieuze fanatiekelingen, zal Alton in handen krijgen om vervolgens misbruik te kunnen maken van het speciale jochie dat immer met een duikbril rondloopt om zijn ogen achter te verschuilen. Want: bij blootstelling aan licht komen er vreemde krachten vrij. Wat volgt is een massale klopjacht -van Texas tot Florida- op vader en zoon, die worden bijgestaan door ene Lucas (Joel Edgerton), waarbij zaken als liefde, vertrouwen en het lot uitgediept worden.

Meer info? Klik hier.

Show me the money

money-monster-movie-poster-5549Tenslotte kunnen we deze week niet om de nieuwe film heen van Jodie Foster, die alweer voor de vierde keer áchter de camera plaatsnam en grote sterren als Julia Roberts en George Clooney wist te strikken om mee toe doen in het drama Money Monster. Clooney geeft met verve gestalte aan Lee Gates, de zelfverzekerde tv-presentator/’financieel expert’ van de show Money Monster; een programma waarin mensen beleggingsadvies krijgen. Dat dat onzinnige advies soms iets te letterlijk -en met desastreuze gevolgen- wordt opgevolgd, blijkt wanneer een ontevreden kijker op een dag met een pistool en een bomgordel de studio binnenvalt tijdens een live-uitzending; deze Kyle (Jack O’Connell, die in 2013 zo’n indruk maakte in het gevangenisdrama Starred Up) is al zijn geld kwijtgeraakt en eist nu gerechtigheid. Aan de regisseuse van het programma Patty Fenn (Roberts) de taak om het hoofd koel te houden en e.e.a. in goede banen te leiden. Net als Eye in the Sky is Money Monster een spannende film die een actueel thema behandelt, al pakt Jodie Foster dat nét ietsjes minder subtiel aan dan Gavin Hood.

Meer info? Klik hier.