Theater

Broadway aan de Amstel

De met vier Tony Awards bekroonde Broadway-musical Pippin komt naar Nederland! Naar Amsterdam, om precies te zijn, alwaar deze zinderende show vol spectaculaire stunts en acrobatiek van 9 maart t/m 10 april te zien zal zijn in Koninklijk Theater Carré. Het is de eerste keer dat Pippin naar Europa komt, mét de originele Engelstalige cast, dus leuk dat ons land de primeur heeft. Het publiek is getuige van de existentiële zoektocht van de net afgestudeerde Pippin, die eigenlijk niet weet wat hij met zijn leven aan moet; terwijl hij van alles uitprobeert komt hij in aanraking met zowel de mooie als de duistere kanten van het leven. De voorstelling is een must voor liefhebbers van spetterende Broadway-musicals vol zang en dans, maar ook circusfans zullen aan hun trekken komen; Pippin, oorspronkelijk in 1972 op de planken gebracht door de legendarische film- en theaterregisseur Bob Fosse, is in Carré namelijk te zien in de nieuwe versie die Diane Paulus (van Cirque du Soleil) er in 2013 van maakte –en dat betekent dat de cast rijkelijk is voorzien van allerhande acrobaten die de musical voorzien van een hoog circusgehalte.

Meer info? Klik hier.

Turkse Riverdance

144425fire-of-anatoliaSinds 2001 maakt Fire of Anatolia, de beroemde danssensatie uit Turkije, de internationale theaters onveilig. Wereldwijd zijn al ruim 20 miljoen bezoekers komen kijken naar deze kleurrijke show, die ook wel het Turkse antwoord op Riverdance wordt genoemd –en dan weet u wel wat u zo’n beetje kunt verwachten. Vanaf vandaag zal het spektakel voor een beperkte tijd in ons land te zien zijn, dus wie zin heeft in een voorstelling met wervelende choreografieën waarin moderne en oosterse danselementen worden gecombineerd, uitgevoerd door topdansers in prachtige kostuums, die moet maar snel een kaartje bestellen. Fire of Anatolia doet t/m 20 maart verschillende theaters aan.

Meer info? Klik hier.

Bingewatchen in de schouwburg

Niet alleen populaire films krijgen een make-over voor het theater (zoals Intouchables, waar ik het vorige week nog over had) maar ook tv-series moeten er nu aan geloven: vanaf 8 maart komt het Noord Nederlands Toneel (NNT) met hun meest omvangrijke productie ooit, te weten de voorstelling Borgen. Inderdaad ja; de bekende Deense tv-serie, waarin premier Birgitte Nyborg haar mannetje staat in de politieke arena vol intriges en bedrog, verplaatst zich van de huiskamer naar de bühne. NNT maakt van dit meeslepende drama een 10 uur (!) durend theaterevenement, compleet met cliffhangers, terugblikken, live muziek en diner. Er zijn geen vaste zitplaatsen, in- en uitlopen kan en eten & drinken in de zaal is ook geen probleem. Het is natuurlijk even afwachten of deze nieuwe theatervorm, waarin men live series kan kijken in de schouwburg (Borgen komt met maar liefst 14 afleveringen!), aan gaat slaan, maar het is in elk geval een opmerkelijke en gedurfde formule. T/m 12 juni op verschillende locaties door het hele land te zien.

Meer info? Klik hier.

Film

It’s a small world

Het drama Room, de film van regisseur Lenny Abrahamson waarvoor hoofdrolspeelster Brie Larson een Oscar won voor Beste Actrice, draait vanaf deze week ook bij ons in de bioscoop. Eigenlijk is dit een typisch gevalletje van: ga er met zo weinig mogelijk voorkennis heen en laat je verrassen. Zelf zag ik Room een tijdje terug al en behalve het uitgangspunt (moeder en haar 5-jarige zoontje worden gevangen gehouden in een kleine ruimte door een man die ze Old Nick noemen) had ik geen flauw idee waar de film heen zou gaan. Ik ben bang dat u intussen al wat meer informatie heeft -wellicht heeft u de trailer voorbij zien komen- maar ik zal verder niks verklappen. Behalve dat het jonge acteurtje Jacob Tremblay ook wel een Oscar had mogen krijgen voor zijn rol van Jack, de jongen die geen andere wereld kent dan die van de kamer waarin hij en zijn moeder leven. Absolute aanrader!

Meer info? Klik hier.

Beurs

Ja ik wil!

Same-Sex-Marriage-Native-American-StyleTrouwlustigen opgelet: dit weekend vindt er weer een Love & Marriage Beurs plaats in de Jaarbeurs te Utrecht, dus dames (en heren) die nog op zoek zijn naar inspiratie voor de mooiste dag van hun leven kunnen zich weer uitleven op dit grootste trouwevenement van Nederland. Meer dan 120 specialisten helpen u graag op weg. Grote publiekstrekker en hoogtepunt van de beurs is natuurlijk de Nationale Wedding Show van ruim een uur, tijdens welke zo’n slordige 150 trouwjurken en pakken worden getoond. Kortom, een walhalla voor het toekomstige echtpaar.

Meer info? Klik hier.

Musea & exposities

Als je haar maar goed zit

Onlangs geopend in het Centraal Museum in Utrecht: Haar! Menselijk haar in mode en kunst, een tentoonstelling waarin -u raadt het al- menselijk haar een hoofdrol speelt. En dan met name de complexe relatie die wij mensen met ons haar hebben. Haar dat, heel verrassend, geweldig materiaal blijkt te zijn voor o.a. kleding, meubels en sierraden, zoals we op de expositie kunnen zien. Tevens is Haar! een ode aan de Nederlandse haarstylist Christiaan Houtenbos, de man die al 50 jaar het haar van de sterren knipt en eeuwige roem verwierf met de block head die hij Grace Jones gaf. In het museum is een selectie zien van bijzondere items uit zijn privé-archief, waaronder foto’s, krantenknipsels en videomateriaal. De harige tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 29 mei.

Meer info? Klik hier.

(G)een gewoon joods meisje

Ach Amy, wat was je vroeger toch een leuk, fris meisje –vóór de roem en media-aandacht die je fataal zouden worden. In het Joods Historisch Museum te Amsterdam krijgt het publiek nog t/m 4 september in de tentoonstelling Amy Winehouse: A Family Portrait een kijkje in het privéleven van de zangeres, maar dan met de nadruk op haar onbezorgde jeugd; we zien Amy als tiener en jonge vrouw die opgroeit in een typisch Londens joods milieu, ogenschijnlijk nog lichtjaren verwijderd van het tragische lot dat haar deel zou zijn. Ook wel eens fijn, deze benadering. Dankzij de aanwezigheid van veel van Amy’s persoonlijke bezittingen, ter beschikking gesteld door haar nabestaanden, is de expositie een heel intiem portret van de talentvolle zangeres geworden. En beseft de bezoeker des te meer hoe zonde het toch is dat ze niet mee onder ons is.

Meer info? Klik hier.

Bergense School

blaaderengwvbootjesaandeseineod50x65cmcorrGerrit Willem van Blaaderen (1873-1935) werd in zijn tijd beschouwd als één van de belangrijkste moderne kunstenaars van Nederland. Het Stedelijk Museum Alkmaar biedt met de tentoonstelling Modernist in Bergen een overzicht van het werk van deze kunstenaar, dat gedomineerd wordt door de vele landschappen, stillevens en reisimpressies die aan bod komen. Allemaal even superieur in kleur en compositie. Na heel wat afgereisd te hebben om inspiratie op te doen (o.a. naar Frankrijk en Italië) vestigde Van Blaaderen zich uiteindelijk in Bergen, waar hij onder de invloed kwam van de beeldtaal van de expressionistische kunstenaars van de Bergense School; deze kenmerkte zich door de hoekige krachtige vormen in verzadigde kleuren en met sterke contrasten geschilderd. Bijzonder op de tentoonstelling is het aantal schilderijen uit particuliere collecties; fraaie kunstwerken die nu tijdelijk -nog t/m 28 augustus!- voor het publiek te zien zijn. Grijp uw kans dus.

Meer info? Klik hier.