Musea & exposities

Mode van gisteren

Vanaf vandaag presenteert het Rijksmuseum te Amsterdam in de Philipsvleugel de tentoonstelling Catwalk, waarin het publiek een overzicht krijgt van de Nederlandse mode van 1625 tot 1960. (Gelukkig stoppen ze op tijd, zodat ons de wansmaak uit de seventies, eighties en nineties bespaard blijft…) Nog t/m 16 mei kunnen bezoekers zich vergapen aan de prachtigste kledingstukken; via de outfits van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, japonnen van kleurrijke Franse zijde en fluwelen mannenpakken uit de 18e eeuw, de klassieke Empirestijl (die na de Franse Revolutie helemaal hot was) en de queues uit het Fin de Siècle belanden ze uiteindelijk bij de 20e-eeuwse haute couture van Dior (met zijn New Look) en Yves Saint Laurent. Fotograaf Erwin Olaf tekende voor de vormgeving van de expositie, die zijn naam meer dan waarmaakt; modeliefhebbers kunnen daadwerkelijk plaatsnemen rondom een heuse catwalk terwijl de mooiste creaties voorbijkomen.

Meer info? Klik hier.

Oh Boeddha!

Boeddha gerechtigheid fiberclay grijsBoeddhabeelden, iedereen kent ze wel; of het nou van die imposante kolossale beeldhouwwerken zijn of van die geinige kleine dingen voor op de schoorsteenmantel. Maar waarom zijn de Boeddhabeelden uit verschillende landen zo verschillend van elkaar? En wie was die Boeddha nou eigenlijk precies? Wat is het dat mensen zo aanspreekt in het boeddhisme? Op al deze vragen krijgt u nog t/m 14 augustus een antwoord in de tentoonstelling De Boeddha – Van levensverhaal tot inspiratiebron, die sinds vorige week te zien in het Museum Volkenkunde in Leiden. Maak een reis langs belangrijke boeddhistische plaatsen in landen als India, China, Indonesië, Thailand, Japan, Tibet –en Nederland. Verder worden er documentaires vertoond en kan de bezoeker natuurlijk héél veel Boeddhabeelden bewonderen. Voor wie wel eens wat meer over deze religieuze stroming wil weten.

Meer info? Klik hier.

Verleidingskunstenaar

De kunstenaar Godefridus Schalcken (1643-1706) mag dan beschouwd worden als één van de belangrijkste Hollandse schilders uit de late 17e eeuw, erg groot is zijn roem vandaag de dag niet meer. Misschien dat de nieuwe tentoonstelling in het Dordrechts Museum, die morgen geopend wordt, daar verandering in kan brengen. In zijn eigen tijd genoot de beste man internationale roem, vooral met zijn verleidelijke, soms zelfs erotisch te noemen voorstellingen bij kaarslicht. Op een uiterst geraffineerde manier weet Schalcken de toeschouwer bij zijn werk te betrekken; niet alleen door het prikkelende onderwerp, vol nachtelijke spanning en verlangen, maar zeker ook met dank aan zijn verbluffende techniek. De expositie Schalcken – Kunstenaar van het verleiden toont meer dan 80 kunstwerken van de fijnschilder is t/m 26 juni te bezoeken.

Meer info? Klik hier.

Meesterwerk

Terug naar Amsterdam, waar vanaf vandaag in De Nieuwe Kerk (bij de Dam) het Meesterwerk 2016 te aanschouwen zal zijn. Na eerdere edities -waarin werk van Rembrandt, Andy Warhol, Francis Bacon en Bill Viola centraal stond- is dit jaar gekozen voor Calvary van Marc Chagall (1887-1985), de Franse kunstschilder van Joods-Russische afkomst. Chagall is één van de grote pioniers van de moderne kunst en zijn vroege kubistische werk Calvary (1912) laat een gekruisigde joodse Jezus zien, afgebeeld als onschuldig kind. Dit vijfde Meesterwerk is een bijzondere bruikleen van The Museum of Modern Art in New York en leent zich uitstekend voor deze serie, waarbij jaarlijks een opmerkelijk werk met een religieuze en/of spirituele lading wordt getoond. Te zien t/m 10 april.

Meer info? Klik hier.

Film

Ontvoerde filmster

hail-caesarAch ja, de jaren vijftig, het Gouden Tijdperk van Hollywood! Mooi was die tijd hè. Dat vonden de gebroeders Coen ook, getuige hun alweer zeventiende film Hail, Caesar! De productie, met een sterrencast die bestaat uit o.a. George Clooney, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Josh Brolin en Channing Tatum, is zowel een ode aan als een parodie op dat tijdperk. Het draait allemaal om de fixer Eddie Mannix (die echt bestaan heeft!) die ervoor moet zorgen dat in de filmstudio alles op rolletjes loopt –en dat de pers geen lucht krijgt van eventuele schandalen. Wanneer steracteur Baird Whitlock wordt gekidnapt moet Mannix zijn uiterste best doen om hem weer terug te krijgen. Het plot is wat aan de magere kant, maar Hail Caesar!, sinds deze week bij ons in de bioscoop, is een aardige satire op het Hollywood van de jaren vijftig en is vooral een aanrader voor liefhebbers van films uit die periode. En voor fans van de Coen Brothers natuurlijk.

Meer info? Klik hier.

Oorlogskiekjes

Ook deze week uitgekomen maar van een geheel andere orde is het fraaie drama Louder than Bombs (regie: Joachim Trier) waarin actrice Isabella Huppert in de huid kruipt van oorlogsfotografe Isabelle Reed. Drie jaar nadat ze is omgekomen bij een auto-ongeluk keert haar zoon Jonah (Jesse Eisenberg) terug naar het ouderlijk huis om samen met zijn vader (Gabriel Byrne) en jongere broer een retrospectief van haar werk voor te bereiden. Een mooie gelegenheid voor de mannen om de banden aan te halen, maar dan dreigt een verontrustend geheim boven te komen dat alle verhoudingen op scherp zet…

Meer info? Klik hier.

Beurs

Alle (huis)vrouwen verzamelen

In reclameland schieten superlatieven soms tekort om de Huishoudbeurs te omschrijven (denk aan ‘Het gezelligste dagje uit!’ of ‘Mijn vriendinnen en ik kijken hier het hele jaar naar uit!’) maar hoe je ook over dit festijn denkt, feit is dat zo ongeveer half vrouwelijk Nederland toch elk jaar weer een kijkje komt nemen in de Amsterdamse RAI. En dat al ruim 70 jaar lang. Dit jaar vindt de beurs plaats van 20 t/m 28 februari; bezoekers kunnen met hun kaartje ook terecht bij 5 grote side-events, te weten de Negenmaandenbeurs, het Azië Pasar Malam Festival, Liever thuis!, Best Friend Event en het Festival Fantastique. Dat wordt dus weer inslaan met korting bij zo’n 350 shops, hapjes en drankjes proeven, optredens bijwonen en de nieuwste trends bekijken op het gebied van fashion, beauty, wonen, vrije tijd, kokerellen en gezondheid.

Meer info? Klik hier.

Evenement

Leuk bedacht

Tenslotte nog een leuke tip voor mensen die nog geen plannen hebben voor zondag 27 februari en die wel eens willen weten waar toch al die bijnamen voor Rotterdamse gebouwen, kunstwerken, straten en bruggen vandaan komen. Tuurlijk, de Koopgoot en De Kuip kennen we allemaal, maar wie (buiten Rotterdam) heeft er ooit gehoord van De Gecrashte IJscocar of De Flipspuit? Ga mee met de Bijnamen Tramtour en aan boord van een historische vierasser uit de jaren 30 zal stadsgids en schrijver Herco Kruik u ruim 1,5 uur lang onderhouden met leuke anekdotes en verrassende wetenswaardigheden. Voor de tour van 11.00 zijn nog plaatsen beschikbaar. Verhinderd op 27 februari? Op 9 april vindt de laatste Bijnamen Tramtour van dit seizoen plaats.

Meer info? Klik hier.