Evenement

De lucht in
We gaan alweer de laatste week van 2015 in, beste Jalta-lezers, en ik wil u bij deze dan ook alvast een fijn uiteinde wensen; op naar een nieuw jaar vol cultureel plezier! En hoe 2016 beter te verwelkomen dan met een spectaculair vuurwerk? Dé plek om dit mee te maken is natuurlijk Rotterdam, waar alweer voor de negende keer op rij de meest indrukwekkende vuurwerkshow van Nederland te aanschouwen zal zijn –ik heb het dan natuurlijk over Het Nationale Vuurwerk, dat om precies 0.00 los zal barsten vanaf de Erasmusbrug. Om 22.30 beginnen de festiviteiten op de kade al, waar naar verwachting zo’n 40.000 mensen zich zullen verzamelen om het spektakel bij te wonen. Geen zin om daar tussen te gaan staan? Geen nood; RTL 4, 5, 7 & 8 zenden het vuurwerk live uit.
Meer info? Klik hier http://hetnationalevuurwerk.nl/.

Concert

Blazers & co
Op 1 januari weten liefhebbers van (klassieke) muziek wel hoe laat het is: tijd voor de onvermijdelijke maar o zo fijne nieuwjaarsconcerten. Die van het Nederlands Blazers Ensemble in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam zijn al jaren een begrip; bezoekers worden steevast getrakteerd op een verrassend muzikaal feestje, met internationale gasten en nieuw werk van jonge componisten. Het thema van dit jaar: IN G*DSNAAM! Een actueel onderwerp waarmee de aandacht weer even wordt gevestigd op alle mooie en gruwelijke zaken die godsdienst met zich mee brengt.
Meer info? Klik hier http://www.concertgebouw.nl/concerten/20160101-nbe-nieuwjaarsconcert/01-01-2016.

Weens feestje
wienerphilharmoniker2

Liever een wat meer traditioneel muzikaal begin van het nieuwe jaar? Daar weten ze in Wenen wel raad mee, waar Mariss Jansons (de voormalige chef-dirigent van Het Koninklijk Concertgebouworkest) op 1 januari aan het hoofd zal staan van de Wiener Philharmoniker tijdens het beroemdste nieuwjaarsconcert ter wereld. Dit concert, dat plaatsvindt in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein, wordt gedomineerd door muziek van Oostenrijkse componisten –zoals bijvoorbeeld (je kunt niet om ze heen) de familie Strauss. Het tikje oubollige maar heerlijke Weense feestje wordt in meer dan 70 landen uitgezonden; geschat wordt dat er elk jaar zo’n 50 miljoen mensen kijken. Wij kunnen terecht bij NPO 1 waar het nieuwjaarsconcert om 11.15 te zien zal zijn.

Meer info? Klik hier http://www.npo.nl/nos-nieuwjaarsconcert/01-01-2012/12act0101Nwjaarscon.

Festival

Uitgestorven acts
Naast het wat gebruikelijkere circusvermaak -waar ik het in deze rubriek de voorgaande weken al over heb gehad- is het nu de beurt aan artiesten die het allemaal net even anders aanpakken. We beginnen met Festival Carnivale Den Haag, dat van 27 t/m 30 december neer zal strijken in het Haagse Huijgenspark. Ontdek tijdens de donkere dagen tussen Kerstmis en Oud & Nieuw een magische wereld die bestaat uit duizenden lichtjes en zo goed als uitgestorven acts en attracties; denk aan de vuurvreter, waarzeggers, het vlooiencircus, de magiër, de Kop van Jut, de sterke man -en ga zo nog maar even door. Allemaal trekpleisters van weleer. De opzet van het festival is een beetje Parade-achtig; denk aan een terrein vol met tenten waar je naar binnen treedt om er vervolgens bizarre dingen mee te maken. Overdag ook leuk met de kinderen, maar ’s avonds worden de rauwe randjes van deze mystieke wereld zichtbaar…
Meer info? Klik hier http://www.carnivaledenhaag.nl/de-karavaan/.

Theater

A Bloody Night Out
Niet te porren voor ouderwets piste-entertainment maar voor wat gruwelijker circusplezier? Op naar de RAI in Amsterdam dan maar, waar de enige echte versie van The Circus of Horrors het hooggeëerd publiek tot zich roept. Tienduizenden Britten bezochten deze populaire voorstelling al en hij zal slecht twee dagen in ons land te zien zijn, te weten op 29 en 30 december. Deze sexy, gewaagde en creepy show (toegang vanaf 16 jaar!) laat de toeschouwers kennis maken met meer dan 20 enge Freaks, waaronder killer clowns, de Hairculian Diva (een vrouw die aan haar haren door het luchtruim zweeft) en een zwaardslikker –en dat alles onder de leiding van Dokter Haze, the ‘undead’ ringmaster. The Telegraph noemde deze show ‘Circus without a condom.’ Wie durft?
Meer info? Klik hier http://www.circusofhorrors.nl/.

Tentoonstelling

Schots impressionisme
henry-noon-18851The Glasgow Boys; het klinkt misschien als de naam van een gangsterbende, maar het gaat hier om een groep Britse kunstenaars, bestaande uit zo’n twintig zeer diverse schilders, die eind 19e eeuw bevriend met elkaar raakte. Ze noemden zichzelf ‘The Boys’ en samen trokken ze erop uit om in Schotland en Frankrijk te schilderijen. Ze lieten zich inspireren door het Franse impressionisme, Barbizon en de Haagse School, maar verwerkten die invloeden tot fris en vernieuwend werk. De tentoonstelling The Glasgow Boys – Schots impressionisme 1880-1900, nog t/m 7 februari te bezichtigen in het Drents Museum, richt zich op de bloeiperiode van de groep en laat aan de hand van meer dan 80 schilderijen en 40 werken op papier zien waar deze ‘Boys’ voor stonden.
Meer info? Klik hier http://www.drentsmuseum.nl/tentoonstellingen/tentoonstelling-uitgelicht/exhibition/the-glasgow-boys-schots-impressionisme-1880-1900-88.html.

Stijlvolle heren

Vorige week opende in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Benno Premsela – Max Heymans. Mannen met lef en stijl. Centraal staan het werk en leven van vormgever en interieurarchitect Benno Premsela (1920-1997) en couturier Max Heymans (1917-1997). Behalve hun sterfjaar hebben deze mannen gemeen dat ze beiden het boegbeeld waren van de na-oorlogse generatie kunstenaars die design en mode succesvol op de kaart zette. Bovendien waren zowel Premsela als Heymans homoseksueel –iets waar ze openlijk voor uitkwamen in een tijd waarin dat nog een groot maatschappelijk taboe was. De expositie biedt een overzicht van hun ontwerpen maar presenteert ook persoonlijke documenten. Nog te zien t/m 26 juni. Meer info? Klik hier http://www.jhm.nl/actueel/tentoonstellingen/benno-premsela-en-max-heymans-.

Televisie

De magie van musicals
Singing_3 (1)

Er valt momenteel genoeg te zien op de televisie, met alle (kerst)films en eindejaarsoverzichten, maar graag vestig ik de aandacht op de film/documentaire That’s Entertainment! (1974) die op 30 december om 14.50 uitgezonden zal worden op NPO 1. Een heerlijke compilatie waarin vele hoogtepunten uit de gloriedagen van de Amerikaanse filmmusicals voorbijkomen; denk hierbij aan sterren als Gene Kelly, Bing Crosby en Fred Astaire die schitteren in memorabele scènes uit de klassiekers in het genre, zoals Singin’ in the Rain en An American in Paris. Pure nostalgie dus voor de liefhebbers. Er bleek genoeg materiaal voorhanden om meerder delen te vullen, dus volgden er nóg twee That’s Entertainment!-films. Op 31 december, dus een dag later, zal deel twee te zien zijn; ook om 14.50 bij NPO 1. Meer info? Klik hier http://www.imdb.com/title/tt0072272/.