Film

May The Force be with you

Er is deze week geen ontkomen aan: er is een nieuwe Star Wars-film! En een verdomd goeie ook; regisseur J.J. Abrams, die al eerder dat andere ruimte-epos (Star Trek) nieuw leven inblies, slaagt er wonderwel in om met een onderhoudend avontuur op de proppen te komen dat zowel oude als nieuwe fans zal kunnen bekoren. Hij mixt bekende oudgedienden, zoals Han Solo, Chewbacca en Princess Leia, met jonge, frisse gezichten en voegt er vervolgens wat van die kenmerkende Star Wars-ingrediënten aan toe; denk aan een leuk robotje, duels met lichtsabels, monsterlijke wezens, luchtgevechten en een creepy slechterik. Star Wars: The Force Awakens is het zevende deel in de Star Wars Saga en speelt zich zo’n 30 jaar na de gebeurtenissen in Return of the Jedi (1983) af. Het eerste deel van de nieuwe (en laatste) trilogie smaakt naar meer, dus kom maar op met deel acht en negen!

Meer info? Klik hier.

Lesbische liefde

Wie geen zin heeft in al dat ruimte-geweld kan vanaf deze week in de bios zijn hart ophalen bij Carol, een prachtige drama van regisseur Todd Haynes dat zich afspeelt in het New York van de jaren 50. De immer geweldige Cate Blanchett geeft gestalte aan het titelpersonage, een vrouw die gevangen zit in een liefdeloos huwelijk; maar dan ontmoet ze Therese (Rooney Mara), een winkelbediende, en de vonk springt over tussen de beide dames. Dit tot groot ongenoegen van Harge (Kyle Chandler), de echtgenoot van Carol, die hun relatie niet accepteert –net zoals, in die tijd, zo’n beetje de rest van de Amerikaanse samenleving.

Meer info? Klik hier.

Paradijselijke klassieker

20551Hij is alweer 70 jaar oud, maar nog steeds het bekijken waard: de Franse film Les Enfants du Paradis uit 1945. Met recht een klassieker, dit kleurrijke (niet letterlijk!) en levendige portret van de Parijse theaterwereld rond 1830, die wordt bevolkt door acteurs, dieven, moordenaars en prostituees. Centraal staat de mooie courtisane Claire (gespeeld door Arletty, ook wel de ‘Franse Marlene Dietrich’ genoemd) die wordt aanbeden door maar liefst vier mannen. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan… Les Enfants du Paradis, het meesterwerk van Marcel Carné, is vanaf nu weer in de bios te zien.

Meer info? Klik hier.

Theater

Circus, circus en… nog meer circus!

Ik had het vorige week al even over het Wereldkerstcircus in Carré, mijn absolute favoriet als het om circus gaat, maar zo rond deze tijd van het jaar kunnen we steevast rekenen op nog véél meer pret in de piste. Wat dacht u van:

Het Kerstcircus Ahoy, dat dit jaar zijn 45-jarige jubileum viert? Dat wordt, naar eigen zeggen, gevierd met een extra spectaculair programma. Zin in bloedstollende motorstunts in een stalen bol, magische goochelacts van The Dream Team, optredens van paarden & pony’s, een adembenemende trapeze-act of muzikale clowns? Op naar Rotterdam dan maar! Te zien van 19 t/m 28 december.

Meer info? Klik hier.

Dan is er ook nog het Groot Kerstcircus Den Haag, dat van 19 december t/m 3 januari op het Malieveld te vinden is. Dit jaar kan het hooggeëerd publiek genieten van alweer de 17e editie. Met op het programma o.a. Robin Valencia, de enige vrouwelijke artiest die met een levensgroot kanon de lucht in wordt geschoten, de Duffy Brothers met hun Rad des Doods en vliegende slangenmeisjes.

Meer info? Klik hier.

In de hoofdstad kan men zelfs kiezen; naast het Wereldkerstcircus is daar ook het Wintercircus Amsterdam, dat wederom in de RAI te zien zal zijn. Tikje minder sfeervol dan Carré, maar zeker de moeite waard. Van 19 december t/m 3 januari zullen onder meer de beroemde Italiaanse clown Fumagalli, de acrobatische Wolf Brothers en een vrolijke poezenrevue hun opwachting zullen maken.

Meer info? Klik hier.

Tenslotte noem ik nog even het Wintercircus Utrecht, van 19 december t/m 3 januari te bezoeken in de Jaarbeurs aldaar. Tijdens deze 7e editie ziet u o.a. de sterkste man ter wereld een kanonskogel vangen, de Franse circusprinses Celine Moreno met haar act aan het horizontale koord, een spectaculaire basketbalshow van de Dunkling Devils en een dressuur-act met, jawel, zes koeien!

Meer info? Klik hier.

Niet voor de poes

SetRatioSize500500-poes-vierkantMorgen gaat in de Rotterdamse Schouwburg de familievoorstelling De Gelaarsde Poes in première, die nog t/m 28 maart door het land zal reizen. Deze voorstelling van het Ro Theater, bekend van producties die al meerdere malen in de prijzen zijn gevallen -zoals Lang en Gelukkig en Woef Side Story– is een bewerking van het klassieke sprookje. We volgen de molenaarszoon Jaap en zijn gewiekste maatje de gelaarsde Poes, die tijdens hun tocht door het dwergstaatje Biechtenstein allerlei avonturen beleven.

Meer info? Klik hier.

Een witte kerst

Sporen in de sneeuw is ook zo’n voorstelling waar het hele gezin zich prima bij zal vermaken. Het is alweer de 30e kerstvoorstelling in het Hofpleintheater te Rotterdam. Het stuk, gebaseerd op de film Moonrise Kingdom (2012) van Wes Anderson, vertelt het tragikomische verhaal over twee buitenbeentjes, Suus en Sam, die op kerstavond besluiten om weg te lopen. Het hele dorp rukt uit om de kinderen te zoeken, niet op de hoogte van het feit dat er een sneeuwstorm in aantocht is… Sporen in de sneeuw is van 18 december t/m 3 januari te zien.

Meer info? Klik hier.

Notenkraker met poppen

Het kan niet op. Na een balletvoorstelling en een schaatsshow is er deze maand nóg een Notenkraker te zien in het theater, namelijk eentje met acteurs en poppen. Het gaat om een unieke samenwerking tussen het Rotterdams Philharmonisch Orkest, o.l.v. dirigent Lorenzo Viotti, en Theater Terra; deze voorstelling, die de geliefde muziek van Tsjaikovski combineert met betoverend poppentheater, zal uitsluitend op 23 en 27 december in de Doelen in Rotterdam te zien zijn.

Meer info? Klik hier.

Tentoonstelling

Vincent in Amsterdam

Van_Gogh_Self-Portrait_with_Grey_Felt_Hat_1886-87_RijksmuseumVoordat Vincent van Gogh (1853-1890) de kunstenaar werd die we nu allemaal kennen, verbleef hij ruim een jaar in Amsterdam om zich te wijden aan zijn studie theologie. (Voor degenen die het nog niet wisten; Vincent wilde aanvankelijk graag predikant worden) Hij schreef tijdens zijn verblijf in Mokum openhartige brieven aan zijn broer Theo –en het zijn deze epistels die centraal staan in de tentoonstelling Vincent van Gogh, 400 dagen in Amsterdam, die gisteren geopend is in het Stadsarchief Amsterdam. Nog t/m 17 april zijn bezoekers in de gelegenheid om onze hoofdstad door de ogen van de 24-jarige student te zien, die in zijn brieven zeer gedetailleerde beschrijvingen geeft van het Amsterdam in de tweede helft van de 19e eeuw. Veel kunstenaars en werken die hij met name noemt zijn op de expositie te zien; denk hierbij aan Rembrandt, Gustave Doré, Piet Mondriaan, Jozef Israëls, Bosboom en James Whistler. Ook twee olieverfschetsen van Vincent zelf zijn te zien.

Meer info? Klik hier.

Show

Muis op schaatsen

We eindigen met een nog een leuk uitje voor het hele gezin in de kerstvakantie, namelijk het schaatsspektakel Disney on Ice. Deze rondreizende internationale show doet elk jaar ons land aan en zal ook deze maand weer te zien zijn, te weten in Utrecht (van 23 t/m 26 december) en Amsterdam (28 t/m 30 december). Het thema dit jaar is Silver Anniversary Celebration en Disney-karakters uit de films The Lion King, Frozen, De Kleine Zeemeermin en Peter Pan zullen de schaatsen aantrekken en hun opwachting op het ijs maken. Uiteraard zijn Mickey en Minnie Mouse, Donald Duck, Katrien en Goofy ook weer van de partij. De voorstellingen (er zijn er meerdere per dag) zijn in het Nederlands.

Meer info? Klik hier.