Theater

Tale as old as time

Er zijn inmiddels aardig wat Disney-films verwerkt tot musicals; denk aan Tarzan, The Lion King, The Little Mermaid, Aladdin en Mary Poppins, maar deze zegetocht door de theaters begon ooit in 1994 met de productie Beauty and the Beast –een musicalversie van de gelijknamige animatieklassieker uit 1991. In 2005 konden we hier al genieten van een Nederlandse uitvoering van het liefdesverhaal, toen nog met Chantal Janzen, Stanley Burleson en Carlo Boszhard in de hoofdrollen, maar het beestachtige sprookje is terug; dit weekend gaat Beauty and the Beast officieel in première in het AFAS Circustheater te Den Haag. Rising star Anouk Maas kruipt in de huid van Belle en Edwin Jonker, die we nog kennen als gigolo uit de film De Ontsnapping, mag zich als het Beest uitdossen. Verder zien we o.a. Tony Neef en Freek Bartels in actie. Het belooft wederom een over-de-top spektakel voor het hele gezin te worden, met de nadruk op ‘over-de-top’; de subtiliteit van de oorspronkelijke film is op het toneel namelijk ver te zoeken, zoals wel vaker het geval is in (Disney)musicals. Daarnaast blijkt het toch ook niet altijd even eenvoudig te zijn om de wondere tekenfilmwereld vorm te geven op het toneel. Neem bijvoorbeeld het Beest; de mensen van de grime kunnen nog zo hun best doen, maar het resultaat vind ik toch altijd weer een tikje potsierlijk. Over het algemeen is Beauty and the Beast echter absoluut één van de betere Disney-musicals, alleen al vanwege de prachtige muziek van componist Alan Menken.

Meer info? Klik hier.

Notenkraker op schaatsen

Net zoals van films musicals kunnen worden gemaakt, zo vinden beroemde balletten hun weg naar de ijsbaan; na The Sleeping Beauty en Het Zwanenmeer, die al eerder een ijskoude make-over kregen, kunnen we van 15 t/m 27 december in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam genieten van een heuse Notenkraker on Ice. Oftewel, ik citeer: een magisch kerstballet op écht ijs. Daarmee zijn dus nu alle balletten van Tsjaikovsky op schaatsen uitgevoerd. Niet dat zo’n make-over altijd even geslaagd is, maar rond deze tijd van het jaar -een periode waarin De Notenkraker sowieso een geliefd uitje is- zullen ze ongetwijfeld volle zalen trekken met deze show. De kunstschaatskampioenen van de Imperial Ice Stars zullen in elk geval hun beste beentje voorzetten. Wie liever het échte ballet ziet; dat wordt deze maand opgevoerd door Het Nationale Ballet. Maar daarover morgen meer!

Meer info? Klik hier.

May all your days be circus days

WKC-Carré-David-Larible-Ftgr-Thomas-Bittera-persfoto-845x684Hoewel het over de gehele linie niet zo goed schijnt te gaan met het circus, getuige het recente faillissement van Circus Herman Renz, weet het publiek tijdens de feestmaand de weg naar de clowns en acrobaten toch feilloos te vinden; tenminste, die indruk geven de vele circussen die in december te bezoeken zijn. We trappen af met het beroemdste van allemaal: het Wereldkerstcircus in Koninklijk Theater Carré, dat vanaf aanstaande donderdag weer te zien zal zijn. Het is inmiddels alweer de 31e editie en deze wordt het ‘meest bekroonde Kerstcircus ooit’ genoemd, omdat zo’n beetje alle nummers wel één of andere prijs hebben gewonnen op de verschillende prestigieuze Circusfestivals in de wereld. Zorg dus dat u erbij bent! Nog t/m 3 januari te bezoeken.

Meer info? Klik hier.

Tentoonstelling

Bowie Walhalla

Gisteren is ie dan van start gegaan: David Bowie is, de langverwachte en veelbesproken tentoonstelling over één van de meest opmerkelijke artiesten van deze tijd. Deze reisde al de halve wereld over en is nu in ons land gearriveerd; in het Groninger Museum, om precies te zijn. Daar vindt u meer dan 300 originele objecten uit het David Bowie Archief, waaronder handgeschreven songteksten, kostuums, foto’s en ontwerpen voor albumcovers. De uitgebreide expositie, te zien t/m 13 maart, laat goed zien hoe Bowie is beïnvloed door en invloed heeft gehad op de verschillende stromingen in kunst, design, theater en hedendaagse cultuur. Een must voor de fans!

Meer info? Klik hier.

Evenement

Koninklijk versierd

Een bezoekje aan Paleis Het Loo in Apeldoorn is altijd leuk, maar nu helemaal: van 12 december t/m 3 januari is het royale optrekje namelijk omgedoopt tot ‘Winterpaleis Het Loo’. Dat betekent dat bezoekers worden blootgesteld aan een kerstsfeer met de (koninklijke) hoofdletter K. Denk aan traditioneel opgetuigde kerstbomen, prachtige gedekte tafels en handgemaakte versiering. Ook kan er op het Stallenpein geschaatst worden op een echte ijsbaan, waar op geselecteerde data muzikaal vertier aanwezig zal zijn. Kinderen mee? Voor hen zijn er speciale activiteiten.

Meer info? Klik hier.

Film

Kerstgriezel

naamloos (31)Ooit van Krampus gehoord? Deze demon, die al zijn opwachting maakte in menig horrorverhaal, is in de Alpenregio de (behoorlijk populaire) metgezel van Sinterklaas. En waar het met onze Pieten eigenlijk voornamelijk lachen is, daar zijn de Krampussen een stuk angstaanjagender als handlangers van de Sint die het voorzien hebben op stoute kinderen. (Ik zie opeens dé oplossing voor onze Zwarte Pietendiscussie!) Het monster, dat inmiddels ook onderdeel is geworden van de kersttraditie, is nu te zien in de bioscoop in zijn eigen film; Krampus, een horror-komedie waarin een ruziënde familie te maken krijgt met de kwade demon die iedereen straft die niet in Kerstmis gelooft. Oscars zal ie wel niet winnen, maar een aanrader voor wie wel zin heeft in een beetje griezelen tijdens de feestdagen.

Meer info? Klik hier.

Het verhaal achter Moby Dick

De walvis Moby Dick is een legendarisch schepsel van een geheel andere orde, maar voor de walvisvaarders misschien net zo’n schrikaanjagende demon als Krampus. In nieuwste Ron Howard-film In the Heart of the Sea, ook sinds deze week in de bios, volgen we de avonturen van de walvisvaarder Essex die in de winter van 1820 wordt aangevallen door een reusachtige walvis en schipbreuk lijdt. De overlevenden moeten niet alleen proberen om heelhuids thuis te komen, maar zien zich tevens genoodzaakt om de strijd aan te gaan met het wraakzuchtige beest. Het is deze waargebeurde maritieme ramp geweest die Herman Melville inspireerde tot het schrijven van zijn wereldberoemde boek Moby-Dick. Met o.a. Chris Hemsworth, Cillian Murphy en Ben Whishaw.

Meer info? Klik hier.

Een publieke zaak

Er is de laatste tijd veel aandacht geweest voor de Nederlandse film Publieke Werken en eindelijk kunnen we het resultaat dan gaan bekijken. De groots opgezette, degelijke verfilming van de gelijknamige historische roman van Thomas Rosenboom uit 1999 ging afgelopen donderdag draaien en vertelt het verhaal van de vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat) en zijn neef Anijs (Jacob Derwig) die aan het eind van de 19e eeuw een uiterst riskant plan beramen om uit de problemen te komen. We volgen de belevenissen van de heren in Amsterdam, alwaar Vedder een stevige onderhandelingspositie in handen heeft wanneer zijn huisje aan de Prins Hendrikkade moet wijken voor de aanleg voor het Victoria Hotel, en in Hoogeveen, waar de apotheker Anijs zich solidair verklaart met het lot van de arme turfstekers. Publieke Werken, van regisseur Joram Lürsen, is een sociaal drama dat gedragen wordt door de uitstekende acteerprestaties en natuurlijk de special effects die het Amsterdam van 1888 tot leven moeten brengen.

Meer info? Klik hier.