Via Dennis l ‘Ami wist ik dat De Correspondent deze week met een nieuwe schokkende onthulling over Thierry Baudet zou komen. Wat blijkt? De leider van het Forum voor Democratie is amicaal met Jean-Marie Le Pen, de voormalige voorman van het Front National en een notoire Holocaustontkenner. 

 

Dog-whistle

Voor dit fraaie stukje onderzoeksjournalistiek zou je bijna een abonnement nemen op De Correspondent. Het is echt smullen. Thierry Baudet had in 2009 en in 2012, samen met historicus Geerten Waling, een ontmoeting met Jean-Marie Le Pen. Het was, zo toont Martijn Kruk aan, geen onschuldige ontmoeting, maar Baudet heeft zich erg door het etnische nationalisme van Frans extreemrechts laten beïnvloeden. De FvD-leider gebruikte in navolging van Le Pen het nazi-begrip ‘boreaal’, wat slaat op de Hyperboreeërs, een mythisch Noords volk.

Het de zoveelste dog-whistle van Baudet, een codewoord waarmee hij eigenlijk aangeeft extreemrechts gedachtegoed aan te hangen. Ook zijn uitlatingen over ‘homeopathische verdunning’ en een ‘dominant blank’ Europa en zijn geflirt met Jared Taylor, Joost Niemöller en het Alt-Rechtse studiegenootschap Erkenbrand moeten in dit bruine licht worden gezien.

 

Dorian Gray

Wie Baudet nu nog verdedigt is blind. Of kwaadwillend. Thierry Baudet is gewoon extreemrechts. Laten we het Forum voor Democratie Action Hollandaise noemen. Thierry Baudet is net als de oprichter van de Action Française, Charles Maurras, de ultieme anti-intellectueel. Baudet komt er echter steeds mee weg, omdat hij twee gezichten heeft. Hij doet zich soms voor als de nette, charmante conservatieve intellectueel, die vanuit een oprecht idealisme de Nederlandse democratie wil hervormen. Een soort kruising tussen Edmund Burke en Hans van Mierlo zeg maar, een nieuwe Pim Fortuyn. De andere Baudet, de duistere Baudet, is een racistische complotdenker, die flirt met extremistische denkers en politici en niet streeft naar hervorming, maar naar een Machtergreifung, een Coup d’État du 18 Brumaire.

Kiza Magendane vertelde onlangs op Twitter dat hij met twee Leidse promovendi in gesprek was, die een Nederlands Kamerlid (Kiza wilde helaas niet zeggen welke, wat te prijzen is) analyseerden aan de hand van romanpersonages uit de vorige eeuw. Thierry Baudet lijkt natuurlijk op Dorian Gray, de hoofdpersoon uit The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde uit 1890. Dorian Gray is een bijzonder aantrekkelijke jongeman, die zich overgeeft aan vleselijke en allerlei andere lusten en alleen aan voorwaardelijke liefde doet, maar tegelijkertijd zijn eeuwige jeugd blijft behouden. Dat komt omdat er een portret van hem bestaat dat in plaats van hem veroudert. Toch beginnen steeds meer mensen te twijfelen aan Dorian Gray die steeds immoreler wordt, ook al blijft hij er zo onschuldig en charmant uitzien…

 

Afbeelding: Screenshot Youtube