De Maan-gate is as we speak aan de gang. De grap van de 538-DJ’s om een streaker de studio in te sturen terwijl zangeres Maan aan het optreden was is in het verkeerde keelgat geschoten van veel luisteraars. Is de heksenjacht naar de DJ’s is wel nodig? Wat schieten we ermee op?

 

Man in de ban

De nieuwe traditie van heksenjachten lijkt een nieuw fenomeen te zijn. Na elke (valse of onvalse) beschuldiging in de #metoo-discussie werd een nieuwe man in de ban gedaan. Dat betekent overigens niet dat het debat over seksueel misbruik geen nuttige discussie was. Verkrachters en mensen die seksueel misbruik maken van iemand moeten absoluut worden opgespoord en berecht.

De crux zat hem er echter in of de vermeende misbruikers wel daadwerkelijk schuldig waren. Nog geen één rechter had zich erover kunnen buigen, maar half Twitter had zijn oordeel al klaar liggen. Je zou maar valselijk beschuldigd worden en dan op de brandstapel belanden. Carrière kapot, publieke imago naar de maan. Dat moeten we niet willen.

 

Ongemakkelijk bloot

In de 538-kwestie waren de feiten echter een stuk duidelijker. De DJ’s dachten grappig te zijn en verrasten Maan met een streaker. Als je ook maar een beetje een gevoel voor humor hebt weet je dat ongemak grappig is. Hans Teeuwen is er de koning van en trekt te pas en te onpas publiek op zijn podium om vervolgens de ongelukkige in de meest oncomfortabele situaties te krijgen. Dat geeft vrijwel altijd een hilarisch effect. Vanuit dat oogpunt heb ik volledig begrip voor het idee van de diskjockeys.

Ongemak creëren is grappig. Je weet dat als je naar een cabaretshow gaat, er komische dingen gaan gebeuren. Dat weet je niet als je als artiest je muziek gaat laten horen op de nationale radio. Het getuigt van weinig respect voor de tijd en moeite die Maan in haar liedjes heeft gestoken. Haar optreden wordt verstoord zonder dat ze daarop voorbereid is. Als een streaker bij Teeuwen op het podium was geklommen, getuigde dat van even weinig respect. Het ongemak had bovendien op een andere manier gekund. Zonder bloot, bijvoorbeeld.

 

Heksenjacht

De presentatoren maakten excuses aan het adres van Maan. Dat is netjes en op zijn plaats. Maan accepteerde de verontschuldiging. Heel veel meer dan dat moeten we er ook niet van maken. Het was een flauwe grap, de jonge heren hebben hun lesje geleerd. Om ze te ontslaan of boycotten, zoals Tim Knol en Anne Ardon roeptoeteren, gaat veel te ver. Een grapje mag, ook al is ‘ie wat misplaatst. Het houdt de show fris en trekt de aandacht naar de zender. De manier waarop had echter vele malen beter gekund. Maak hier geen heksenjacht van, want dan wordt iedereen huiverig om ook maar één seksueel getint grapje te maken. Zo’n krampachtige situatie moeten we voorkomen.