Jan Verstraeten, Belgisch muzikant, kunstenaar en ‘veelzijdig ongeleid projectiel’ (volgens OOR-journalist Willem Jongeneelen) verraste het Nederlandse publiek met een subliem optreden. In de Koorzaal van het Concertgebouw in Amsterdam bracht hij samen met zijn band allerlei filmische indiepopliedjes, oftewel alternatieve songs. Zijn splinternieuwe EP Cheap Dreams werd eerder door het onafhankelijke kwaliteitslabel Unday Records uitgebracht, onder andere thuishaven van Flying Horseman, Het Zesde Metaal, Trixie Whitley, Intergalactic Lovers en tot voor kort Tamino.

De sierlijke kroonluchters dimden het licht. Een intieme sfeer. Op de tafeltjes stonden retro lampjes te pronken. De borrelnootjes en drankjes waren al door het concertgebouw klaargelegd. En dan, het optreden van Jan Verstraeten en de band vanaf de eerste rij. Vanaf de eerste seconde wisten de muzikanten de bezoekers in de zaal mee op reis te nemen.

“Beter dan zijn online videoclips.” “Uitstekend.” “Jee, wat waren ze goed.” “Die maskers bij dat nummer waren een knipoog naar de ku klux klan denk ik?” “Zag je die vintage cassetterecorder van dat bekende speelgoedmerk tijdens dat ene nummer?” Zomaar wat reacties van bezoekers uit de zaal. Maar wat alom bleef doorklinken, was dat het optreden veel te kort was geweest en dus veel te snel was overgegaan. Misschien is dat wel het grootste compliment voor een muzikant.

Tijd doden met schrijven en tekenen
De passie voor muziek en beeldende kunst was bij Jan Verstraeten al vroeg aanwezig. Verstraeten groeide op in een grijze achterwijk waar hij de tijd doodde met schrijven en tekenen. In zijn tienerjaren was Verstraeten actief in verschillende bands waar hij ook t-shirts, cassetten, platenhoezen en affiches voor ontwierp. Na zijn studies werkte Jan Verstraeten onder meerdere pseudoniemen, zoals Charlie Jones’ Big Band waar hij drie platen mee uitbracht. Tussendoor exposeerde hij zijn beeldend werk en schreef hij aan een theaterstuk.

Cheap Dreams
In 2017 ging Verstraeten onder zijn echte naam verder. Hij focuste zich uitsluitend op zijn eerste solo-EP: Cheap Dreams. De muziek ontstond door het idee om met een zelfgemaakt ‘motor-huis’ een road-movie te maken. Geïnspireerd op landschappen uit oude western films schreef Jan Verstraeten de muziek als soundtrack voor een eigen denkbeeldige speelfilm.

Cheap Dreams staat voor het contrast tussen idyllische scenes in het hoofd van Verstraeten en de eigenlijke rauwe stad waarin hij woonde. Dat contrast is ook terug te vinden in het artwork en de video-clips die hij zelf maakte.

Line-up tijdens dit concert:

Jan Verstraeten, zang, gitaar en toetsen

Koen de Gendt, contrabas en zang

Joris de Bock, drums en zang

Joël Vranken, kofferharmonium, toetsen en zang

Stefaan de Rycke, viool

Griet Wiame, viool

Esther Coorevits, altviool

Vincent Werbrouck, cell0