Series kijken en streamen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Eindelijk kunnen we het zonder illegaal downloaden stellen. Betalen gaat gemakkelijk met Ideal (behalve Amazon Prime) en de keuze is reuze, zij het minder actueel dan in de VS en Canada. Toch zijn er wel een paar pareltjes te zien via de streaming sites. Pareltjes die ik in de afgelopen weken waarin ik noodgedwongen rust moest houden heb ik bekeken.
Zo is daar de serie “Designated Survivor” (ABC/Netflix) waarin een onbeduidende minister van de een op de andere dag de president van Amerika wordt, omdat tijdens de “State of the Union” het hele Amerikaanse Congres en de (bijna) voltallige regering door terroristen wordt opgeblazen. De serie lijkt zich vooral bezig te houden met de jacht op de terroristen, maar er wordt ook ingegaan op onderwerpen zoals burgerrechten en racisme. Zonder trouwens ook maar ergens belerend te worden. De vele wendingen in het verhaal zorgen er voor dat de kijker zich geen moment hoeft te vervelen. Kiefer Sutherland speelt een overtuigende president Kirkman en persoonlijk verheug ik mij al op een tweede seizoen van deze serie.

Ook op Netflix is de serie “The Crown” te zien waarin het leven wordt gevolgd van de jonge koningin Elizabeth II. Het verhaal begint in 1947 als Elizabeth trouwt met Philip. Echter Churchill valt op door de vierde wand te doorbreken door zijn commentaar op Philip niet onder stoelen of banken te steken. In “The Crown” krijgen we een beeld van het leven van de jonge Elizabeth en Philip te zien. We zien hoe een piepjonge prins Charles niet aan de verwachtingen van zijn vader voldoet en we krijgen een inkijkje in het privéleven van de oudere Winston Churchill. De kijker wordt verder ook een blik op de schandalige levenswandel van prinses Margareth getoond en de afgang van Edward VIII. Ook van “The Crown” komt er een tweede seizoen. Waarschijnlijk in november. Het is niet iedereens “cup of tea”, maar het is zeker een goede historische serie met veel oog voor detail.

Iets geheel anders en zeker niet ieders smaak zijn Clarkson, Hammond and May die op Amazon Prime de wegen en de wereld onveilig maken in “The Grand Tour”. Voor mensen die gauw op de teentjes getrapt zijn waren de grappen van Jeremy Clarkson niet geschikt en dat is juist de kracht van “The Grand Tour”. Drie volwassen mannen die maar niet volwassen willen worden en met auto’s en machines spelen. Hoewel “The Grand Tour” achter een paywall zit trekt het veel volk. Uiteraard eisen SJW’ers weer dat Clarkson ontslagen moet worden, want hij was weer bot en “racistisch” als vanouds. Zijn fans vinden dat dus niet en verheugen zich, net als ik, op seizoen 2.

Waar ik nog niet warm voor kon lopen is de serie “Salvation” (CBS/Amazon) De premisse van deze serie is dat de Aarde weer eens bedreigd wordt door een naderende asteroïde. Armageddon of Deep Impact anyone? Maar dit keer geen Bruce Willis die de asteroïde in kleine stukjes schiet. De hoofdpersoon is een jonge student van het M.I.T die de strijd aangaat met de regering om een inslag van de asteroïde Samson te voorkomen. Ik geef het nog een kans, want aflevering 1 is net geweest.

Ten slotte, voor iedereen die houdt van Scandinavische series, is er op Netflix “Sorjonen” (Border Town) waarin een politierechercheur verhuist naar een dorpje aan de Russische grens om daar zijn rust te vinden. Helaas voor hem is juist daar gruwelijke criminaliteit een groot probleem. Deze serie is in het Fins en erg donker, dus het is voor de liefhebbers.

Valt er op de echte TV niets meer te beleven? Ja hoor. Vandaag om 20:35 op de Vlaamse zender één schittert de Franse komiek Louis de Funés samen met Bourvil in “La grande vaudrouille”. Dit is zijn eerste komische oorlogsfilm, waarin twee Britse vliegeniers boven Parijs worden neergeschoten en door toeval bij de (mogelijk pro-Duitse) dirigent Stanislas Lefort en de naïeve schilder Auguste terecht komen. Samen moeten ze proberen zichzelf en de vliegeniers uit de handen van de Duitsers te houden. Een klassieker van Funés die men in Nederland niet meer wil uitzenden. Erg jammer.