Der Adema over Game of Thrones, episode 1, seizoen 7. En andere series die het bekijken waard. 

 

 

Shall we begin

Maiwand de polderjihadist heeft toch maar niet naar de nieuwste aflevering van Game of Thrones (HBO/Ziggo) gekeken. Dat zou hem niet gebaat hebben, want hij heeft de eerste zes seizoenen OOK niet gezien. En ja, de boeken zijn beter, maar wie zich met het jihadisme inlaat heeft paradoxaal genoeg geen tijd voor fantasy. Normale ruimdenkende mensen nemen er wel de tijd en moeite voor, want om Game of Thrones te kijken moet je Ziggo hebben of een buitenlandse TV-aanbieder. Legaal kijken is best moeilijk. Downloaden of streamen is dan de enige keus die je hebt. Voor een TV-serie van TV-aanbieder switchen is gewoon raar.

Maar de start van seizoen 7 belooft meteen veel “goeds”: een vergiftiging waar Lucia Borgia nog jaloers op zou zijn, kondigt de komst van de winter aan. In King’s Landing wordt er ondertussen een oorlog voorbereid. Zoals Leon Korteweg terecht opmerkte regeren de koningen en koninginnen als absolute vorsten en hebben ze het leven en de dood van hun onderdanen in hun hand. Intriges zijn aan de orde van de dag. Zie het als een spelletje Crusader Kings, alleen met fictieve landen. Terug naar de aflevering. Het is meer een inleiding met veel dialoog en weinig echt verhaal en dat kan het geduld van de kijker op de proef stellen. Het “Shall we begin” van Daenerys Targaryen belooft echter goeds voor de volgende aflevering. Uitzitten dus en goed opletten….

 

Wat als Hitler de oorlog had gewonnen?

Wie van de fictieve geschiedenis geen genoeg kan krijgen kan op Amazon Prime naar “The Man in the High Castle” kijken. Deze serie gebaseerd op het boek van Philip K. Dick geeft een gruwelijk beeld van wat er gebeurd zou zijn als Adolf Hitler de oorlog gewonnen zou hebben. De VS is in deze serie verdeeld in drie zones. Een Duitse zone, een Japanse zone en een “vrije zone” waar wetteloosheid heerst.

Deze serie is gemaakt voor Amazon, maar qua detail en budget had het een Hollywoodstudio of een VS network niet misstaan. De serie draait om Juliane Crane die nadat haar zus Trudy vermoord is door de Japanners het verzet in gaat maar Juliane is niet de klassieke heldin van de serie. Ze twijfelt en infiltreert en wordt zelfs van spionage verdacht. Joe Blake is ook niet de klassieke held van het verhaal, want hij is een dubbelspion. De smaakmakers zijn de slechteriken. De meest bruine is John Smith, een ex-militair is overgelopen naar de SS en daar carrière heeft gemaakt. Hij is de nazi waar je spontaan een hekel aan krijgt. Zelfs als zijn slachtoffers allang dood zijn gaat de marteling bij Smith door. De rode draad van het verhaal is de dreiging van een kernoorlog tussen Duitsland en Japan en een alternatieve geschiedenis waarin de VS de oorlog won. Wie de serie wil begrijpen moet goed opletten. Want “instant gratification” zit er bij deze serie niet echt in.

 

Last man standing

Een serie die ik zeer waardeer en helaas niet verlengd wordt is “Last man standing” (ABC/RTL7/Comedy Central) waarin Tim Allen Mike Baxter speelt een zelfmade man die mede-eigenaar van Outdoor Man is. Hij heeft naast zijn vrouw drie dochters, waarbij de jongste dezelfde conservatieve ideeën als haar vader heeft. Met zijn linkse schoonzoon (All in the Family, anyone?) heeft hij constant ruzie over de opvoeding van zijn kleinzoon Boyd.

Geloof, familiewaarden, zelfredzaamheid en eens geen dubbelzinnigheden maakten deze serie misschien braaf maar er werden eens waarden uitgedragen die ook in Nederland ook soms onderbelicht raakten. Zonder trouwens dat de serie echt moraliserend of prekerig wordt. Voor de fans van “Home Improvement” er zitten in de serie veel verwijzingen naar deze serie die in de jaren’90 ook op ABC werd uitgezonden.

 

Wil je trouwens zien hoe een Tourploeg zich voorbereidt? Je kunt het nu op één zien in “Alles voor de Koers”.

 

 

Je ergeren aan Andries Knevel? Ook dat kan bij Jinek, nu om 22:30 op NPO1….