Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat de eerste aflevering van de tekenfilmserie South Park werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Inmiddels zijn we vele seizoenen verder en is de serie nog altijd onverminderd populair. 

South Park is een op het oog ietwat kinderachtige serie. De hoofdpersonen zijn kinderen en de grappen vaak absurdistisch. Maar de serie is al sinds het begin van de uitzendingen vaak taboedoorbrekend en ophefmakend geweest. Geen enkel politiek thema wordt geschuwd, en iedereen kan worden aangepakt. Van Donald Trump tot Hillary Clinton en van Michael Jackson tot Bono van U2. Vele beroemdheden zijn dan ook al gepersifleerd in het programma.

En dat is dan ook de grootste kracht van het programma: maatschappelijke thema’s worden op een komische wijze bespreekbaar gemaakt. Niet iedereen zal de stijl en de humor kunnen waarderen, maar als dat zo was geweest had het deze kracht nooit kunnen hebben. Een serie met alleen maar brave en gezapige humor had het nooit twintig jaar uit kunnen houden.

Doordat de serie ook thema’s als de islam en terrorisme behandelt, wordt het door veel mensen ook beschouwd als een baken van het vrije woord. Dat is dan wellicht weer iets teveel eer, maar het is onmiskenbaar waar dat de makers van South Park in tegenstelling tot onnoemelijk veel andere komische shows daadwerkelijk iedereen durven aan te pakken. Ook wanneer dat tot woedende reacties leidt. Daarnaast komt de serie ook weleens negatief in het middelpunt van de belangstelling te staan door het grove taalgebruik. Maar wie daar niet tegen kan, staat het vrij zijn of haar televisie uit te zetten.

Er zijn alweer nieuwe seizoenen van South Park besteld, dus de komende jaren kunnen we massaal blijven genieten van de komische en harde avonturen van Cartman en zijn vrienden. De ophef over het programma zal ook steeds opnieuw de kop op blijven steken, maar het valt te hopen dat de makers zich daar als vanouds niets van aan blijven trekken.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons