Tussen 2005 en 2008 zond Nickelodeon de animatieserie Avatar: The Last Airbender uit, in het Nederlands bekend als Avatar: De Legende van Aang. Netflix wil nu een live action serie maken met echte acteurs. Supergaaf nieuws. Er is alleen wel een probleem. De live action film The Last Airbender van M. Night Shyamalan is weerzinwekkende vertoning. Zal de serie wel een succes worden? 

 

Voor degenen die de originele tekenfilmserie niet kennen, in Avatar: The Last Airbender moet de 12-jarige Aang de wereld redden van Fire Lord Sozin, heer van de Fire Nation, die zich ten doel heeft gesteld de wereld te veroveren. De wereld van Avatar bestaan er vier naties, die naar de vier elementen vernoemd zijn: water, aarde, vuur en lucht. Sommige mensen kunnen deze elementen beheersen en sturen, op een kungfu-achtige wijze. Je hebt waterbenders, earthbender, firebenders en airbenders. Alleen de Avatar, die na zijn dood reïncarneert in een ander iemand, kan alle elementen beheersen.

De huidige Avatar is Aang, die de laatste luchtnomade is. Hij is voor 100 jaar van de aardbodem verdwenen. Aan het begin van de serie wordt hij gevonden door twee tieners van de waterstam, waterbender Katara en haar broer Sokka. Prins Zuko van de vuurnatie, die door zijn vader Sozin is verbannen, is echter vastbesloten om de Avatar te vinden en gevangen te nemen.  Wat volgt is een wuxia-verhaal over hoe Aang en zijn vrienden zich verder bekwamen in de vechtsporten, ondertussen allerlei avonturen beleven en uiteindelijk de confrontatie aangaan met de vijand en met zichzelf.

De Nickelodeon-serie bestond uit drie seizoenen, Water, Aarde en Vuur, naar de elementen die airbender Aang nog onder de knie moest krijgen. Toen in 2010 de film The Last Airbender uitkwam was het de bedoeling dat er nog twee films zouden volgen, maar de krankzinnige manier waarop regisseur M. Night Shyamalan het prachtige verhaal volkomen verprutste, op alle mogelijke manieren, zorgde ervoor dat film 2 en 3 nooit zijn gemaakt.

Dat de film zo slecht was kwam omdat M. Night Shyamalan zoveel mogelijk informatie in zijn film wilde proppen en Katara de hele tijd opvoerde als voice-over, die vertelde wat er gebeurde. Dat is een doodzonde in de filmwereld, omdat je ingrijpende gebeurtenissen juist moet laten zien. Veel kritiek kreeg M. Night Shyamalan ook omdat de hij aan whitewashing deed: in de tekenfilmserie is iedereen Aziatisch, maar de leden van de waterstam werden gespeeld door blanke acteurs en de leden van de vuurnatie door Indiërs en Perzen.

De abominatie uit 2010 staat sinds enkele weken op Netflix, dus u kunt de film gaan kijken als u dat wil (ik raad het niet aan). Hieronder een geniale bespreking van deze film door Cinematic Excrement.

Netflix begint in 2019 met de productie van de live action remake van Avatar. Zal Netflix er in slagen om een goede serie te maken, die de traumatische herinneringen van menig Avatar-fan aan de film van M. Night Shyamalan definitief zal uitwissen? De kans daarop is, alle elementen zij dank, groot. De originele animatieseriemakers Bryan Konietzko en Michael DiMartino, die niet betrokken waren bij de film van 2010, werken namelijk mee aan de serie. En ze willen leren van de fouten die M. Night Shyamalan heeft gemaakt. Dat betekent dus een goed plot en geen whitewashing. Vloggers zijn in ieder geval enthousiast. Het zal echter nog wel een tijdje duren voordat de serie te zien is. Maar liever laat dan slecht, zullen we maar zeggen. De tekenfilmserie Avatar verdient een goede vertaling naar live action.

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons