Quentin Tarantino heeft nog steeds geen science fictionfilm gemaakt, maar als hij zich ergens zou door moeten laten inspireren is dat Barbarella: een film uit 1968 met Jane Fonda. 

 

Barbarella flopte in 1968, maar werd in 1977 een enorme cultfilm. Het is een typische good bad movie, een slechte film die zo slecht is dat ie goed is. Het verhaal gaat ergens nergens over, Barbarella die de wereld moet redden van een slechterik. De special effects zijn zo slecht dat je de indruk hebt dat ze met opzet zo zijn gemaakt. Verder zit de film vol impliciete seksscènes, die voor de echte spanning en actie zorgen.

De film begint al goed: Jane Fonda die in een ruimteschip een striptease act uitvoert.

 

 

Hoogtepunt van de film is echter de Excessive Machine, een martelinstrument in de vorm van een piano (waarom moet ik nu opeens aan Thierry Baudet denken?), waarmee de bediener door de juiste toon aan te slaan het slachtoffer zodanig opwindt, dat zij een orgastische dood sterft. Maar tegen Barbarella is de machine echter niet bestand. Girl power was nog nooit zo krachtig.

Uiteraard heeft de film enorm veel invloed gehad op de populaire cultuur. Kylie Minogue (daar heb je mijn muze alweer) refereert naar de openingsscène van Barbarella in haar videoclip Put Yourself in My Place.

Ook Ariana Grande verwijst naar deze scène in haar liedje Break Free:

 

Vergeet Star Wars, Star Trek en Stargate, Barbarella is het helemaal.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons